Filip Míšek chystá sólovku. Klip k singlu "Blossoming" čerpá z pocitů osamění

25.03.2022 17:04 - Dan Hájek | foto: Weltschmerzen

Khoiba, domovská skupina Filipa Míška, má své plány a jeho boční projekt Dikolson si nyní vybírá pauzu. A tak se Míšek pustil do vlastní tvorby. Na květen chystá album "Unbelievable Friendship". Nahrávka vyjde pod jeho jménem a do distribuce bude putovat přes slovenský experimentální label Weltschmerzen. První ukázkou toho, jak by novinka mohla znít, je skladba "Blossoming".

Filip na ní ukazuje, že se kromě výše zmíněných projektů věnuje i komponování pro filmy nebo divadelní performance. Zaujme citem pro detail a neotřelými zvukovými plochami. Podmanivé struktury se pozvolna nabalují v jednotlivých vrstvách, přidávají se i ruchové efekty a dronově-laděné basové tóny. Výsledek rezonuje kdesi mezi abstrakcí a chvěním ambientu.

Tomuto pojetí odpovídá i minimalistické video z rukou českého výtvarníka Marka Thera. Hlavním aktérem experimentálního snímku na pomezí pohybového a fyzického umění je Zai Xu, který je vlečen prázdnou chodbou. Celek navozuje pocity osamocenosti a bezvládnosti. I ty postupně gradují, podobně jako hudební podklad.

Připomeňme, že Filip Míšek debutoval coby Dikolson velmi povedenou a žánrově pestrou deskou "The Bear Is Sleeping Now" před dlouhými jedenácti lety. Jeho druhé sólové album "Unbelievable Friendship" můžeme očekávat ve čtvrtek 5. května, kdy by mělo být k dispozici na digitálních platformách. Dá se předpokládat, že na toto vydání pak naváže fyzická edice na vinylu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY