shop.musicserver.cz
Nejlepší zahraniční videoklipy roku 2016 podle musicserveru

Nejlepší zahraniční videoklipy roku 2016 podle musicserveru

Vydáno: 16.01.2017 10:05 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

Rok 2016 nám přinesl spoustu skvělé hudby, ale zajímavé věci se děly samozřejmě i na poli videoklipů. A jaké se dostaly mezi naše nejoblíbenější? Vybrali jsme jich celkem třináct a najdete mezi nimi třeba kousky od Beyoncé, The Weeknda, Radiohead, OK Go, Davida Bowieho, Coldplay či The Chemical Brothers s Beckem.

zahraniční desky: 40-31 | 30-21 | 20-11 | 10-1
domácí desky: 20-16 | 15-11 | 10-6 | 5-1
zahraniční videoklipy | domácí videoklipy


Coldplay - Up&Up

Coldplay vždy rádi ke spolupráci zvali mladé a talentované umělce. Dávají jim tak lepší možnost prorazit ve složitém světě umění a zviditelnit se. Při tvorbě videa ke třetímu singlu z alba "A Head Full of Dreams" se dvojice izraelských režisérů Vania Heymann a Gal Muggia pustila do dokonale promyšlené koláže různých videozáznamů. Z jednoduchého nápadu vzniklo spojení nespojitelného, a my tak můžeme žasnout nad sopkou chrlící popcorn nebo plavající akvabely v pračce. Výsledkem je příkladný surrealismus, kterému by tleskal i samotný Salvador Dalí. Užaslé výrazy ve tvářích jsou tu na místě. (Tomáš Navrátil)


The Weeknd - False Alarm

Klipy The Weeknda jsou vždy zárukou kvality. Atmosférické, temné, vizuálně bombastické, často epileptické. Pokud v roce 2016 vyšlo nějaké album, které nastavilo laťku vizuálům, je to jeho "Starboy". Vedle dvanáctiminutového filmíku "Mania" vyšly samostatné klipy na trojlístek singlů, a přestože ten titulní s pohřbením své staré identity nemá chybu, tou opravdovou bombou je "False Alarm". Frenetická skladba vyžadovala pořádně vysokooktanové video a kanadský zpěvák opět nezklamal. Spojil se s ruským režisérem Ilyou Naishullerem, autorem akční řežby "Hardcore Henry", a natočili výbušný nářez viděný z vlastních očí. POV videoklipy tu jsou od "Smack My Bitch Up" Prodigy nebo možná ještě déle, ale až dnešní možnosti kamer, kaskadérů a triků umožnily natočit akci, jakou známe pouze z her. Agresivní přepadení banky s útěkem před policisty s brutální přestřelkou jako by vypadlo z "Grand Theft Auto" a k dance-punkové pecce perfektně sedí. Pro většinu diváků bude až příliš extrémní, ale pro milovníky moderních filmových technik je toto klip roku. (Petr Doupal)


The Chemical Brothers - Wide Open ft. Beck

Hned v lednu 2016 byl vypuštěn klip ke skladbě elektronických veteránů The Chemical Brothers "Wide Open", přičemž píseň svým vokálem obohatil Beck. Video je z hlediska prostor a hlavní postavy vlastně docela komorní, tento dojem vytváří i iluze jediného nepřerušovaného záběru. Jenže to, co na první pohled vypadá jen jako hezky nasnímané vystoupení sympatické tanečnice v opuštěném skladě, se díky jednoduchému nápadu změní v něco, z čeho divákovi několikrát spadne čelist. Je jasné, že tady triky nejsou jen otázkou zručného střihu, ale také pořádného výpočetního výkonu grafických serverů. Vrcholným momentem klipu je zlomek sekundy, kdy se protagonistka klipu podívá na své robotické alter ego v zrcadle. (Pavel Parikrupa)  


Nick Cave & The Bad Seeds - Magneto

Ten klip je vlastně normální. Běžný. Profesionálně natočený, to jo, ale ničím by nevybočoval, kdyby nebyl jednou z písní alba "Skeleton Tree", které je celé součástí filmu "One More Time With Feeling". Kdo ten film viděl, byl zasažen silnou atmosférou, silným obnažujícím dokumentem z komnat, které Nick Cave dříve před tím neštěstím neotevíral. Bylo by vlastně jedno, které z videí z té desky bych vybral. Sáhl jsem po pulsujícím "Magneto", při němž si vždy vzpomenu na bouřku v "Tupelo", ale klidně to mohl být třeba "Jesus Alone". Je to jedno. Ta nálada, ty emoce, ty jsou ve všech. A kdo neviděl ten film, najděte si ho. Fakt stojí za to. (Honza Průša)


Beyoncé - Formation

Je téměř škoda osmapadesátiminutovou urgentnost alba "Lemonade" tříštit. "Formation" je nicméně nejnesmířlivější vizuální ódou na černošskou kulturu. Lidé, kteří nechápou, proč by někdo nosil v kabelce pálivou omáčku, si nemusí lámat hlavy. Beyoncé dává jasně najevo, že pro ně album projednou není primárně určeno. Možná se může zdát, že americká vláda na truchlící New Orleans zapomněla. Rodačka z Texasu však rozhodně ne, o čem svědčí úvodní záběr potápějícího se auta, během nějž mimo jiné Beyoncé vyvrací oblíbenou konspirační teorii, že za jejím úspěchem stojí Illumináti. Vyzdvihuje nejen afro-americkou komunitu dvacátého prvního století, jejich přirozené vlasy a fyziologické znaky, ale i své viktoriánské, jižanské předky a černochy kovboje. Za doprovodu gentlemanů v symbolických pokrývkách hlavy se vrací na jižanskou gotickou plantáž a choreografií ubezpečuje, že jí patří každý centimetr čtvereční. (Karolína Stránská)


Radiohead - Burn The Witch

Jeden z nejpůsobivějších a především nejznepokojivějších videoklipů minulého roku mají na svědomí Radiohead. Ti v roce 2016 vydali povedené album "A Moon Shaped Pool" a jedním z nejsilnějších momentů z něj obstarala hned úvodní skladba "Burn The Witch". Naléhavý vokál Thoma Yorka v loutkovém, na první pohled až pohádkovém videoklipu dokresluje potemnělou atmosféru tajemného příběhu. V něm si inspektor prohlíží poklidnou vesničku, kde ale zjevně není vše v pořádku. Finále pak obstarává scéna zjevně inspirovaná kultovním hororem "The Wicker Man", ve kterém jednu z rolí ztvárnil Christopher Lee. (Ondřej Hricko)


Primal Scream, Sky Ferreira - Where The Light Gets In

Britští Primal Scream loni zabředli do tanečního retra a společně s americkou zpěvačkou Sky Ferreirou nahráli skvělý singl "Where The Light Gets In". Popově laděná skladba, ze které přímo číší zvuk New Order, může zpočátku působit celkem obyčejným dojmem, nicméně po několikátém poslechu se stane neuvěřitelně návykovou záležitostí. V podobném duchu se nese i pestrobarevný videoklip, jenž si hraje se světly a barvami. Jednoduché, ale přesto krásné. (Jaroslav Hrách)


Jamie xx - Gosh

Ačkoliv album Jamieho xx "In Colour" vyšlo už v květnu roku 2015, námi obdivované video ke skladbě "Gosh" vzniklo až v roce následujícím. Režisér Romain Gavras vytvořil úchvatné dílo, jehož pochopení je vděčným úkolem pro diváka. Video vzniklo v čínském městě Tchien-tu-čcheng, které má být kopií Paříže, ovšem v současnosti připomíná spíše město duchů. Je to tedy ideální kulisa pro klip, jenž může být znázorněním dystopické  budoucnosti, narážkou na kult osobnosti nebo ilustrací podivné totality. Falešná Paříž je sama o sobě bizarním prostředím a v Gavrasově klipu je město plné mladých Číňanů v úžasných choreografiích, kteří obklopují hlavní postavu albína. Dech beroucí záběry, napětí, otázky a to všechno bez použití počítačových triků. (Pavel Parikrupa)  


Utada Hikaru feat. Sheena Ringo - Nijikan Dake no Vacance

Je vcelku pravděpodobné, že jste o největší japonské hudební hvězdě Utadě Hikaru nikdy neslyšeli. Dokonce je ještě pravděpodobnější, že vás úplně minul i klip k jejímu singlu "Nijikan Dake no Vacance" z perfektní desky "Fantôme". Jaká škoda! Duet s extrémně talentovanou Sheenou Ringo je totiž poutavý nejen z hudebního hlediska (proč se dnes ostatní popoví umělci tolik bojí podobně krásných smyčcových refrénů?), ale také z toho vizuálního. Svým střihem, pompézní kamerou a obecně hravou odtažitostí připomíná seriál "Westworld", ale zasazuje ho kamsi do vesmíru, kde můžete mít z domova výhled na jiné planety. Prostřihy do pouště, metra a dalších míst jsou poetické, zdánlivě nesourodé, přesto dohromady dokonale fungují. Oficiální zpěvaččin kanál na serveru YouTube.com nabízí jen minutovou verzi tohoto klipového bonbónku, Vimeo je však velkorysejší. I když vás možná trocha japonštiny zprvu může zaskočit, video vás zcela jistě okouzlí i jazykové bariéře navzdory. (Lukáš Boček)


OK Go - The One Moment

Velkou kreativitu během minulého roku opět předvedli Američané OK Go. Ti se napočtvrté vrátili k již dva roky staré, barevné desce "Hungry Gosts", aby z ní vytáhli skladbu "The One Moment" a oživili ji vizuálem. Poté, co si vyzkoušeli stav beztíže a utvořili lidský kaleidoskop, se čtveřice rozhodla posunout své hranice ještě dále a další videoklip stvořila za pouhé čtyři sekundy. Vše je nejdřív zobrazeno v reálném čase, následně však celou situaci můžeme vidět i s detaily, díky zpomalenému záběru. Režii videoklipu si vzal na starost sám frontman Damian Kulash. (Ondřej Kocáb)


Oasis - D'You Know What I Mean? (2016 Remaster)

Jestli někdy přijde na řadu reunion Oasis, neví asi ani bratři Gallagherové, loni jsme se ale kromě skvělého dokumentu "Supersonic" dočkali alespoň reedice jejich třetí desky "Be Here Now". Pro tu Noel pořídil nový mix pilotního singlu "D'You Know What I Mean" a autoři původního videa Dom & Nic z původních filmových pásů sestříhali i novou, ještě epičtější verzi videoklipu. A vidět po těch letech opět ty rozbité budovy, české nápisy, ležérně hrající kapelu a hlavně neuvěřitelně nízko a pomalu létající vrtulníky, nyní navíc v HD, má opravdovou sílu. (Honza Balušek)


David Bowie - Lazarus

Jen pár dnů před vydáním posledního alba "Blackstar" se na veřejnost dostalo video k teskné skladbě "Lazarus". Klip natočený ve formátu 1:1 sleduje Bowieho ležícího na nemocničním lůžku s páskou přes oči, Bowieho tvořícího, překypujícího energií, Bowieho odcházejícího a ztrácejícího se za dveřmi skříně. Symbolický odchod ze světa, ukazující rozkol mezi umírajícím tělem a neutuchající autorovou myslí, nebo jen obrazový doprovod, který si tak trochu hraje s diváky? Režisér klipu, Švéd Bo Johan Renc, tvrdí, že video nemá a nemělo nic společného se zpěvákovou nemocí, jisté ale je, že po Bowieho smrti 10. ledna 2016 získalo video zase jiný rozměr. Už navždy bude jak píseň samotná, tak její vizuál, zpěvákův testament a definitivní tečka za pět dekád trvající originální tvorbou. (Aleš Lochman)


Kate Bush - And Dream of Sheep

Zdá se to až neuvěřitelné, ale Kate Bush po pětatřiceti letech opět živě vystupovala. Po dlouhé tvůrčí pauze nejdříve v roce 2005 vydala album "Aerial", aby opět po další devítileté odmlce vyprodala dvacet dva vystoupení v Londýně. Z těchto show vznikla živá nahrávka, která byla loni vydána pod názvem "Before the Dawn". Jako promo byl vydán tento klip. Ten sice nenabízí grafické orgie, ale je zajímavý svým poutavým a naprosto uvěřitelným příběhem. "And Dream of Sheep" představuje úvod ke koncepčnímu celku s názvem "The Ninth Wave", hudebního příběhu o ženě, jež ztroskotala na širém moři. Klip, ač minimalistický, funguje plně v kontextu s textem písně. Hlavní hrdinka, kterou představuje samotná Kate Bush, jen v záchranné vestě, obklopena vodu, chladem a tmou doufá v pomoc. Její mysl se snaží za každou cenu myslet na příjemnější věci a bojuje se svým spánkem. Ví, že když usne, může se utopit. Samotné natáčení tohoto klipu, které probíhalo v Pinewoodských studiích, nebylo zrovna nejkomfortnější.Zpěvačka strávila několik hodin ve vodě a začala trpět hypotermií. Výsledek je i tím naprosto surrealistický. (Tomáš Rozkovec)


A jaké byly vaše oblíbené zahraniční klipy minulého roku? Klidně se o své tipy podělte s námi i ostatními čtenáři v názorech pod článkem.

zahraniční desky: 40-31 | 30-21 | 20-11 | 10-1
domácí desky: 20-16 | 15-11 | 10-6 | 5-1
zahraniční videoklipy | domácí videoklipy



NÁZORY
  • Kate Bush (Tomas Blue, 16.01.2017 16:15) Reagovat

    To by nebyla Kate Bush, aby to nebyla ona. Hlas, melodie, projev a vůbec nápady.... Kdo ji zná, tak rozumí. Hezký den.

  • ... (strom-z, 16.01.2017 18:13) Reagovat

    no vida, fakt povedenej článek, dobrá všehochuť i slušný texty:)

  • !!! (R. , 17.01.2017 00:26) Reagovat

    no ne, moc dobrý článek, děkujeme. To byste mohli psát každý měsíc.

  • Gwen Stefani – Make Me Like You (Vít, 17.01.2017 11:25) Reagovat

    Přestože tenhle klip není nijak poetický, líbí se mi na něm, že celý vznikl během pauzy při předávání cen Grammy. A to se cení! :)

  • (Anonym, 18.01.2017 08:50) Reagovat

    asi Taylor Swift - Out Of The Woods ;)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pět hitů kapely Mother Mother, které by měly zaznít na koncertě ve Foru Karlín
Top 10: Pět hitů kapely Mother Mother, které by měly zaznít na koncertě ve Foru Karlín Kanadská parta Mother Mother se 24. března vrátí do Prahy v rámci svého dosud největšího evropského turné, navíc s novou povedenou deskou "Grief Chapter" v zádech. Co od koncertu čekat? Co pravděpodobně zazní? Co si dopředu... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 14:30 v sekci Publicistika | Top 10
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Beyoncé odhalila název svého countryového alba (14.03.2024 15:35)
- Nick Cave a jeho The Bad Seeds vydají na konci srpna studiové album "Wild God" (06.03.2024 19:00)
- Audio: Nick Cave se podělil o zádumčivou coververzi písně "La Vie En Rose" od Édith Piaf (03.03.2024 17:49)
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Audio: The Black Keys se v coveru "I Forgot To Be Your Lover" noří do soulu (19.02.2024 09:49)
- Beyoncé zkusila během Super Bowlu zbourat internet: ohlásila album "Act II" a představila první dvě ochutnávky (13.02.2024 19:29)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (30-21) (26.01.2024 20:35)
- The Weeknd pokořil další rekord: jeho "Blinding Lights" je první skladbou, která na Spotify dosáhla čtyř miliard přehrání (16.01.2024 11:46)
- Audio: The Black Keys chystají nové album. Pilotní singl "Beautiful People (Stay High)" napsali společně s Beckem (15.01.2024 16:43)
- Video: Nick Cave na pohřbu Shanea MacGowana zazpíval dojemnou skladbu "A Rainy Night In Soho" (12.12.2023 15:38)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Rush Bono Dua Lipa Kryštof Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu