shop.musicserver.cz
Florence And The Machine - How Big, How Blue, How Beautiful

Už žádné čáry! Z Florence Welch je na "How Big, How Blue, How Beautiful" výtečná vypravěčka

Vydáno: 01.06.2015 00:00 v sekci Recenze - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Třetí deska projektu Florence And The Machine, jehož vůdčí osobností je charismatická Florence Welch, znamená v diskografii kapely výrazný milník. Ubylo abstraktních obrazců a éterických výjevů - "How Big, How Blue, How Beautiful" je konkrétnější a osobnější. A zase nabízí to nejlepší z dnešní pop music.

9/10

Florence And The Machine - How Big, How Blue, How Beautiful

Vydáno: 29.05.2015
Celkový čas: 48:46

Skladby: Ship To Wreck, What Kind Of Man, How Big, How Blue, How Beautiful, Queen Of Peace, Various Storms & Saints, Delilah, Long & Lost, Caught, Third Eye, St Jude, Mother

Vydavatel: Universal

Čarodějka. Bohyně. Bájná siréna. Mořská víla. Lesní žínka. Je jedno, jakou nadpřirozenou bytost jste si v případě desek "Lungs" a "Ceremonials" dosadili za jméno Florence Welch, mozek a tvář britského projektu Florence And The Machine. Důležité bylo, že jen málokdo ji vnímal jako obyčejnou pozemšťanku. Ženu. Geniální propojení klasických nástrojů s elektronikou, neotřelá fúze žánrů od alternativního rocku přes pop až k rafinovaným tanečním rytmům, nádherné texty plné fantazie a magičnosti a hlas, co chcete slyšet, až se probudíte na věčnosti. To přece nemůže být z tohoto světa.

Třetí řadovka "How Big, How Blue, How Beautiful" dokazuje, že může. V jedenácti nových písničkách Florence odhodila svůj závoj tajemna a sestoupila mezi nás, obyčejné smrtelníky. Hudebně i textově. "'Ceremonials' se hodně upínalo k smrti, vodě, útěku či nadřazenosti smrti, zatímco nové písně jsou propojeny více s realitou. Pokouším se v nových písních naučit žít a milovat v tomto světě, ne se z něj snažit utéct," říká sama zpěvačka. Pomáhá jí v tom producent Markus Dravs, jenž pracoval s Arcade Fire, Coldplay či Mumford & Sons. A už úvodní indie pop-rocková vypalovačka "Ship To Wreck" s říznými kytarami, pojednávající o sebedestrukci, svou přímočarostí strhne a nepustí. Tahle Florence je civilnější, posluchačsky vstřícnější, ale stejně skvělá a osobitá.

Motivy pekla a ráje, krve i potu, lásky a ztráty, vzteku i smíření, nenávistí a odpuštění, frustrace i naděje, to všechno tady najdete. Hlas Florence Welch si uchovává svou sytost, bodá ve výškách a hypnotizuje v hloubkách. Přibylo dechových nástrojů, ubylo epických zvratů, ale strukturou skladeb dokáže kapela stále překvapit - vzpomeňme na první singl "What Kind Of Man" nebo retrem navoněnou, v tanec bobtnající hitovku "Delilah". A pro stavbu velkolepých instrumentací si tentokrát Florence oblíbila trumpety. Ty trumpety, které tak utkvěly v paměti z titulní skladby, z níž před časem formou jakéhosi intra ukázala jen zlomek jejích půvabů a šmrncu.

Opravdový skvost se ale jmenuje "Queen Of Peace", má filmový, chtělo by se říci až westernově dramatický zvuk a napětí v něm visí doslova ve vzduchu. V následující "Various Storms & Saints" zase Florence soustřeďuje veškerý tlak a neklid do svého vokálního projevu. Mrazivou gradaci tady neobstarává instrumentace, ale právě náboj v jejím hlasu. Bez patosu a velkolepých aranží dokáže prodat i procítěný houpavý cajdák "Caught". A když dojde na meditativní rozjímání "St. Jude", ježí se všechny chlupy na těle.

Co z toho všeho plyne? Především zjištění, že Florence And The Machine už nepotřebuje závoj éteričnosti, nemusí už čarovat a vytvářet nádherný svět plný iluzí a nadpozemské smyslnosti, aby nás uhranula - stala se z ní totiž silná vypravěčka, která obstojí i v naší realitě bez fantazírování. Předkládá vlastní příběhy, vlastní emoce. Nebojí se zpívat o lásce a vztazích, ale zvládá to bez klišé, svébytně a zachovává si svou originalitu.

Zkrátka - jak zpívá v písni "Delilah" - "It's a different kind of danger (je to jiný druh nebezpečí)". Pořád je ale vzrušující, jedinečné a nezapomenutelné. Pořád ho budete rádi podstupovat. Florence And The Machine natočili svou nejautentičtější a nejsrozumitelnější desku. A tím - dost možná - i nejlepší.

NÁZORY
  • 10/10 (Pavel, 01.06.2015 00:34) Reagovat

    Myslím si, že Florence nikdy nenatočí svojí nejlepší desku, každá jejich aktuální deska je vlastně právě ta nejlepší... Nemohu si pomoct, neuvěřitelně silná deska, hlavně překvapující! Jsem si jist, že tohle je právě ta kapela, která mě osobně bude bavit už po zbytek mého života!

  • Stejně jako Florence vrací do hudby poetičnost,... (Lukáš, 01.06.2015 10:42) Reagovat

    Stejně jako Florence vrací do hudby poetičnost, tato recenze vrací svými krásnými přirovnávání do novinařiny uměleckost. Díky!

    • Re: Stejně jako Florence vrací do hudby poetičnost,... (Oscar Gottlieb, 16.06.2015 14:19) Reagovat

      Ano,jsem rád,že si toho všiml ještě někdo kromě mne !!

  • Hezká recenze skvělé desky... ... (Petr , 01.06.2015 12:01) Reagovat

    Hezká recenze skvělé desky...

  • 9+/10 (Reb, 01.06.2015 12:25) Reagovat

    Skvělá recenze. Já bych ještě z alba vyzdvihl skladbu Third Eye kterou Florence napsala celou sama a která je budoucí materiál na singl - to prostě musí být singl. Souhlasím s Pavlem v prvním komentáři - ona každá další deska Florence je ta nejlepší, všechny ty desky jsou jiné, nedají se porovnat a právě v tom je jejich síla. Nenudí to právě naopak člověk se těší, co nového tam zase objeví. A songy z deluxe verze jsou také povedené. A to nemluvím o balení deluxe verze, které je krásné a perfektně sedí k této éře.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Taylor Swift vydá v dubnu novou desku, zazpívá na ní i Post Malone a Florence (06.02.2024 12:56)
- Naživo: Fenomenální Mumford & Sons nechali ohňostroj doma, čtvrtý den Szigetu ale bavili i ADONXS, AJR nebo Nirvana (14.08.2023 18:03)
- Fotogalerie: Mumford & Sons dovedli na Szigetu desítky tisíc lidí do euforie (14.08.2023 14:44)
- Naživo: První den Szigetu byl ve znamení Florence And The Machine, Foals, Sama Fendera a jednoho nenápadného comebacku (11.08.2023 19:16)
- Fotogalerie: První den maďarského festivalu Sziget ve fotografiích (11.08.2023 14:04)
- Naživo: Sam Smith se stali vládci Mad Cool Festivalu, sklonit se ve Španělsku museli i Mumfordi a Queens Of The Stone Age (09.08.2023 07:55)
- Sziget oznamuje druhou vlnu účinkujících: Mumford & Sons, Lorde, Macklemore a další (14.03.2023 15:39)
- Video: Coldplay zahráli u Jimmyho Kimmela speciální verzi "Clocks" (04.02.2023 17:39)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (10-1) (27.01.2023 20:30)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Adele Queen Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Dua Lipa Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu