shop.musicserver.cz

Onset - Nenecháme sebou manipulovat

Vydáno: 10.01.2003 05:00 v sekci Rozhovory - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Když se někdo dostane do finále hudební soutěže Jim Beam Music 2002, do níž se přihlásilo přes dvě stě skupin, nelze jej přejít mávnutím ruky. Proto vám po rozhovoru z vítěznou Khoibou přinášíme interview i s druhým finalistou, brněnskými Onset.

Onset
© Onset
Ačkoliv jméno skupiny Onset uslyší mnozí z vás poprvé, vaši pozornost si tato brněnská rocková parta určitě zaslouží. Krom faktu, že vydali vlastním nákladem velice povedené album "Stubborn... Fight For What You Believe", se také stali finalisty prestižního klání Jim Beam Music 2002, kde jim vítězství nakonec vyfoukla Khoiba (rozhovor najdete zde). O soutěžení, showbusinessu a Bohu jsem si popovídal s Kevinem (zpěv, kytary), Alešem (kytary) a Tudym (basový syntetizátor).

Dostali jste se do finále Jim Beam Music 2002, ale nakonec jste skončili druzí. Převážil kladný dojem, nebo byla závěrečná prohra příliš bolestná?

Aleš: Nadšení jsme samozřejmě nebyli, nicméně s tímto pořadím jsme do jisté míry dopředu počítali a verdikt poroty nás vůbec nepřekvapil. Ono se stačí podívat na oba soutěžní žánry a na složení poroty - Khoiba byla přece jenom pražská kapela. My jsme se s porotci neznali. Nechci tím nějak znehodnocovat úroveň této soutěže, ale hudba je strašně moc o kontaktech a známých.
Tudy: Ono to samotné vyhlášení pro nás určitě nebyl ten nejpříjemnější zážitek turné. Ale ty pocity byly v tu chvíli dost smíšené, protože vyhlášení proběhlo hned po našem posledním vystoupení, které bylo fakt v pohodě. V podstatě ideální zakončení šňůry, jen trošku s nahořklou koncovkou. Třílitrovka Jima Beama nám ale v zápětí zpravila chuť (smích).

Jak dnes hodnotíte turné s Khoibou a Davidem Kollerem & Bandem?

Aleš : Velmi pozitivně. Byla to pro nás kvalitní zkušenost, lidé z obou kapel i celého zázemí akce byli fajn. Takto bychom turné hodnotili i v jeho průběhu.
Kevin: V každém případě už to zahrát si před takovou super kapelou na super aparátech je velká zkušenost. Mým dávným snem bylo vyzkoušet si odkoncertovat pořádnou šňůru, no a tohle bylo nad očekávání.

Filip Míšek se v rozhovoru pro MusicServer přiznal, že Khoiba není skupinou pro velká pódia, kterak se hrálo vám před několikatisícovými davy?

Tudy: Několikatisícové davy? Moc hezky řečeno (smích). Ale jo, hrálo se nám překvapivě dobře. Sice jsme zvyklí na kluby s malým pódiem a podstatně intimnější atmosférou, ale na většině koncertů to fungovalo podobně, jako když si s fanoušky dýcháme do tváře. S tím rozdílem, že tady byla odezva podstatně silnější a zvlášť na některých koncertech to byl fakt mazec. S Filipem ale úplně nesouhlasím. To, že jejich hudba a projev nerozhýbe davy, ještě neznamená, že si nezaslouží velká pódia. Nám to jenom v tomto směru líp fungovalo.
Aleš: Já osobně jsem nějaký výrazný rozdíl příliš necítil. Nás hraní baví, a to ať hrajeme v miniklubíku pro sto lidí nebo v hale s dva a půl tisícem lidí. Je to prostě příjemný pocit. Nicméně neřekl bych, že se na velká pódia žánrově hodíme víc než Khoiba.

Kde vás budou moci čtenáři vidět v nejbližší době na koncertech?

Kevin: Protože se jedná především o čtenáře s připojením na internet, doporučil bych v případě zájmu sledovat rozpis koncertů na našich webových stránkách - www.onset.zde.cz. Jinak hrajeme a koncertujeme, kde nás chtějí, oproti minulu se už i více objevují koncerty v Praze a vůbec v Čechách.

Onset
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Debutovou desku "Stubborn... Fight For What You Believe" jste natočili ve studiu Shaark, což značí, že nemáte zcela přízemní plány. Rýsuje se možnost spolupráce s nějakým vydavatelstvím (např. Redblack nebo Crystal Production)?

Aleš: Všechno záleží na podmínkách. My se hudbou neživíme a ani to není nějaký náš výrazný cíl. Na druhé straně se ale ničemu nebráníme. V současnosti nějaká jednání probíhají, nechme se překvapit.
Kevin: Je to hodně o míře osobní volnosti. Pokud se dosáhne oboustranně přijatelného kompromisu, je to OK. Vždy to tak ale být nemusí a takových skupin je mi líto. Zatím naše CD distribuujeme přes udergroundové (i netové) obchody a na koncertech. Mně tenhle způsob docela vyhovuje. Například během Jim Beam Tour jsme prodali asi 220 CD.

V písni "Awards" ostře vystupujete proti hudebnímu showbusinessu a jeho zvráceným pravidlům, přesto - když by přišla nabídka z velkého vydavatelství, odmítli byste?

Tudy: Hudba je pro nás koníček a to jak funguje Onset, je založeno na tom, že nás to všechny baví. Ve chvíli, kdy by nám nějaká velká firma kladla podmínky, které způsobí to, že nás to nebude bavit, v naší muzice by to bylo cítit. A to tak, že by náš projev ztratil šťávu.
Aleš: Jak už jsem řekl výše, vše záleží na dohodě. Nemyslím si, že bychom byli kapela, která by sebou chtěla nechat manipulovat.

A jaká byla (či jsou) očekávání od desky?

Kevin: Myslím, že "Stubborn" je deska, se kterou jsme jako amatérská kapela dosáhli mnohem víc, než jsme čekali. Dostali jsme se do soutěží Rock Made In Gambrinus, Jim Beam Music, podařilo se nám zahrát si na třech největších letních festivalech. Vyšla nám písnička na kompilaci "Rock For People" a "Beat Infusion".
Aleš: Nadále očekáváme, že se dostane mezi co nejvíce lidí.

Máte podobně jako mnoho jiných českých tvrdě-rockových skupin spíše zahraniční než tuzemské ambice?

Aleš: Myslím, že ne. Kucí?
Kevin: Venku na nás není nikdo zvědavej. Tam je takových skupin mračno. Zatím neděláme nic natolik novátorského, abychom se cpali ven.
Tudy: Všude dobře, doma nejlíp.

Zdá se mi, že se v hudbě necháváte inspirovat negativními událostmi a katastrofami, viz. "Fire", "Apollo 13".

Aleš: ...člověče vidíš to? Na tom asi něco bude...
Kevin: Možná to trochu vychází z podstaty hard coru, do kterého se ještě stále počítáme. Ten obecně nerozebírá moc příjemné věci. Ale na druhou stranu, Apollo 13 se přece nakonec vrátilo, ne?

Několikrát se ve vašich textech objevuje Bůh, jaký máte vztah k náboženství jakožto instituci?

Tudy: Já to většinou cítím spíš jako schovávání se za něco, nebo určitou pózu. Já mám nejblíž k přírodě - na to není potřeba náboženství.
Aleš: Já osobně jsem nevěřící, myslím ale, že byly doby a místa, kde náboženství sehrálo svou nezastupitelnou úlohu.
Kevin: Jsem darwinista, v Boha nevěřím. Ale třeba moje žena je věřící a myslím, že to mezi nás mosty nestaví. Řekl bych, že jsem v tomto směru asi dost tolerantní, a to doporučuji všem, vyhneme se zbytečným konfliktům. Co se týká našich textů, slovo Bůh se tam objevuje, ale nikdy nehraje hlavní roli.

Onset
© Onset
V písních útočíte na prohřešky moderní doby - drogy, sociální nespravedlnost, bezpáteřní showbusiness, světová chudoba. Cítíte se coby hudebníci povinni fungovat jako kritici společnosti?

Aleš: Necítíme.
Tudy: To, že se nám něco nelíbí, znamená pouze to, že jako hudebníci můžeme svůj názor ventilovat skrze naše texty a hudbu. Nepatříme k extrémním kapelám.
Kevin: Rozhodně to neberu jako povinnost, samozřejmě, kdo si přečte naše texty, vidí, co nás trápí, ale na druhou stranu se s těmi texty seznámí tak 10 % posluchačů. Zůstávám u názoru, že nejsme politická kapela a jde nám především o hudbu.

Po hudební stránce vás lze zařadit nejen k tradičním žánrům jako HC nebo trash, ale jistě i k modernímu nu-metalu. Která z těchto škatulek je vám příjemnější?

Tudy: MTV-HC.
Aleš: Pro mne je příjemné už jenom to, že nás řadíš do hudby (smích). Vážně, podle mne je hudba jen jedna. Jsme ovlivněni různými žánry a důležité je, jestli naše pojetí má nějaký smysl. Já osobně si myslím, že ano. Co, kluci? V teple domova si každý dopřáváme poslechu odlišných hudebních žánrů. Takže to může dopadnout i tak, že jednou budeme hrát mix dechovky s death metalem.
Kevin: Myslím, že tyto tři žánry se u nás opravdu dají najít nejčastěji. Já bych ale nejradši slyšel slovo crossover.

A co vůbec soudíte o tolik diskutovaném nu-metalu?

Aleš: Ten název mi moc nesedí.
Kevin: O název asi nejde, hudba může být zase jenom dobrá, nebo špatná. Vadí mi pouze, pokud je v tom kalkul a dělají se skupiny na zakázku. Pak tam vidíš šest krásných blbečků, kteří na MTV "pózujou". Ale každý se musí nějak živit. Bussines je to asi famózní. Mám i oblíbené nu-metalové skupiny.

Z vašich písní hodně zaznívají zdánlivě atonické zvuky, takové elektronické kuropění, je pro vás při komponování důležitější zvukově bohatá struktura, anebo úderná pecka? Které z těchto dvou poloh dáváte přednost?

Tudy: Podle mě největší tvrdost způsobují kontrasty, takže jednoznačně obojí.
Aleš: V poslední době bych tam nejradši slyšel zvukově bohatou strukturu kombinovanou s tvrdou rytmickou úderností - ona ta dynamika skladby je asi hodně důležitá. V tomto duchu vzniká i nový materiál.
Kevin: Já osobně dávám přednost pestrosti, pokusíme si jí na příští desce dopřát bohatýrsky. Kuropění nekuropění, hlavně když je spokojenost (smích).

Pro mladé kapely se může stát internet jediným způsobem, jak se dostat k posluchačům. Co vy a internet?

Aleš: Web, emaily, ICQ - velmi rádi.
Kevin: Já ho využívám jak pracovně, tak pro zábavu. Rozšiřuje mi obzory a přitom můžu sedět doma v křesle. Za to by měl někdo dostat "nobelovku". Někdy ho taky zneužívám, viz. Tudyho odpověď.

Znáte MusicServer.cz?

Tudy: Ja, ja.
Kevin: Ano, od té doby, co hledáme, kdo o nás kde napsal, jsem začal chodit i na MusicServer.cz.

Děkuji za rozhovor.

NÁZORY
  • Kam se poděli názory? (Mirka, 28.01.2003 07:12) Reagovat

    Chybí mi názory k tomuto rozhovoru.Kam se poděli?

  • Tak tu je názor!!! (Belža, 08.04.2003 13:35) Reagovat

    Onset je kurevsky dobra kapela.Prisel jsem na ni asi teprve pred pul rokem ale je to to,co sem hledal.Jen me trochu nesedi ze koncertovaly s takovym flašinetářem jako je Koler.No,asi to tak melo byt.

  • Poděli nebo podělaly? (krupka74@tiscali.cz, 16.11.2003 18:00) Reagovat

    Čeština je krásná, ale velice gramaticky zákeřná řeč.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Khoiba v klipu "Emptied Poison Gland" zkoumá rozpolcenost podzimních nálad (17.11.2023 14:02)
- Khoiba v pátek zahraje v boskovickém Prostoru (12.10.2023 12:10)
- Khoiba vydává album "Vertical Urgencies" a zve na křest (12.04.2023 11:19)
- Nové desky 14/2023 - od Ellie Goulding přes Mudhoney po Powerwolf (12.04.2023 08:00)
- Video: Filip Míšek chystá sólovku. Klip k singlu "Blossoming" čerpá z pocitů osamění (25.03.2022 17:04)
- Video: Khoiba v klipu "Known As Free" nahlíží na prázdnotu a osamění (30.07.2020 10:46)
- Fotogalerie: Cenu Apollo 2019 získal Hugo Toxxx (05.03.2020 12:57)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2019 podle musicserveru (15-11) (27.01.2020 13:00)
- Naživo: Finální den Colours Of Ostrava patřil The Cure, Rosalía předčila všechna očekávání (21.07.2019 22:54)
- Fotogalerie: Obrazový průvodce po finále ostravských Colours (21.07.2019 14:42)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Bono Rush Beyoncé Dua Lipa Mirai Lady Gaga Liam Gallagher AC/DC Linkin Park Imagine Dragons U2
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu