shop.musicserver.cz
Taylor Swift - Reputation

Milovat, či nenávidět - to je, oč na nové desce Taylor Swift "Reputation" běží

Vydáno: 13.11.2017 00:00 v sekci Recenze - Tomáš Navrátil | foto: facebook interpreta

Pýcha, Závist, Lakomství, Chtíč, Hněv, Nestřídmost - těchto sedm smrtelných hříchů pošramotilo těžce budovanou pověst Taylor Swift. Kdysi dáma americké country získala nálepku úlisného hada. Ale nositelka deseti cen Grammy nám nyní řekne svoji verzi příběhu. Hra začíná a i vy jste její součástí.

8/10

Taylor Swift - Reputation

Vydáno: 10.11.2017
Celkový čas: 55:38

Skladby: ...Ready For It?, End Game (feat. Ed Sheeran & Future), I Did Something Bad, Don't Blame Me, Delicate, Look What You Made Me Do, So It Goes..., Gorgeous, Getaway Car, King Of My Heart, Dancing With Our Hands Tied, Dress, This Is Why We Can't Have Nice Things, Call It What You Want, New Year's Day

Vydavatel: Universal

Pokud jste v úvodu článku dobře počítali jmenované hříchy, došli jste pouze k číslu šest. Chybějící Lenost je totiž jediná, která se k nové tvorbě americké megastar nedá přiřadit. S takovými kasovními úspěchy nemůžete jen tak sedět s nohama hozenýma na okenním parapetu. Nová deska "Reputation" je venku pár dnů a už teď se spekuluje o prodeji dvou milionů kousků v prvním týdnu. Taylor Swift je jako nejmenovaná značka s logem nakousnutého jablka - a my jsme ti, co stojí před obchodem a křičí: "Shut up and take my money!"

Taylor Swift je mainstream jako hrom. I kdyby nahrála song, kde bude tři minuty do rytmu kvákat jako žába, bude mít miliónová zhlédnutí už po třech hodinách od zveřejnění a první místa ve světových hitparádách. Hůře se tak už hodnotí kvalita samotné hudby. Je to opravdu tak dobré, když to všichni kupují? Je to tak špatné, že o tom všichni mluví? Pomyslná mince balancuje na hraně a hodně záleží na tom, které straně dáváte přednost. Vy, co jen nechápete její úspěchy, podobně jako Kanye West, dejte od poslechu okamžitě ruce pryč. Taylor vás tu rozhodně nehodlá přesvědčovat o svým uměleckých kvalitách. Produkce je minimalistická, refrény jednoduché a vlastně tu není ani pořádný hit. A vy, kdo milujete tři roky starý singl "Bad Blood", jásejte, nová deska je přesně taková jako slavné vyúčtování s Katy Perry za ukradené tanečníky.

Když se srovná tři roky staré album "1989" s novým přírůstkem ve zpěvaččině diskografii, je až šokující, jak se nálady obou desek liší. Jemný holčičí hlásek, který poletoval především ve vyšších tónech, najednou klesl do nižších poloh a získal temný šepotavý závoj. Taylor nám dává jasný vzkaz, co z ní všichni pomlouvači a hateři udělali. A pokud nesledujete americký bulvár, dovolte trochu drbů ze světa celebrit.

Taylor Swift si svoji kariéru vybudovala na milých country písničkách a skrz tento mimo USA opomíjený rádiový žánr se dostala na vrchol oceňovaných. Ale příval zlatých gramofonků a jiných cen se především nelíbil samozvanému bohovi Kanye Westovi a dnes už stokrát ohrané přerušení jejího děkovného projevu je počátkem kolotoče lží a pomluv. Svojí trochou do mlýna přispěla i manželka Kim Kardashian a pak už novinové plátky hledaly jeden skandál za druhým. Taylor to novinářům zjednodušovala i různými aférkami se slavnými osobnostmi, které vždy skončily skandálem. Mezi její známosti patří DJ Calvin Harris, zpěvák Joe Jonas, herec Jake Gyllenhaal, člen skupiny One Direction Harry Styles, Taylor Lautner a seznam by mohl ještě chvíli pokračovat.

Při poslechu nové desky už pak je jen otázkou, která písnička patří které osobnosti. Pilotní singl "Look What You Made Me Do" svým textem a hlavně klipem odkazuje především na nejstarší spor s Kaynem Westem. A tady je na místě zatleskat, jak se z tohoto už skoro zapomenutého sváru dalo opět vytěžit maximum. Přitom je vše postavené na minimální produkci s neexistujícím refrénem. Mimochodem, můžete si tu odškrtnout první hřích, a to Hněv. O Závisti je především toužebná "Gorgeous", na Chtíč se obrací "Dress", Nestřídmost může reprezentovat "This Is Why We Can't Have Nice Things", pyšnou Taylor zažijeme v "End Game" a lakomou v "Don't Blame Me".

Hudebně je vše postavené na hutných tvrdých elektronických bubnech a basách, k tomu se občas přidává robotický autotune a melodie kličkují mezi jednoduchými popovými melodiemi a recitováním. Píseň "End Game" s hvězdnými hosty Edem Sheeranem a rapperem Future patří mezi vůbec největší zklamání desky. Taylor by se už nemusela příště pouštět do rapování a i její přihrávači už dříve předvedli mnohem lepší party než nyní. Popovou Taylor pak hezky reprezentuje chytlavá "Getaway Car", která má jako jedna z mála opravdu hitový potenciál. Výrazným a zapamatovatelným refrénem se vyznačuje i vtipná "This Is Why We Can't Have Nice Things" nebo "King Of My Heart".

Úvodní "...Ready For It?" trochu škodí nemelodický drop, kterému ale předchází chytlavý náběh. "I Did Something Bad" a "Don't Blame Me" mají obě zpočátku podobně hutné beaty, které hodně připomínají zmiňovaný hit "Bad Blood". Následující "Delicate" je pak pěknou ukázkou až skoro severského electropopu. Jedinou baladou je závěrečná "New Year's Day". Když tuto skladbu zpěvačka pustila svým velkým fanouškům na exkluzivní předpremiéře nové desky, někteří se svíjeli v křečích agónie na zemi a plakali štěstím. Proti gustu..., ale ruku na srdce - měla už lepší.

.

Pokud jste se čtením došli až k tomuto poslednímu odstavci recenze, musíte být nanejvýš zvědaví, na kterou stranu se pan pisálek přikloní. Hodnocení by mohlo být v tomto případě dvojí. Když vezmeme v potaz, že tvorba Taylor Swift je jen předem naplánovaný kalkul, který sází na to, že se fanoušci vrhnou úplně na cokoliv, je nová deska jen bezduchá slátanina bez jediné zapamatovatelné melodie. Pokud se na "Reputation" podíváme fanouškovskýma očima, máme tu skvělou osobní zpověď, kde se dá dlouho pátrat, na co vše odkazují trefné texty. Album je postavené především na postupném objevování, a proto se mu musí věnovat určitý čas. "Players gonna play, play and the haters gonna hate, hate, hate." A my buď s Taylor hrajeme nabízenou hru, nebo ji už z principu nenávidíme.

NÁZORY
  • Nechápu, že jste tu nezmínili snad nejemočněj... (anonym, 13.11.2017 08:59) Reagovat

    Nechápu, že jste tu nezmínili snad nejemočnější písničku, co kdy nazpívala: "Call it what you want"

    • Re: Nechápu, že jste tu nezmínili snad nejemočněj... (Anonym, 13.11.2017 21:18) Reagovat

      Súhlasím. Netuším, čím to je, ale pri tejto pesničke mám normálne motýľe v bruchu, čo sa mi pri hudbe málokedy stáva... Mohla byť o nej aspoň malá zmienka.

    • Re: Nechápu, že jste tu nezmínili snad nejemočněj... (Anonym, 14.11.2017 14:40) Reagovat

      To je boží písnička to je fakt


  • . (M, 13.11.2017 09:30) Reagovat

    Dobrá recenze, deska se povedla (y). Plánujete i recenzi desky Meaning of Life od Kelly Clarkson? Již přes 2 týdny je vydaná a recenze stále nikde.

    • Re: . (kajda, 13.11.2017 10:28) Reagovat

      Myslím, že recenze Clarkson ani netřeba, stejně se všeobecně ví, že to je flop....

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Koncert Taylor Swift na Disney+ trvá tři a půl hodiny a přináší pětačtyřicet písní (16.03.2024 09:32)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Živák "The Eras Tour" Taylor Swift ulovilo Disney+, přinese i pět bonusových písní (13.02.2024 09:15)
- Ozzy Osbourne na konto Kanyeho Westa: "S tímhle člověkem nechci mít nic společného!" (11.02.2024 09:11)
- Taylor Swift vydá v dubnu novou desku, zazpívá na ní i Post Malone a Florence (06.02.2024 12:56)
- Grammy ovládly hvězdy popu. Hlavní ceny si rozdělily Taylor Swift, Miley Cyrus a Billie Eilish (05.02.2024 11:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Kryštof Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu