shop.musicserver.cz
Vizovické Trnkobraní, Areál likérky Rudolf Jelínek, Vizovice, 17.-18.8.2018

Jaromír Nohavica se stal králem Trnkobraní

Vydáno: 20.08.2018 19:08 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: facebook.com/trnkobraní

O návrat Jaromíra Nohavici na Trnkobraní se prý pořadatelé snažili jedenadvacet let. K jubilejnímu padesátému ročníku se jim to málem podařilo, nakonec se ale ve Vizovicích ukázal až o další rok později. Ještě než si ale podmanil hlavní pódium a všechny pod ním, dostali prostor mnozí další.

Live: Vizovické Trnkobraní

místo: Areál likérky Rudolf Jelínek, Vizovice
datum: 17. - 18. srpna 2018
vystoupili: Jaromír Nohavica, Mig 21, Jelen, Ewa Farna, Poletíme?, Mirai, Arakain a Lucie Bílá a spousta dalších

Lucie Bílá, Vizovické Trnkobraní, 18.8.2018
© facebook.com/trnkobraní
Pátečního programu jsme se bohužel nemohli zúčastnit, pro úplnost ale dodejme, že se na dvou scénách vystřídali například Wohnout, Divokej Bill, Mandrage, Visací zámek, Desmod, Pekař nebo Gazdina Roba.

Sobotní den otevřeli už ve dvanáct hodin Arakain ve spojení s Lucií Bílou a nápad dát - jako každý rok - už na tak časnou hodinu někoho, kdo přiláká velké množství lidí, se z komerčního hlediska ukázal opět jako výborný, areál se proto zaplnil velmi rychle. K večeru už v něm však nebylo k hnutí, vyvěsit cedulky "Vyprodáno" zavčasu patří k dobrému vychování. Stejně tak by nebylo špatné, kdyby organizátoři občas zkontrolovali stav toi toiek a vybavili je toaletním papírem nebo také do areálu umístili více než jen dva stánky s nealkem. Dlouhé řady u nich nebraly konce.

Argema, Vizovické Trnkobraní, 18.8.2018
© facebook.com/trnkobraní
Jinak ale všechno podstatné fungovalo, počasí krásné, jídla dostatek a naštěstí nebylo jen smažené, rodiny s dětmi se mohly usadit do dílniček a i v letošní sestavě vystupujících jste mimo osvědčené klasiky mohli najít i mladé a nadějné. Ne, stále se bavíme o mainstreamovém festivalu pro celou rodinu, Kazety, dné nebo Děti mezi reprákama zde proto bohužel nenajdete, jestliže má ale vaše kapela alespoň minimální snahu proniknout do středního proudu, má tady šanci. Jako třeba Street 69, Poletíme? hrající zde vůbec poprvé nebo dnes už zavedení Mirai. Koneckonců, mezi všechny ty kolotoče, perníková srdce, trdelníky a stánky s botama hned vedle hlavní stage by se asi alternativnějším interpretům ani moc nechtělo.

Nicméně ačkoliv pisatelův vkus se celoživotně míjí jak s Arakainem, tak s Lucií Bílou, je třeba uznat, že jak jí, tak Honzovi Toužimskému to zpívá velmi dobře. Se samotným materiálem už je to ale horší a dostat se v něm až k jakési rádoby rockové verzi "Láska je láska", to už je zase bizár, který antipatie vůči nim jen prohloubí. Mnoho sympatií si za svůj výkon nezasloužil ani Doktor P.P. Jeho texty sice jsou místy až třeskutě vtipné, že ale absolutně neumí zpívat je bohužel jasné po první písničce. A ani společný zpěv se souputníky z kapely to nezamaskuje.

Ewa Farna, Vizovické Trnkobraní, 18.8.2018
© facebook.com/trnkobraní
Tradiční soutěž v pojídaní švestkových knedlíků komentovaná Patrikem Hezuckým a Michalem Kavalčíkem měla letos překvapivého vítěze. Radim Dvořáček z Ostravy nejen že porazil několikanásobného českého šampiona Kamila Hamerského, který skončil na druhém místě následovaném rovněž veteránem, čtyřiašedesátiletým Jaromírem Rafajem, ale navíc ještě pokořil dosavadní rekord Hamerského a nové české maximum je tak 202 knedlíků. Dle svých slov se mu to podařilo především díky předchozí přípravě, kdy ráno před soutěží vypil asi šest litrů vody během několika málo minut, čímž si roztáhl žaludek a pak už do něj jen házel jeden knedlík za druhým.

A protože knedlíky je dobré něčím zapít, dostala prostor Argema. Její pivní pop-rock ale radši více komentovat nebudeme a přesuneme se k příjemnějším věcem. Třeba Portless, kteří si na festivalu sice už zahráli v minulosti, letos však poprvé s Henry Dm. Nebo Ewě Farne, jenž sice trochu bojovala se zvukem a jeho nízkou hlasitostí, i tak ale dokázala prodat publiku svůj jak už hity napěchovaný repertoár, tak své výtečné pěvěcké schopnosti. Mezi vším tím "Tichem", "Božími mlejny...", "Bumerangem" nebo šťavnatým riffem obdařenou "Obyčejnou věcí" došlo i na polsky zazpívanou coververzi "I'm With You" od Avril Lavigne, která Ewě v jedenácti letech otevřela dveře k Lešku Wronkovi a tím i dnešní kariéře. A byla to vážně moc pěkně odzpívaná předělávka.

Mirai, Vizovické Trnkobraní, 18.8.2018
© facebook.com/trnkobraní
V zadní části areálu mezitím probíhaly tři stand-up comedy představení v podání Komiků s.r.o., kteří se na akci pořádanou agenturou Nedomysleno, jenž má pod sebou i festival Mezi ploty, vrací každý rok a samozřejmě i tentokrát měli obrovský úspěch. Zejména první historka Daniela Ference a první i druhé vystoupení Lukáše Pavláska dokázaly pořádně potrápit bránici.

Bavil samozřejmě i Jarek Nohavica. Jen to byl trochu jiný typ zábavy. Svůj koncert, na němž jej doprovázel bubeník a perkusionista Pavel Plánka spolu s dlouholetým akordeonistou a klavíristou Robertem Kuśmierskim odstartoval přearanžovaným "Muzeem", v němž se vydal do Opavy, následně samozřejmě písněmi navštivil i Ostravu, v písni "Fotbal" vzpomněl na Bazaly a když v přídavku nechal zaznít "Košilku", pochlubil se, že ji napsal nedaleko. Ve vesnici jen kousek od Vsetína.

Jak se na mistrného písničkáře sluší, střídal Nohavica písně přisprostle veselé, melancholické, zasněné i hitové a takřka každá z nich byla velkým zážitkem. Jak co se týče doprovodných aranží, tak i co do jeho procítěného přednesu. Jen mluvenému slovu mezi písněmi nebylo příliš rozumět, opět se ukázalo, že je z reprobeden puštěn moc potichu a navíc to kazili i slivovicí posilnění návštěvníci, kteří si stoupli pod pódium asi jen proto, aby si u toho mohli hlasitě vykládat s kamarády.

Fleret a Zuzana Šuláková, Vizovické Trnkobraní, 18.8.2018
© facebook.com/trnkobraní
O sborově zazpívaných hitech "Když mě brali za vojáka", "Zatímco se koupeš", "Dokud se zpívá" nebo "Kometa" nemá smysl hovořit, velký úspěch ale zaznamenala i stále ještě relativně čerstvá "Mě snad jebne" o ostravské dopravní situaci v pátek odpoledne, "Sarajevo", během níž příhodně nízko nad areálem proletělo letadlo jako nechtěná, ale naprosto trefná rekvizita nebo aktuální protestsong "Hanba sláva" v němž se podařilo jak zapojit skandující publikum, tak i předat myšlenku.

V tom byl Nohavica vždycky nedostižný a i když jeho mediální obraz byl rozostřen spoluprací s STB, k níž se na novém - a skvělém - albu "Poruba" také vrací (nechal z ní však zaznít jen "Empire state"), jako komentátor dění ve společnosti, ale i obyčejné domácnosti mu jeho dar slova mohou stále mnozí rádoby následovníci jen závidět. Důkazů nalezneme v jeho diskografii bezpočet, zmiňme proto alespoň dojemnou "Mám jizvu na rtu", která na festivalu také zazněla jako příklad za všechny. Vždyť v té písni je úplně všechno.

Mig 21, Vizovické Trnkobraní, 18.8.2018
© facebook.com/trnkobraní
Hned po koncertě se za ním vrhli do zákulisí fanoušci s VIP lístky, písničkář ale bohužel následoval slova své před chvílí odehrané písně "Já chci poezii" a ignorujíc své příznivce prošel se svými bodyguardy do připraveného kontejneru. Po obdržení dvou velkých frgálů a debaty jen se dvěma neodbytnými fanoušky nakonec ještě pozdravil právě dorazivšího Jiřího Macháčka a pak už svým Peugeotem Travellerem zamířil ven z areálu.

Jak energičtí Mirai coverující "Song 2" od Blur na menší a lidmi zcela ucpané scéně, tak následující Mig 21 odehráli dobré koncerty, jestliže jsme ale už jednou zmínili politiku, bylo by dobré se k ní ještě na chvíli vrátit. Téměř každý umělec, který se k ní kdy vyjádřil nebo se do ní aktivněji zapojil, si za svůj názor nebo činy vysloužil mimo pochval i spoustu kritiky a letošní Trnkobraní tam takových umělců mělo více. Nebylo to jen o spojení Nohavica a STB, však vzpomeňme i na Lucii Bílou a její otevřenou podporu Václava Klause a dnes i Miloše Zemana. Také Komici s.r.o. měli jednu scénku sestávající naopak z kritiky současného prezidenta a rovněž i našeho trestně stíhaného premiéra. A právě o Andreji Babišovi je v posledních týdnech díky projevu Tomáše Kluse v hudební branži hodně slyšet. Jedním z prvních, kdo jej v jeho snažení podpořili, byli i Mig 21. Dokonce v závěru svého koncertu na Trnkobraní se Jiří Macháček nechal slyšet, že "Na svých prohlášeních bude trvat! Trvat! Trvat!".

Což by asi nebylo nic divného, kdyby to nepronesl z pódia, na němž se mezi logy sponzorů skvělo i Óčko, tedy televize, jejímž vlastníkem je právě Andrej Babiš. Nedůslednost? Neinformovanost? Nebo už dříve domluvený kšeft, který by bylo drahé zrušit? Můžeme si jen domýšlet, obrázek si ale asi dokážete udělat sami.

Závěr festivalu obstarali tradiční účinkující, pětatřicet let na scéně slavící Fleret, které tentokrát s lidovkami doplnila Zuzana Šuláková a také stabilně skvělí Jelen s koncertem oslavujícím narozeniny hostující Kateřiny Marie Tiché, který sice nepřekvapil, ale rozhodně zas a znovu potěšil. Po nich hráli ještě Kosovci, kteří svůj koncert zahájili "Malou dámou" od Kabátů, čímž nejednoho návštěvníka spolehlivě vyprovodili ke stanům.

Jedenapadesáté Vizovické Trnkobraní zkrátka navázalo na svou tradici a tak jako mnohokrát předtím, i letos se zase povedlo. Lepší i horší momenty zcela zastínila jedinečná aura severomoravského barda, který se na tak ryze český festival hodil jako málokdo a především díky němu se na tento ročník bude vzpomínat v dobrém.

Na žádost managementu kapely Mig 21 přidáváme jeho vyjádření

"Vážený pane, Trávníčku,

ráda bych jménem managementu kapely MIG 21 reagovala na Váš článek z 20.8. s názvem: „Jaromír Nohavica se stal králem Trnkobraní, MIG 21 porušili antibabišovský slib“.

V názvu článku i v textu článku píšete nepravdivou informaci o „porušení antibabišovského slibu“, pokud bych použila Vaše slova, jde o „Neinformovanost?“

Od rozhovoru Jiřího Macháčka v DTVT, týkající se této záležitosti, bylo následně upřesněno několikrát v médiích, že kapela MIG 21 nebude vystupovat na akcích, které budou majetkově, personálně či mediálně propojeny s osobou A.Babiše , s tím že všechny domluvené akce (tj. nasmlouvané, některé i rok dopředu, to je i případ Trnkobraní..), kapela odhraje, tak aby dostála všem závazkům, jak k pořadateli, tak zároveň nezklamala i své fanoušky, kteří si na dopředu dlouho propagovanou akci zakoupili vstupenky.

Na všechny další akce, které jsou a budou domluveny od tohoto prohlášení, platí pak výše citované, s tím, že kapela má již v současné době ve smlouvě klauzuli, kde je jasně definováno, že na akcích, spojených s“ touto podporou“, nevystoupí.

Tímto bych ráda zdůraznila, že kapela, žádný „antibabišovský slib“ neporušila a zároveň Vás požádala o další nešíření této nepravdivé informace.."

Děkuji, M. Nasliová, management kapely MIG 21


NÁZORY
  • Umělci (SP, 20.08.2018 19:50) Reagovat

    Macháček, Klus a další... Kdokoliv z umělců se zapojí do gest souvisejících s politikou, tak na sebe vezmou pořádný břemeno. Tito umělci tady ještě budou dlouho, koneckonců jejich popularita tomu nasvědčuje. Babiš možná z politiky dříve či později zmizí, k moci se dostane opozice a co se stane pak? Jak už to tak bývá, kdo je ve vládě, na toho média vždy vytáhnou nějaké skandály a jak tak znám současnou opozici, mohla by v tom nějak hrát roli kmotrovská mafie a střet zájmů tohoto charakteru. Co bude veřejnost čekat od Kluse či Macháčka? Že tu svou antibabišovskou revoltu zopakují i proti vládě budoucí. No jo, jenže co když nezopakují? Z toho či onoho důvodu se jim do toho prostě chtít nebude? Veřejnost si zatraceně dobře zapamatuje, že tito umělci bojují za spravedlnost, jenže nespravedlnost se bude dít i pak a co když tito pánové proti Kalouskovcům nepůjdou? Jakože asi nepůjdou, když polovina ho volí... No? Budou vypadat jako pěkně angažovaní podpůrci kmotrovské mafie. Jsem na pány Macháčka a spol. po odchodu Babiše a nástupu opozice zvědavej.

    • Re: Umělci (pavel, 20.08.2018 21:08) Reagovat

      Vážený soudruhu ,vy asi nechápete že i umělec má právo se vyjádřit a říct svůj názor ať je jakýkoliv.To bohužel,ale soudruzi nikdy nepochopí.

      • Re: Umělci (už jdu , 21.08.2018 00:13) Reagovat

        soudruhu ...ale ty jsi nepochopil, že když např Klus řekne A měly by říct i B ..., tzn , že když kritizuje Babiše , měl by také pranýřovat i jiné gaunery ..., viz Dalíci , Topolánci, Kalouskové , Bakalové , a další ...

        • Re: Umělci (bezBabi, 21.08.2018 00:41) Reagovat

          Asi jsi soudruhu slepí a hluchý. Nedá se nic dělat. Oheň si píseň svou. A kupujícím buřty z agrofrtu.

          • Re: Umělci (Tomáš, 21.08.2018 06:28) Reagovat

            Naučte se mluvnici dřív, než začnete používat rádoby staročeštinu ;)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Top 10: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Tip na dárek pod stromeček: Kniha Arakain - History 40 (14.12.2023 17:35)
- Český slavík odtajnil součty hlasů. Ewu Farnou a Lucii Bílou dělily jen stovky bodů (28.11.2023 19:00)
- Video: Lucie Bílá s Mariánem Čekovským v duetu "Bílá holubice" vyzývají, abychom na sebe byli hodní (28.11.2023 10:58)
- Absolutní slavicí je poprvé Ewa Farna. Zvítězili také Marek Ztracený, Kabát a Calin (24.11.2023 23:45)
- Naživo: Neposedná kšanda aneb Jak Portless završili oslavy třicetin (19.11.2023 08:31)
- Štěrkovna Open Music oslaví 20. narozeniny i s Ewou Farnou a kapelou Tři sestry (02.11.2023 11:31)
- Ewa Farna si příští rok zopakuje oslavu třicetin v O2 areně (24.10.2023 07:11)
- Naživo: Ewa Farna oslavila třicítku v O2 areně. Předvedla show světové úrovně (15.10.2023 12:31)
- Hudba v tisku: Kniha "Nohavica (a jeho naše malá válka)" ukazuje nečernobílý vztah muzikanta s StB (10.10.2023 17:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Bono Kryštof Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu