shop.musicserver.cz

Polibek pro pamětníky

Vydáno: 15.10.2002 05:00 v sekci Recenze - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Přináší prý nejkompletnější výběr dráhy kapely Kiss "The Very Best Of" něco opravdu zajímavého pro fanoušky? A pro ostatní? Je tahle hudba s kořeny v 70. letech, které se obecně nepyšnily moc dobrou hudbou, něčím zásadním pro dnešek? Jak pro koho.

5/10

Kiss - The Very Best Of

Celkový čas: 75:18

Skladby: Strutter, Deuce, Got To Choose, Hotter Than Hell, C'mon And Love Me, Rock And Roll All Nite, Detroit Rock City, Shout It Out Loud, Beth, I Want You, Calling Dr. Love, Hard Luck Woman, I Stole Your Love, Christine Sixteen, Love Gun, New York Groove, I Was Made For Lovin' You, I Love It Loud, Lick It Up, Forever, God Gave Rock & Roll To You II

Vydavatel: Universal

Tahle recenze nebude objektivní. Jak by mohla být objektivní, když jsem hlavní éru kapely Kiss nezažil v pubertě? Kiss byli pro mě hodně dlouho jen známý nápis (ta dvě ss po německém vzoru byla opravdu výrazná) z těžko dostupných nášivek na trička či bund rozsáhlé skupiny lidí zvaných máničky. Dlouho jsem žil v domnění, že jde o "nějaký metal", akorát obzvláštněný makeupem členů. Postupně jsem slyšel pár skladeb, dozvěděl se víc o tom makeupu a ss a stačilo mi to. Ale teď jsem neodolal a i při očekávaném nenadšení jsem se rozhodl poslechnout si hodně oblíbenou kapelu mého o trochu staršího kamaráda, abych zjistil, co ho na ní tak může brát i dnes.

Po mnohém poslechu a dobovém odstupu musím říci, že jsem to nepochopil. Samozřejmě na rockovou hudbu hlavně let 70. nelze mít měřítka doby o deset či dvacet let později. Ale stejně mě překvapila hodně velká jednoduchost a měkkost skladeb. K té jednoduchosti - ne že by musel každý hrát jako artrocková kapela té doby, tohle je zřetelně a naschvál druhý břeh, ale stejně bych čekal nápaditější kousky. K té měkkosti - dneska jsou už naše uši otupené industriálem, hardcorem apod., ale má hodně stará představa o Kiss jako metalové kapele mi přijde o to víc legrační. Když Kiss srovnám namátkou třeba s Deep Purple nebo Queen té doby, o to víc praští do uší, že jsou jinde. Velkým plusem kapely bylo prý živé vystupování, a když si vzpomenu na nadšené vyprávění kamaráda, kterému se jejich koncertem v Praze splnil starý sen, tak tomu tak asi bude. Na desce se ale stejně z jedné live verze skladby moc nepoznáte.

Na druhou stranu výše uvedené jen dokazuje, proč byli Kiss oblíbení nejen u mého kamaráda. Zábavové podhoubí našich krajů muselo být pro přijetí takové hudby ideální a jistě se na tom podepsala i pachuť zakazovaného (pamatuju si problémy s džískami s tímhle nápisem). Melodičnost refrénů navádí k zapamatování a asi nevadí nevýrazný hlas, prostě pro úspěch zaděláno. A nejen u nás, zdá se, že formát rockové Abby tehdy oslovil leckoho. Skladby z konce výběru (které si dokonce pamatuju, nedalo se jim uniknout) "I Was Made For Lovin' You" nebo "Forever" s rockem už nemají nic společného, pár sól na kytaru to nezachrání. Co byste taky čekali, když se na poslední zmíněné skladatelsky podílel Michael Bolton, tady ta Abba cení zuby hodně. A cesta v budoucnu např. pro Europe byla taky vydlážděna.

Ale abych jen nekritizoval. Kousky z alb "Destroyer" a "Rock And Roll Over" ze 76' docela ujdou, prostě klasické rockové pecky té doby, i když ten povinný ploužák s piánem a smyčci už je moc, zase ale znamená změnu. "New York Groove" by se parádně hodil na nějaký úchylnější remix. Přesto - aby téměř dvacetileté rozpětí mezi první a poslední skladbou nebylo prakticky poznat, to je moc. I když je typický rukopis chvályhodná věc, nemělo by to být ve formě extrémního zastydnutí na jedné x-krát obměňované skladbě.

Nezbývá než uzavřít konstatovaním, že z pohledu dnešní doby mi Kiss přijdou jako zapomenutelná záležitost (což platí i pro mnoho dnes adorovaných kapel). Nic to ale nemění na tom, že ve své době svou roli splnili, nejen důsledným používáním makeupu, převleků atd. Možná bych taky chtěl po nich moc. Prostě rocková kapela té doby, která věděla, co platí na lidi, progresivitu vědomě přenechala jiným. Jejich fanoušci mi jistě napíší, jak se mýlím, a že kapela byla výjimečná. No, každý máme své pubertální vzpomínky a vlivy.

P.S.: Pokud jde o provedení cédéčka, na obalu ohlašovaného jako nejkompletnější sbírka hitů, zdá se dost odbyté (už ta chyba v nálepce). Booklet už o moc stručnější být nemohl (co takhle jména členů kapely?) a vůbec celkově připomíná spíše bulharskou (či jakou) uniformní produkci neautorizovaných bestof hitů. Jestli je výběr opravdu reprezentativní, to posoudí fanoušci, a navíc každý jinak.

NÁZORY
  • Milý pane, (Michal Zeman, 17.10.2002 21:45) Reagovat

    To co jsem si precetl me donutilo napsat.Kdyz uz kritizujete skupinu Kiss,dobre proc ne.Je to Vas nazor.Ale kritizovat skupinu o ktere bohuzel nic nevim je dost smutne.Skupinu KISS tedy moc nemusite.V poradku.Radeji asi moderni trend.Nevim kdo nebo jaka skupina je Vasi jednickou,ale az ten Vas oblibenec proda 80milionu kopii a 29 platinovych a zlatych alb coz se zatim podarilo jen legende Beatles pak muzete kritizovat legendu - skupinu KISS.Jinak bohuzel ne.S pozdravem Zeman.

  • Jsem dost nastvana!!!!!!! (Vera Zemlova, 18.10.2002 09:22) Reagovat

    Precetla jsem si Vasi recenzi na nove album Kiss,podle toho,co pisete Vam musi tedy tak kolem dvaceti a mozna mene,radeji jste se pod tu recenzi ani nepodepsal.Nejsem takovy odbornik na tuto skupinu jako pan Zeman,ale vlastnim dve alba teto skupiny a jejich hudba se mi libi,ostatne to bych si ty CD nekupovala,ze? Vlastne me k teto hudbe privedl muj starsi bratr,dnes je mu 32 a me je 28 a nemyslim si,ze bychom byli nejak stari a nerozeznali kvalitni hudbu od braku.V jednom mate pravdu,byla to hudba nasich pubertalnich let a o to ji radeji posloucham,protoze me vraci do let,kdy jsem mela malicherne problemy od tech dnesnich,ale to bychom se dostali uplne nekam jinam.
    Hlavne si mily chlapce davejte bacha na svoje nazory,az prijdete do skupiny lidi,kterym by se Vase nazory nemuseli libit,treba pokud se dostanete mezi tzv."manicky".Muzu Vam rict,ze mezi nimi bylo a stale je spoustu bajecnych a velmi inteligentnich lidi.
    Zdravi Vera

  • snad nebude tak zle... (od autora) (ondrej pravda, 05.11.2002 19:08) Reagovat

    pro pana Zemana - dekuji ze me umoznite mit vlastni nazor. Ale argumentovat, ze o skupine nic nevim, je lacine, mohu vas ubezpecit, ze jsem si o ni leccos precetl. Ale to hlavni - argument poctu prodanych alb je opravdu legracni, nebudu vam tady vyjmenovavat mnoho jinych interpretu, kteri hodne prodavaji, ale jinak je to ... Pro me je vysoky pocet prodanych alb u Kiss tezko pochopitelnym fenomenem, ale na druhou stranu si zaslouzi uznani. Ve sve dobe... A pokud jde o muj vkus, mohu vam jen sdelit, ze opravdu posloucham moderni, ale take mnoho starych veci, ale vami zminene trendy, ty prave moc nemusim. A kazdopadne nemam jednoho oblibence (pro vasi predstavu - asi 30), to mi prijde dost hloupe, pak si lidi berou moc k srdci negativni kritiku. Doufam ze nenapisete, ze kritizovat muze jen zavistivy chudak, ktery se nikdy nezmuze na to, zahrat tak "bozskou" hudbu jako ... (doplne dle libosti).

  • snad nebude tak zle... 2 (od autora) (ondrej pravda, 05.11.2002 19:16) Reagovat

    pro pani Zemlovou - chapu vase rozhorceni, kdyz jsem zkritizoval vasi oblibenou kapelu, ale vseho s mirou. Na konci emailu se zda, ze byste mi chtela skoro vyhrozovat, a to snad neni nutne. Na moje nazory si davat bacha nebudu jen proto, ze by se nemusely (v tom rozhorceni jste udelala hrubku) libit, to uz tady v historii bylo. Mate smulu, nejsem takovy mladik jak si myslite, dokonce jsem starsi nez vy, mila divko :) K dalsim vasim "argumentum":
    - pod recenzi jsem se podepsal, autor je vzdy hned pod titulem
    - dekuji za osvetleni vasi zaliby ve skupine, mam take podobne zazitky, ale to jeste neznamena, ze ta "vase" je dobra, ze ne?
    - nemyslim si, ze vek je zaruka rozeznani kvalitni hudby od braku
    - mezi tzv. "manickami" mam docela dost kamaradu, a klidne jim reknu to, co jsem o desce napsal. Souhlasim s vami, ze je mezi nimi mnoho bajecnych a velmi inteligentnich lidi. Ty by me jiste nic neudelali za odlisny nazor, nebo jo?
    zdravim,
    Ondrej Pravda


  • Pane Pravda mate pravdu. (Michal Zeman, 13.11.2002 21:01) Reagovat

    Dekuji Vam za odpoved.Predem bych se Vam chtel moc omluvit ze jsem psal o poctu prodanych desek.Mate pravdu je to legracni.Ono vlastne miliony prodanych platinovych alb je normalni vec.Mate pravdu, nemusite mi jmenovat skupiny ktere to jiz davno prodali protoze by to bylo na plno stranek.Takze jeste jednou se omlouvam ze jsem si dovolil neco psat o Kiss kdyz vlastne vy jste si precetl clanek o Kiss a vite uz vic nez ja.
    PANE PRAVDA - MATE PRAVDU.
    S pozdravem major Zeman.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kiss nekončí - vrátí se jako kapela virtuálních avatarů (06.12.2023 11:14)
- Naživo: Sbohem a šáteček. Hottest Band In The World Kiss naposledy zamával Praze (11.06.2023 15:43)
- Fotogalerie: Kiss v O2 areně nezklamali a předvedli důstojné odcházení (11.06.2023 09:36)
- Film "Sázka na zlato" o muži, který objevil Kiss, Cher nebo Donnu Summer, vstoupí do kin 13. dubna (04.04.2023 13:18)
- Netflix natáčí životopisný snímek "Shout It Out Loud" o začátcích skupiny Kiss (26.03.2023 17:06)
- Kiss ohlásili (asi) definitivně poslední koncert (04.03.2023 13:17)
- Kiss se v červnu 2023 naposledy vrátí do Prahy (05.12.2022 11:08)
- Naživo: Rockový cirkus Kiss bavil v O2 areně přívalem efektů a hitů (14.07.2022 09:02)
- Fotogalerie: Kiss předvedli v O2 areně bombastickou show (14.07.2022 07:57)
- Na seznam rozlučkové tour Kiss přibyla další stovka měst (11.07.2022 08:12)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Adele Queen Sia Rush Beyoncé Bono AC/DC U2 Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Dua Lipa Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu