shop.musicserver.cz
Kryštof Michal (Portless) - Mám chuť hrát, co mě bude bavit

Kryštof Michal (Portless) - Mám chuť hrát, co mě bude bavit

Vydáno: 10.03.2020 08:00 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: Lucie Levá

Portless nedávno vydali singl "Say It", kterým ohlašují novou desku. Měla by vzniknout opět ve spolupráci s Henrym D, oproti té předchozí bude ale nejspíš odlehčená. "Možná bude ještě divočejší, legračnější, možná zazní čeština, rock 'n' roll," říká Kryštof Michal a dodává: "Je to dáno asi věkem."

Portless
© archiv kapely
Když jsme se domlouvali na termínu rozhovoru, říkal jste, že jste celkem zaneprázdněný. Na čem aktuálně pracujete?

Po prvním rozpadu Support Lesbiens v roce 1996 jsem se dostal k filmu a od roku 1999 dělám prvního asistenta režie. Je to postava, která dostane scénář, vlastně naplánuje celé natáčení a pak to natáčení řídí, aby byl ředitel spokojený. V poslední době dělám spíš hraný filmy, dřív jsem drtil ve velkým spíš reklamy. Ale občas nějakou reklamu udělám i dneska.

Portless
© archiv kapely
Je lepší dělat film, nebo reklamu?

Každý má svoje. Reklama je kratší, což pro někoho může být výhoda a pro někoho nevýhoda. Hraný věci jsou hezký i tou atmosférou, která vznikne ve štábu tím, že jsou spolu ti lidi delší dobu. Je to jak na táboře, tam spolu taky všichni musej' vydržet. Na reklamu je větší tlak. Pamatuji si, že první směnu jsme měli jednadvacet hodin.

Jste puntičkář?

V něčem. Profesní život se liší od soukromého. Na place mluvím, doma spíš mlčím.

Kryštof Michal

Kryštofa Michala zná většina lidí spíše z hudebního světa, věnuje se ale také filmu - pracuje jako první asistent režie. V roce 1992 založil kapelu Support Lesbiens, která fungovala do roku 2012, kdy došlo k rozpadu původní sestavy. Následně vznikla formace Portless, jejíž název je slovní hříčkou i památkou na minulost. Aktuální line-up vedle Michala od začátku tvoří další tři členové původní kapely Support Lesbiens Jan Daliba, René Rypar a Zbyněk Raušer. V roce 2017 se k nim přidal ještě stálý hostující člen, rapper Henry D, a společně vydali desku "Back".

Co vás víc baví? Dělat hudbu, nebo film?

Je super, že můžu věci kombinovat. Nikdy jsem nesměřoval k tomu, abych v něčem vynikal a v tom se usadil. Životem jsem proplouval děláním různých věcí. Mnozí si o mně mysleli, že nejsem schopnej dotáhnout věci do konce. Ale mě to tak bavilo, dělat všechno možný. Mám štěstí, že můžu dělat víc věcí najednou a živit se tím. Základem je sebedůvěra vyvážená absolutním pochybováním o všem. Jsem takový praktik, nejsem pánbíčkář. Jsem materialista, který se umí o sebe a bližní postarat. Teda snažím se. Duchovní význam je důležitý, jen se neztotožňuju s předepsanou vírou. Věřím v lidské schopnosti. Mé prokletí je, že o všem moc přemejšlím.

Vloni jste byl u natáčení tří filmů. O jaké projekty šlo?

Za loňský rok to bylo hodně práce. Na začátku roku jsem dělal s Jirkou Vejdělkem "Poslední aristokratku", v létě jsem natáčel film "Štěstí je krásná věc", který půjde teď do kina. A nakonec jsem s Honzou Hřebejkem točil minisérii, kterou napsal Janek Kroupa. Teď s ním připravuju další sérii, ale uvidíme, co na to řekne koronavirus.

Portless
© archiv kapely
Bojíte se ho?

Ne. Ale nedivím se, že mnozí ano. Mají strach z toho, jak se to šíří, ale to se normální chřipka šíří taky. Úmrtnost není tak obrovská, vlastně mezi chřipkou a koronavirem asi moc velký rozdíl nebude.

Letos uplynulo dvacet let od premiéry kultovního snímku "Samotáři", ve kterém jste hrál, zpíval a asistoval. Jak na to vzpomínáte?

Zrovna před dvěma měsíci jsme měli večírek, který uspořádala parta z produkce a na který svolala lidi ze štábu. Sešlo se nás hodně, nechybělo jádro jako David Ondříček, Petr Zelenka, Jirka Macháček nebo Jitka Schneiderová.

Portless
© archiv kapely
Byly koláčky?

Už to není nutný za každých podmínek. (smích) Film jsem neviděl dvacet let a je vtipný, že za mnou choděj lidi a říkají mi, jakej to je pro ně kult. Byl to můj první film a byl jsem s ním tak vnitřně spjatej, že bych se na to nedokázal podívat jako divák, aniž bych se oprostil od informací okolo. Pamatuju si, kdo kde stál, co se dělo ve scénách, které se tam nedaly. Bavili jsme se Honzou Muchowem, že bychom mohli udělat zase nějaký písničky ve stylu "Samotářů".

Ten snímek je jakýmsi vyústěním devadesátek. Byla tahle doba opravdu tak divoká, jak se povídá?

Ježišmarjá. Okrajově jsem si to zažil, nikdy jsem se ale nedostal do pozice závislého člověka. Vlítl jsem do toho, když jsem byl vrcholovej sportovec. Měl jsem tím pádem dobrej fyzickej fond, abych to nějakou dobu ustál. Navíc to bylo tak intenzivní a rychlý, že jsem viděl hned, do jakejch sraček to vede, a rozumově jsem se od toho odcvakl… Tohle můžu dělat dva tři roky a budu nad hrobem. Většina společnosti je závislá, na alkoholu, cigaretách, práškách, jen si to neuvědomuje.

Portless
© archiv kapely
Co říkáte na současnou kinematografii?

Mám pocit, že vzniká spousta slušných a kvalitních věcí, podobně jako v hudbě. Jen po tom není poptávka, není na to prostor a taky není nikdo, kdo by to hodnotil. Ale to je takovej můj pocit. Stejně jako se se*e na slušnost ve společnosti, tak se se*e i na kvalitu. Každej má dnes v ruce mobil a myslí si, jak je učenej.

Na kontě máte i několik titulních písní k filmům i seriálům. Rýsuje se něco nového?

Jednu chvíli jsme přemýšleli, že bychom udělali písničku k "Aristokratce", ale nakonec jsme ji neudělali, protože jsme s Rendou konstatovali, že bychom to žánrově nedokázali vymyslet. Ale není všem dnům konec.

Portless
© archiv kapely
A jak se vám líbí vynalézavý český humor, který si bere na paškál aktuální témata?

Českej humor umí bejt dobrej, nesmí to ovšem být za hranou vkusu. Dokáže být stejně černej jako britskej, kterej mám rád, jako třeba "Monty Python". Mám rád, když si lidi umějí udělat srandu sami ze sebe. Je to potřeba. Líp se s tím žije, když člověk není netykavka a není tak upjatej.

Nedávno jste vydali singl "Say It", ke kterému jste vymyslel i video...

Klip vznikl v nejmenované pražské fabrice. Přišel jsem s námětem, lokací a Vincentem. Toho jsem obsadil proto, že hrál v poslední Hřebejkově detektivce, na které jsem dělal. Jak jsem říkal, vloni jsem měl hodně práce, takže jsem naštěstí neměl čas se zabývat těma nehezkejma věcma, který se děly. Opustilo nás hodně přátel, a to bohužel nečekaně ze zdravotních důvodů, po prohraném boji s rakovinou. Emoce byly tak velký. Žil jsem s pocitem, že jsme si nestihli říct všechno, zároveň jsem nechtěl, aby to bylo smutný sdělení. Mělo by spíš nabádat, abychom spolu více mluvili.

Odráží sound písničky to, jak bude znít deska, kterou letos chcete vydat?

Myslím, že ne. Tohle byla velká odbočka. Za prvé tam zůstává Henry, za druhé mám nutkání si z toho všeho dělat p*del, z hudby, ze sebe. Je to dáno asi věkem. Svět okolo nás mi přijde tak absurdní, až si říkám, že lidi přišli o zdravej rozum se vším všudy. Možná bude deska ještě divočejší, legračnější, možná zazní čeština, rock 'n' roll, kdo ví.

Portless
© archiv kapely
Pětadvacet let nám vyčítali, že se jako Support Lesbiens neustále měníme, my jsme ale nikdy nebyli kapelou jednoho žánru. Vyšli jsme ze zkušebny a jediný měřítko kvality bylo, jestli nás to bavilo. Bylo úplně jedno, jestli to bylo makový. Za vším, co jsme udělali, si stojím. Jestli to bylo do popu nebo do jiného žánru, tak to mělo jistý důvody. 'Back' je návrat jak hudebně, tak zvukově. Na rovinu, když se mě někdo zeptá na rozchod s Hynkem a ztrátu značky, řeknu, že je to vose*, že nás to hudebně zabilo, kór když s tou značkou jezdí dál. On mně s ní vlastně ukradl ksicht, jméno a především jsme se jasně dohodli, že to neudělá. Bohužel svět je někdy nespravedlivej. Odsouzenej byl, ale potrestán úměrně ne. Musel bych to teď dát k civilnímu soudu a možná se dalších patnáct let soudit o něco, co už je dávno zničený. Vidím to jako křivdu, ale kdyby toho nebylo, tak by třeba nevzniklo "Back".

Jak jste se vlastně dali s Henrym dohromady?

Přirozeně jsme se sčuchli, bylo to oživení koncertů, nakonec z toho vzešla deska, z které jsem nadšenej.

A není to trochu přežitek? Vaše spolupráce mi připomíná éru Linkin Park a Jay-Zho?

Zas tak vykalkulovaný to nebylo ani není. Byla to náhoda. René dělal nějakou zakázku a potřeboval rappera. Zmínil se, že dělal s Henrym a bylo to dobrý. Na základě toho jsme udělali nějakou srandu. Mně se vždycky rap líbil. Navíc se na pódiu vždycky cítím líp, když je tam ještě jeden zpěvák. Nejsem na tu ostudu sám. Rád se s někým hecuju. Možná to jednou skončím, ale teď si to užívám. Roky jsem doufal, že něco takového vytvoříme, že se opřeme do tvrdšího žánru. Vyčistila se atmosféra a vytvořilo se něco, z čeho mám obrovskou radost. Kdyby se tohle nestalo, tak bych s tím už seknul. "Back" nás nakoplo. Ne, že bych měl potřebu něco říct, ale mám chuť hrát, co mě bude bavit. I když na nás chodí méně lidí. Nevím proč, asi jsme těžko žánrově uchopitelná kapela pro fanoušky, ale ti, co choděj, jsou nadšení. Netrefili jsme facebookovou generaci, tenhle svět nám je cizí.

Portless
© archiv kapely
A když začínáte od nuly, tak začínáte od nuly. Myslím, že to s Henrym není úplně vyčerpaný, koncertně spolu jedeme dál a uvidíme, jaký písničky budou vznikat k nové desce, ale určitě to bude z části s ním.

Jak se nahrávka bude jmenovat?

Pracovní název zatím zní "We Still Support Lesbiens". Ale je to, jak říkám, spíš pracovní název. Bude vznikat průběžně, mohla by vyjít ve druhé polovině roku. Mám nabráno spoustu motivů, ale nebudeme spěchat, nám už nezbývá nic jiného než se bavit. A člověk se baví, jen když má čas. Nemusí se do toho nutit a přijde to samo. Proces je pomalejší, ale něco dohromady dáme.

PORTLESS feat. Henry D , Palác Akropolis, 3.10. 2017
© Lucie Levá
René a Zbyněk založili Walkmanz a počátkem dubna vydávají EP. Co na jejich aktivitu říkáte? Nebojíte se, že odejdou z Portless?

O tomhle moc nepřemýšlím. Pro Reného byla hudba vždy i obživou, takže jeho hudební záběr je už dlouho široký. Přeju jim úspěch. Přiznávám, že jsem to ještě neslyšel. Ale já obecně hudbu už moc nevyhledávám. Tuhle roli teď u nás doma plní syn.

Co poslouchá?

Krom toho, co mu narvu já nebo dědeček, můj táta, poslouchá hodně jazz. Chodí na bicí k Badymu Zbořilovi, bubeníkovi J.A.R. a Illustratosphery.

Byl jste to vy, kdo ho vedl k hudbě?

Trochu jsem ho k tomu nasměroval. Má nadání na rytmiku. Koupil jsem mu bicí, když byl malej, a zaplatil mu hodiny ve škole. Věděl jsem, že ho nikdy nebudu nutit, ale doufal jsem, že ho to jednou může chytit. Což se stalo. Bady je autorita, ke které vzhlíží a na které vidí skutečný výsledek píle, to, kam to může vést, a že to není tak nereálný.

Dcerka jde taky v hudebních šlépějích?

Ta má lepší hudební sluch a celkem dobře zpívá. Díky sluchu se naučila z YouTube dobře anglicky. Jednu dobu po nás furt chtěla, ať mezi sebou doma mluvíme anglicky. Hodně tancuje, tak uvidíme, jak to s ní nadále bude.

Portless
© archiv kapely
O jistou formu propojení tance se zpěvem jste se pokoušel i v muzikálu "Rocky", ve kterém jste měl účinkovat…

Dlouho jsem se na tu roli připravoval. Chodil jsem na tréninky, jel jsem do Německa a tak dále. Postupem času se ale bohužel ukázalo, že předpokládaný způsob spolupráce nebude možný, tak jsem od toho musel odstoupit. Jak to nakonec dopadlo, nevím, ale na to období vzpomínám strašně rád. Jak jsem boxoval a dřel v tělocvičně, tak jsem by hezkej kluk, svalnatej.

Dělal jste různé sporty jako baseball, golf, kulečník, sjezdové lyžování, a to i na vysoké úrovni. Opravdu široké rozpětí. Jak to šlo všechno dohromady?

Byl jsem vždycky soutěživej. Takovej ten smrádek, kterýmu když něco nejde, tak to dělá tak dlouho, až mu to jít začne.

NÁZORY
  • To je titulek.. Copak to jde jinak:)... (Karol, 12.03.2020 17:22) Reagovat

    To je titulek.. Copak to jde jinak:)

  • Vážně? (Václav Hess, 13.03.2020 14:08) Reagovat

    Od kdy se vyhazovu zpěváka říká rozpad kapely? Support Lesbiens po výměně Kryštofa Michala fungovala dál.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Neposedná kšanda aneb Jak Portless završili oslavy třicetin (19.11.2023 08:31)
- Naživo: Portless slavili v Rock Café 30. sezónu svojí existence, zpěvák Kryštof Michal změnil svoji image přímo na pódiu (06.12.2022 18:45)
- Aktuální singl "Say It" ohlašuje příchod nového alba kapely Portless (02.02.2020 14:37)
- "Stydím se za svého premiéra," hlásá z billboardů Kryštof Michal a spousta dalších (11.01.2019 11:57)
- Video: Imodium a Portless ve videu k "No Man" jako chuligáni vzdorují stádovité společnosti (02.11.2018 09:28)
- Naživo: Jaromír Nohavica se stal králem Trnkobraní (20.08.2018 19:08)
- Imodium a Portless nechtějí být stádo ovcí. Na podzim vyrazí na společnou "No Man Tour 2018" (28.06.2018 10:37)
- Fotogalerie: Portless pokřtili novou desku "Back" (04.10.2017 08:37)
- Portless pokřtí svou novinku "Back" v Paláci Akropolis (29.09.2017 09:13)
- Minirecenze: Portless na "Back" spojili síly s rapperem Henrym D a vrátili se k syrovosti (31.05.2017 15:25)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu