shop.musicserver.cz
Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2016 podle musicserveru (10-1)

Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2016 podle musicserveru (10-1)

Vydáno: 08.02.2017 11:30 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

Někdo říká, že dobré hudby je málo, my říkáme, že dobré hudby je hodně. A skvělé taky. Ze zahraničních desek, které vyšly v minulém roce, hlasovalo 23 redaktorů musicserveru pro celkem 229 alb, z nichž vzešlo čtyřicet nejlepších. Které nahrávky se umístily na na prvních deseti pozicích?

zahraniční desky: 40-31 | 30-21 | 20-11 | 10-1
domácí desky: 20-16 | 15-11 | 10-6 | 5-1
zahraniční videoklipy | domácí videoklipy


10. Sia - This Is Acting

Sia - This Is Acting
Australanka Sia se od singlu "Titanium" Davida Guetty a následně svého vlastního hitu "Chandelier" veze na vlně předtím až tolik nepoznaného mainstreamového úspěchu. Proto se nejde moc divit, že její loňská řadovka "This Is Acting" nabídla opět tuto její tvář, jen hitovější a roztříštěnější. Skladby, původně psané hlavně pro jiné interprety, které si zpěvačka ale nakonec nechala pro sebe (nebo jí je oni interpreti s díky vrátili), sice neukazují Siu rovna takovou, jakou ji její skalní fanoušci mají nejradši, přesto se jedná o kolekci silných skladeb, z nichž by hit mohla být snad každá. Ať už je to rozmáchle epická "Bird Set Free", houpavá "Cheap Thrills" nebo vokálně neuvěřitelná "Alive", vždy se jedná o písničky, které vždy dokáží alespoň na chvíli roztrhnout šeď rádiového éteru a prozářit jej. Je sice pravda, že Sia si našla to své a stále se toho drží, i tak je ale pořád jedinečná. (Honza Balušek)


9. Iggy Pop - Post Pop Depresion

Iggy Pop - Post Pop Depression
Iggy Pop se vrátil a to ve vší parádě a v plné síle. Přes odbočku, kdy koketoval s jazzem, blues a šansonem, vydal po patnácti letech plně post punkové album, které rezonuje s tím nejlepším, co kdy ve své sólové kariéře nahrál. Nový materiál v mnohém připomene berlínskou éru, kterou společně prožil ve společnosti Davida Bowieho, mj. odkaz na společnou tvorbu je zde zcela jasný, či psychedelický garážový rock, kde jsou písně zahalené do jakéhosi mlhavého oparu, z pod kterého se dere kdysi mladická dravost. Posluchači to tak navodí až sladkobolnou a pošmournou nostalgii míchající se s melancholií po dávno zašlých časech. To vše se line albem jako zlatá niť. Většina skladeb má velmi silný melodický motiv, z nichž mnohým nechybí ani hitové ambice. "Post Pop Depression" je jednoznačně příjemným překvapením uplynulého roku a je rozhodně nadprůměrným albem v diskografii Iggyho Popa. (Tomáš Rozkovec)


Tip Tomáše Parkana: Lang Lang - New York Rhapsody

Lang Lang - New York Rhapsody
Aktuálně zřejmě nejslavnější světový klavírista Lang Lang se s výjimkou několika soundtracků dosud držel klasických autorů. S loňským albem "New York Rhapsody" se ovšem poprvé vydal do oblasti populární hudby a známých melodií a navíc si k tomu pozval i hosty, jako jsou Andra Day, Kandace Spring, Lisa Fischer, Madeleine Peyroux či Lindsey Stirling. S nimi nahrál melodie, které se vážou k New Yorku, včetně "Empire State Of Mind" Alicie Keys nebo ústředního tématu z filmu "Spiderman". Výsledkem je excelentní dílo, kde se potkává Lang Langova virtuosita a cit pro hudbu klasického pojetí s vnímáním hudby jeho hostů, které je obvykle tomuto na hony vzdálené. Nejlépe je to slyšet ve více jak dvacetiminutovém Gershwinově eposu "Rhapsody In Blue", kde takto rozmlouvá s jiným slavným klavíristou Herbiem Hancockem a kde je zcela zřejmé, co přináší jeden a co druhý. Přesto ale tato spojení, ač jsou leckdy dosti odlišná, fungují naprosto bezchybně a harmonicky. Lang Langův styl je natolik signifikantní, že nyní pochyb, kdo celé nahrávce určuje hlavní směr, zatímco hosté určují, kolik odboček na této cestě podniknete a kam se budou ubírat. V celkovém vyznění je pak "New York Rhapsody" velmi dynamická a organická nahrávka, která neustále roste, vyvíjí se a přináší leckdy překvapivé momenty a zlomy.

8. The Weeknd - Starboy

The Weeknd - Starboy (album)
Třetí album kanadského hitmakera The Weeknda vyniká především svou pestrostí, dík níž dokáže oslovit různorodé skupiny posluchačů. Nesmlouvavý rap se v rychlém sledu střídá s klidnějším r'n'b a popem, až na konci stopáže vyústí tvarem, který nemálo připomíná Michaela Jacksona. Veskrze moderní zvuk z pera jmen, jako jsou Cirkut, Diplo nebo Max Martin, svěžím způsobem polidšťují trochou futuristického retra Daft Punk. Nepředvídatelně fungující pelmel drží při sobě především výrazný autorský rukopis samotného The Weeknda otisknutý ve všech skladbách jak po textové, tak i produkční stránce. Z každé z nich lze cítit nadšený tvůrčí přetlak nadaného hudebníka, který tak do současného mainstreamu vnesl velkou dávku upřímné muzikálnosti. (Lukáš Boček)


7. Radiohead - A Moon Shaped pool

Radiohead - A Moon Shaped Pool
Radiohead na svém loňském albu přináší trochu něco jiného, než na co byli posluchači této kapely zvyklí. Ubylo experimentování se zvuky či s prvky elektronické hudby, na místo toho přináší desku plnou melancholie a snění. Kytary víceméně ustoupily do pozadí, hrají jen jaksi mimochodem, až téměř v minimalistickém pojetí. Podtrhují tak sférickou náladu jednotlivých skladeb, jejichž základem je pulsující rytmická sekce s klávesovou nebo smyčcovou stěnou. Do větších experimentů se skupina nepouští, o to více se zaměřuje na budování atmosféry, která je místy až hypnotická, ne nepodobná stylu Pink Floyd. Tu podtrhuje podmanivý zpěv Thoma Yorka. Z pohledu vývoje kapely se toto album může zdát jako sázka na jistotu a přiblížení masám, nicméně opak je pravdou. Radiohead stvořili skvělé album vhodné k nočnímu poslechu a rozjímání. (Tomáš Rozkovec)


6. Lady Gaga - Joanne

Lady Gaga - Joanne
A je tam! Ta, kterou jste nejvíce očekávali jako číslo jedna, se propracovala alespoň do první desítky, milovaná, ale častěji nenáviděná Lady Gaga. Její perfektní iluzi jsme v redakci přijali sice ne tolik s nadšením, ale směska country, folku a snaha o osobní zpovědi prostě nějak vyšla. Mother Monster se oloupala k dužině jako pomeranč a nasadila nám brouka do hlavy. Věnovali bychom tolik prostoru takové desce, kterou by představila například Sheryl Crow? Je nám více sympatická dáma s růžovým kloboukem a kytarou než dekadentní psuedo-scifi persóna? O tom můžeme vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat. (Tomáš Navrátil)


Tip Honzy Baluška: Troye Sivan - Blue Neighbourhood

Troye Sivan - Blue Neighbourhood
Debutová deska australského (téměř) teenagera Tryoe Sivana sice vyšla už v prosinci 2015, v létě minulého roku se ale objevila její reedice a v listopadu pak i remixová verze. Každopádně by byla chyba tohoto talentovaného mladíka a jeho první dlouhohrající desku minout, protože je na soudobé popové scéně opravdový úkaz. Patří mezi ty popové umělce, kteří hudbu milují a chtějí i něco sdělit, ne jen mít kariéru, hity v žebříčku a vlastně neřešit, co a o čem zpívají. I když by určitě mohl strávit nějaký čas ve studiích soudobých slavných producentů, místo toho desku nahrál převážně se svými australskými kolegy a souputníky, díky čemž zní "Blue Neighbourhood" naprosto jinak než většina popové produkce posledních let, originálně, čistě, místy přesto epicky. Ta deska je tak plná citu, až to občas bolí. Stejně jako klipová trilogie se skladbami "Wild", "Fools" a "Talk Me Down". A to Troye Sivan začínal jako youtuber...

5. Beyoncé - Lemonade

Beyoncé - Lemonade
Trable s láskou má čas od času asi každý. Ti lepší z nás z nich dokáží i profitovat. Ti úplně nejlepší natočí "Lemonade". Anebo že by tohle praní špinavého prádla Carterových na veřejnosti byl jenom šikovný marketingový tah? O to v závěru vůbec nejde. Beyoncé a jejímu týmu producentů se totiž podařilo dát dohromady materiál, před nímž smekli i posluchači zpěvačkou dosud nedotčení. Svou roli zahrál především odklon od mainstreamu. Snad kromě úvodního singlu "Formation" - třebaže ani ten není vyloženě rádiovým tahákem - tu hity zkrátka nenajdete. Se čtyřiceti pěti minutami poctivé hudby můžete ovšem počítat jednoznačně. Reggae nástavba "Maps" Yeah Yeah Yeahs "Hold Up", navztekaná rocková session s Jackem Whitem "Don't Hurt Yourself", erotikou nabitá r'n'b klubovka posvěcená pro změnu The Weekndem "6 Inch", pocta country (i otci) "Daddy Lessons" či již zmiňovaná hiphopová "Formation" s politickým podtextem - to jsou jen některé střípky z této žánrově pestré kolekce. Odplata za zraněné city neměla od dob "Kill Bill" lepší umělecké ztvárnění. (Simona Knotková)


4. Nick Cave & The Bad Seeds - Skeleton Tree

Nick Cave & The Bad Seeds - Skeleton Tree
Na "Skeleton Tree" čekali posluchači Nicka Cavea s napětím. Rodinná tragédie, která se před jejím nahráváním stala a která je pro toho, kdo ji nezažil, nepředstavitelná, s člověkem zamává. A s empatickým a citlivým umělcem, který je mediálně sledovaným, o to víc. "Skeleton Tree" je pak Caveovým pokusem naučit se s tím dál žít. Pokračovat. Dělat to, co umí. A on to umí. Na albu, které je zase postavené do jiné roviny než jakékoliv z předešlých, se znovu ukazuje výjimečnost hudebního souznění Nicka Cavea a Warrena Ellise. Jejich vzájemné dopovídání načatých vět, vzájemná podpora a porozumění si. "Skeleton Tree" je poklidná nahrávka, bez výrazných melodií, Cave tu o dost méně zpívá a o dost více deklamuje. Ale napětí a atmosféra, které se na té nedlouhé desce podařilo zachytit, jsou až posvátně silné. A ve spojení s dokumentem "One More Time With Feeling", v němž celé album zazní a který album i všechny okolnosti s ním spjaté vysvětluje, si tu sílu uvědomíte ještě mnohem víc. Vlastně já už ji nedokážu vnímat samostatně, to spojení s filmem už neodpářu. Caveovi se povedlo nahrát sice bezhitovou, ale o to stmelenější desku. Nádhernou. A i když jsem si s jejím prvním poslechem myslel, že ji brzy odložím, zatím se k ní pořád pravidelně vracím. Právem je to jedno z klíčových alb loňského roku. (Honza Průša)


Tip Simony Knotkové: The Range - Potential

The Range - Potential
Pokud k vašim nejoblíbenějším deskám roku 2015 patřila "In Colour" Jamieho xx, neměla by vám uniknout ani loňská "Potential" od The Range. Ta je výjimečná především způsobem, jakým ve studiu vznikala. Newyorský DJ upustil od klasické metody oslovit již zavedená umělecká jména a strávil více jak dvě stě hodin hledáním samplů po těch nejzazších koutech YouTube. Kdysi snad nadějní rappeři, zapomenutí mladí lidé s ambicemi, jejichž videa stěží získala hrstku zhlédnutí, nebo jedni z milionů coverových interpretů - ty všechny The Range nechal na pozadí svého elektronického základu promluvit. Výsledkem je kvalitní nahrávka definující generaci plnou potenciálu, ale jen málokdy využitého.

3. PJ Harvey - Hope Six Demolition Project

Pj Harvey - The Hope Six Demolition Project
Na novou desku anglické písničkářky PJ Harvey se čekalo zatím nejdelší dobu v její kariéře, celých pět let. Čekání se každopádně vyplatilo, "Hope Six Demolition Project" je zdařilým nástupcem poslední "Let England Shake". Deska oholená jen na základní rockové instrumenty (kytara-bicí-basa a občasný, ale přesně použitý saxofon) příjemně překvapí silnými a chytlavými refrény i pádnými slovy. Rockové písničkářství jak vyšité. Čisté, syrové, bez příkras, útočné, ale přesto bez zbytečných póz a přepjatostí. (Jiří V. Matýsek)


2. Leonard Cohen - You Want It Darker

Leonard Cohen - You Want It Darker
Kanadský písničkář Leonard Cohen nahrál další překrásnou desku, bohužel svou poslední. A ostatně, jako by se i na celém albu pro jistotu se všemi loučil nebo nás připravoval na svůj možný odchod, když v úvodní a titulní skladbě zpívá "I'm ready, my lord". A vlastně i celé album se nese v podobném duchu. Čtrnáctá Cohenova nahrávka ale není oslavována a silně hodnocena pro tu smutnou událost, kladné recenze sklízelo právem hned po vydání, v týdnech, kdy dvaaosmdesátiletý pan Cohen ještě žil. To loučení ale naznačovala i hudební stránka desky. Leonard Cohen nahrál klasickou cohenovku. Desku takovou, jak si ho pamatujeme z pražských koncertů, desku pro něj typičtější než předešlé album "Popular Problems". A vedle toho je i v textech hodně osobní, až intimní a téma odchodu nebo loučení se zde dá vyčíst. A tak můžeme spekulovat, jestli plánoval ukončení své hudební kariéry, nebo věděl víc, podobně jako David Bowie. V každém případě nahrál album, které jeho kariéru mistrovsky uzavírá. Budete nám chybět, pane Cohene. (Honza Průša)


1. David Bowie - Blackstar

David Bowie - Blackstar
Pár dní před svými devětašedesátými narozeninami vydal David Bowie album "Blackstar", které bylo nejvíce doceněno právě až po oznámení jeho úmrtí. Upřímná, energická a experimentální deska, kterou autor nahrál s vědomím blížící se smrti, se stala hned zkraje ledna adeptem na album roku. Žánrově, i když se materiál nejvíce pohybuje v rockových vodách s nádechem jazzové atmosféry, posluchači proplouvají napříč krautrockovými výstřelky, ambientně klidnými polohami i elektronickými podklady, doplněny jsou třeba i gregoriánským chorálem. Nejvíce experimentální skladbou je třeba právě desetiminutový titulní kousek, nejupřímnější výpovědí o blížícím se skonu zase tklivá balada "Lazarus". Pětadvacáté studiové album je tak důstojným rozloučením Mistra, jak se sluší a patří. (Aleš Lochman)


zahraniční desky: 40-31 | 30-21 | 20-11 | 10-1
domácí desky: 20-16 | 15-11 | 10-6 | 5-1
zahraniční videoklipy | domácí videoklipy

NÁZORY
  • TOVE LO, BANKS (Anonym, 08.02.2017 12:03) Reagovat

    Škoda, že v celom rebríčku chýba album od Tove lo - Lady Wood a album od Banks - The Altar. Škoda, že tieto 2 albumy musicserver úplne obišiel. Kašlať na to, že v rebríčku musicserver 40 najlepších albumov roka 2016 sa neumiestnili, ale nevenovať im ani recenziu je veľká škoda.

    • Re: TOVE LO, BANKS (tom, 08.02.2017 12:14) Reagovat

      Kazdy si najde tech par alb, ktere mu v zebricku chybi. Takhle je to s kazdym zebrickem... A taky je spousta (i velmi dobrych) desek, ktere MS nerecenzoval. Ale zrovna tato dve alba si urcite recenzi zaslouzi. Zvlast The Altar je vyborne album.


      • Re: TOVE LO, BANKS (Anonym, 08.02.2017 13:13) Reagovat

        Souhlasím s Tove Lo, její album je opravdu božský a za mě album roku 2016

  • První 4 místa (David, 08.02.2017 12:11) Reagovat

    - souhlas. Ostatní samé neposlouchatelné zmetky, které kdyby nevyšly, tak se vůbec nic nestane.

    • Re: První 4 místa (strom-z, 08.02.2017 12:48) Reagovat

      tak tomu řikám konzervativní vkus:) a to mi ten výběr přijde jako solidní mišmaš... (letošní Sia v top 10, proboha neee...)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Sia, Kylie a ikonická paruka. Spojení australských hvězd v "Dance Alone" se dočkalo klipu (18.03.2024 09:13)
- Deska plná tajemství a koncert plný emocí: Nick Cave & The Bad Seeds jsou zpět a přijedou i do Prahy (16.03.2024 18:06)
- Beyoncé odhalila název svého countryového alba (14.03.2024 15:35)
- Nick Cave a jeho The Bad Seeds vydají na konci srpna studiové album "Wild God" (06.03.2024 19:00)
- Audio: Nick Cave se podělil o zádumčivou coververzi písně "La Vie En Rose" od Édith Piaf (03.03.2024 17:49)
- Video: PJ Harvey si do mysteriózního klipu "Seem an I" pozvala herečku Ruth Wilson. Ta ve snímku utíká z farmy (01.03.2024 15:57)
- Beyoncé zkusila během Super Bowlu zbourat internet: ohlásila album "Act II" a představila první dvě ochutnávky (13.02.2024 19:29)
- Audio: "Australská popová spolupráce snů" zní, jako by ji produkoval Ondřej Soukup. Sia a Kylie se s "Dance Alone" nevytáhly (09.02.2024 08:09)
- Australská popová spolupráce snů? Sia a Kylie Minogue ohlásily společný singl "Dance Alone" (03.02.2024 17:29)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Billie Eilish Mirai Rush Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu