shop.musicserver.cz
Harlej - Hrajeme, protože milujeme hudbu

Harlej - Hrajeme, protože milujeme hudbu

Vydáno: 23.03.2017 08:15 v sekci Rozhovory - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Harlej čeká letos hodně bohatý rok. Vydali novou desku "Hodný holky zlý kluky chtěj", jedou velké turné a na podzim je bude čekat velký sál pražské Lucerny, kde předvedou některé své písně i se smyčcovým orchestrem. S kapelníkem Tondou Rauerem si tak bylo o čem povídat.

Novou desku vydáváte po dvou letech. Je podle vás takováto doba ideální pro vznik nové desky a dostatečné uzrání materiálu?

Tentokrát máme ten rozestup ještě o něco větší než normálně, je to dva a půl roku od CD "Na prodej". Nějak to tak vyšlo, nepřemýšlím o tom, jestli už přišel čas, ale jestli už přišla inspirace a nápady. Člověk si dává nápady do šuplíku a když jich je dost, přijde čas je nahrát.

S titulním tématem "Hodný holky zlý kluky chtěj" jste ťali hřebík na hlavičku. Osobní zkušenosti? :)

My jsme tu písničku dali otextovat Kubovi Rybovi a Pekařovi a ten nápad přišel od nich. Osobní zkušenost s tím ale ze svýho okolí asi máme všichni, ne? :-)

Právě titulní skladbu stejně jako několik dalších pro vás otextovali Pekař s Kubou Rybou. Jak dlouho se znáte? Jak jste si k sobě našli cestu a čím právě tito pánové tvorbu Harleje nejvíc obohacují?

S Kubou se známe hrozně dlouho a hned při prvním setkání jsme si padli do noty. Máme hodně podobnej humor a myslím, že i na spoustu věcí podobnej náhled. Přes Kubu jsme se pak seznámili s Pekařem a myslím, že o něm platí to co o Kubovi. Mám rád lidi, kteří se baví, nejsou blbí a nejsou sami ze sebe posraní. :-)

Harlej

Harlej plakát
© facebook interpreta
Vznik kapely Harlej se datuje k jaru roku 1995. Formace vznikla ze členů, kteří už byli součástí známých kapel Alkehol, Brian, Kreyson či doprovodné formace Viléma Čoka. Zhruba po dvou letech vydávají nové desky a na nich fanoušci nacházejí směsici chytlavého punk rocku s hity jako "Zfetovanej", "Svařák" či "Na prodej". Posledně jmenovaná skladba je titulní písní předposlední desky z roku 2014, loni formace vydala DVD "Tak tady máš, Bože, co jsi chtěl" z jubilejního koncertu ke dvaceti letům existence z pražské Lucerny. Letos tam zahrají na podzim znovu v rámci vyvrcholení šňůry k nové desce. Termíny ostatních akcí jsou k vidění po rozkliknutí na přiložené fotografii.

Po několika letech jste opět navázali spolupráci s Tomášem Miřátským. Proč ta pauza?

Tomáš měl prostě jiný starosti a říkal, že si není jistej, jestli už nenapsal všechno co chtěl. :-) Jsem hodně rád, že si to rozmyslel a opět něco napsal. Celá textová stránka Harleje byla z většiny dříve jeho práce a vlastně myslím, že i ten název Harlej je možná z jeho hlavy.

V tiskové zprávě se píše, že finální mix desky proběhl ve švédském studiu Bohus Sound Recording pod dohledem Dragana Tanaskovice. V poslední době je mezi kapelami módou dodělávat zvuk v zahraničí. Dokázali byste laikovi vysvětlit, jaký je zásadní rozdíl mezi zvukem vytvořeným ve studiu Sono v Nouzově, na Propasti u Petra Jandy a někde v zahraničí? Není to spíš o tom, že když se napíše, že zvuk byl mixován v zahraničí, zní to lépe i jako PR?

Harlej - Hodný holky zlý kluky chtěj
© facebook interpreta
Nejde o mix, ale o mastering, to je rozdíl. Mix je to, jak nahrávka zní, jaký jsou poměry nástrojů, jaký jsou použitý efekty a prostě to celý vyznění. Tohle jsme dělali v Praze ve studiu ČNSO a je to práce našeho dvorního zvukaře Standy Barocha. Mastering je úplná konečná úprava nahrávky, kdy se zvuk vyrovnává, komprimuje a o něco se upravuje frekvenčně, aby náhodou někde něco třeba nehučelo a tak. Tenhle závěr máme možnost nechat udělat člověka, kterej je na světový úrovni v naprosto špičkově vybaveným studiu, tak proč toho nevyužít. Není to reklamní tah, je to o možnosti dobrat se co možná nejlepšího výsledku. Jinak k těm rozdílům ve studiu, tak zásadní rozdíl ve studiích je třeba jen v nahrávacích místnostech, protože každá hraje jinak a každýmu je jasný, že i slovo zní jinak v kuchyni a jinak třeba v kostele, pak samozřejmě ve vybavení a ve zvukařích. Ale hlavně každý studio má jinou atmosféru a i muzikanti tam třeba hrajou trochu jinak. Pro mě jsou ale vždycky na deskách hlavně nejdůležitější ty písničky. To je to, co mě zajímá.

Na nové desce je i několik překvapení. K letité skladbě "Odcházím" jste se vrátili kvůli dobré fanouškovské odezvě na jubilejním koncertu v Lucerně. Co vlastně stálo za tehdejším odchodem Vládi Šfránka, když vztahy v kapele to evidentně nebyly?

Nikdy jsem se na to Vládi neptal, není to pro mě podstatný. Podstatný je, že všechno proběhlo tak, že jsme zůstali kamarádi. Měl prostě asi nějakej pocit, že chce pryč, tak šel. Je to už hrozně stará záležitost.

Cover "Parlament" od Plexisu Harleji parádně sedl. Naštvanost, syrovost a hlavně politicky podbarvený text ve vašem repertoáru často nebývá. Znamená to snad, že jste s politickou situací srozuměni, nebo do budoucna hodláte tepat do našich státních představitelů častěji?

Nechci do nikoho tepat, chci lidi bavit a přinášet jim spíše odreagování. S politickou situací je tady asi seznámenej každej a my nejsme výjimka a každej na ni má svůj názor. Harlej ale asi nikdy nebude výchovná kapela, nemáme touhu se takovou cestou vydat, nicméně nejsme lidi, kteří jsou zvyklí k určitejm věcem mlčet. Parlament byl ale náhoda, chtěli jsme udělat cover od Plexis, protože mám tu kapelu rád a "Parlament" z toho vyšel jako pro nás nejlepší možnost.

"Máme to spočítaný" je na repertoár Harleje hodně křehká balada. V souvislosti s hlášenou spoluprací se symfonickým orchestrem v Lucerně ale nehrozí, že by kapela nějak postupem času měkla?

Harlej neměkne. Není to první pomalá věc od Harleje, lidi mají třeba hodně oblíbenou "Proměnu", což je taky taková balada. Nápad na "Máme to spočítaný" jsem měl dlouho a nebyl jsem si jistej, jestli je to fakt pravá věc pro Harlej. Pak jsme se dohodli, že jo a myslím, že to vyšlo. A jsem hodně rád, že zrovna sem napsal text Tomáš Miřátský.

Kolik skladeb z nové desky hodláte hrát na aktuálním turné a která nová pecka se vám naživo hraje a zpívá nejlépe?

V plánu je postupně hrát tak pět až šest věcí. Bude chvilku trvat, než je zařadíme, protože to lidi musí nejdříve naposlouchat. Těším se, až budeme nový věci hrát.

 

Největším hitem Harleje je jednoznačně "Svařák". Někde jsem četl, že autor hudby je neznámý. Jak jste tedy ke skladbě tenkrát přišli?

Tu písničku tenkrát znal Vláďa z Mostu od kapely Kutloch a pořád si jí zpíval. Tenkrát jsme si jí upravili po svým a bylo to. Nenašli jsme nikde autora, takže jsme ji uvedli jako anonym, ale po letech se nám ozval člověk, kterej jí složil. Takže autor "Svařáku" existuje.

Když se vrátíme úplně na začátek Harleje, proč vlastně tehdy vznikl? Nebál jsi se, že vlastně vznikl druhý Alkehol a budou si tyto kapely vzájemně lézt do zelí?

Harlej vzniknul, protože vznikly písničky. Dělali jsme s Vláďou Šafránkem a s Tomášem Miřátským písničky pro kapelu Brian, ve který jsme s Vláďou byli. Vznikaly rychlejší a pomalejší věci. Z pomalých pak vznikla deska Brian "Příliv" a z rychlejch Harlej. Harlej byl vždycky o něčem jiným než Alkehol, to spojení se probírá, protože hraju v obou skupinách a v Harleji byl na začátku i Ota Hereš. Když by to tak nebylo, nemyslím, že by někdo ty skupiny spojoval. Prostě jsou to dvě český rockový kapely.

Existuje v současné době něco, čeho by Harlej ještě chtěl dosáhnout, nebo mu stačí bavit sebe a co největší množství lidí pod pódiem?

Chci, aby Harlej hrál co možná nejdéle a aby to co možná nejdéle dávalo smysl. Kdysi jsem začal hrát, protože mě to strašně baví a můj cíl bylo prostě hrát. Nezačal jsem hrát, protože jsem chtěl vyprodat haly a vydělat peníze, tohle nikdy nebyl můj hnací motor. Hraju protože miluju hudbu a myslím, že můžu říct to samý i za zbytek Harleje.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Pekař je v klipu "Já a ty" v posteli s Ivou Frühlingovou (29.02.2024 12:27)
- Naživo: Plexis a jejich oslavný mejdan ke čtyřicetinám a nedožitým Hoškovým narozeninám se povedl (12.02.2024 10:14)
- Fotogalerie: Jak se slavily čtyřicetiny Plexis a vzpomínalo na frontmana Petra Hoška (10.02.2024 18:25)
- Plexis oslaví 40 let a nedožité sedmapadesátiny Petra Hoška (31.01.2024 13:58)
- Video: "Svatební košile" padne Harleji jako ulitá (04.12.2023 16:15)
- Recenze: "Kladivo na čarodějnice" blackových Törr ve výroční edici skutečně prokouklo (24.11.2023 14:30)
- Hudba v tisku: "Dávno plus" Petra Jandy je sondou do života legendy a hlavně obyčejného člověka (05.11.2023 08:30)
- Nové desky 39/2023 - od Eda Sheerana přes Michala Horáka po LP (04.10.2023 20:00)
- Recenze: "Zatím je to dobrý" s Harlejem i na nové desce (01.10.2023 09:00)
- Video: Pekař ukazuje, jak je "Dokonalej" (03.07.2023 16:26)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu