shop.musicserver.cz

Sladký zpěv umírajících Sirén

Vydáno: 07.11.2011 00:00 v sekci Recenze - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Skupině Florence And The Machine se s debutem "Lungs" podařilo nemožné - nadchnout kritiku a zároveň se stát komerčním trhákem. Po dvou letech přichází soudný den, který určí, zda i druhá (pro mnohé osudná) deska zaboduje. Vypravte si pohřeb. "Ceremonials" nemůže nikdo ve zdraví přežít.

9/10

Florence And The Machine - Ceremonials

Vydáno: 7.11.2011
Celkový čas: 55:57

Skladby: Only If For a Night, Shake It Out, What the Water Gave Me, Never Let Me Go, Breaking Down, Lover To Lover, No Light, No Light, Seven Devils, Heartlines, Spectrum, All This and Heaven Too, Leave My Body

Vydavatel: Universal

Kdykoliv se do světa dostane deska jako "Lungs", z ulity vykoukne snad každý, kdo se o hudbu jen trošku zajímá. Florence And The Machine totiž prvotinou dokázali zaujmout posluchače napříč celým žánrovým spektrem, protože si na ní každý našel prvky toho, co na muzice miluje nejvíce. Alternativci zaplesali díky nevšednímu použití klasických nástrojů a práci s hlasem, zatímco popaři nedokázali vrátit zpět vypadlou čelist z rány, kterou jim zasadila epičnost a emotivnost skladeb paní Florence a jejích kumpánů. Nástupce "Ceremonials" vás se zaduněním srazí až k samotné zemi, protože skupina ani v nejmenším neutlumila žádnou ze svých předností.

Rozhodné kormidlování producenta Paula Epwortha probíhalo ve shodě s mozkem skupiny, zpěvačkou Florence Welch, a jejich společná plavba není žádnou projížďkou po Disneylandu. Na ploše alba posluchače čeká živelné křižování rozbouřených oceánů, ve kterých se ze záplavy nástrojů spojených do monumentálních kompozic jako bůh Poseidón vynořují éterické vokály Florence Leontine Mary Welch, často doprovázené sborem Sirén. Za hřmění bubnů a decentních doteků harfy každý track nabobtná do obřích rozměrů, a co vždy začíná celkem nevinně, končí nezastavitelnou smrští. Dobře je to patrné v písních jako "Spectrum" nebo singlové "Shake It Out".

Stejně jako si baroko potrpělo na okázalé zdobení umělecký děl, i Flo ráda vyšperkuje své skladby množstvím vrstev a instrumentálních linek, pro které nedokáže znít prostě. Někdy se zastaví až na samé hraně kýče, kterou však za žádných okolností nepřekročí. Košaté kudrlinky a záměrné opomíjení ticha končí velkým zvukem i ve chvíli, kdy Flo zahraje na intimní notu. Důkazem je i snová "Never Let Me Go", jejíž refrén vás bude v depresích provázet ještě dlouho, Florence se zjevně nebojí žádného bolavého tématu. Smrt pak vítězí na celé čáře a apokalyptické vize nejsou ničím výjimečným. Temnou atmosféru ale několikrát vystřídá o poznání pozitivnější naladění, zatímco ale ve smutných opusech nikdy nešlápne vedle, v rychlejších někdy ztrácí balanc. Osmdesátkami ovoněná "Lover To Lover" by s čistým svědomím klidně mohla uvolnit místo některému z deluxových tracků.

Ceremonials - deluxe edice

Florence And The Machine - Ceremonials
Nebyli by to Florence And The Machine, kdyby nepřichystali opět něco navíc pro ty, kterým základních dvanáct kousků nestačí. Deluxe edice nabízí navíc celý disk, kde kromě akustických verzí některých songů najdete i plnohodnotné přídavky. Do kůže se vám stoprocentně vpije přízračná a elektronikou nejvíce ovlivněná "Remain Nameless" nebo hutná "Bedroom Hymns". Jelikož druhý disk poskytuje ve spojení s tím prvním opravdu silný zážitek, k závěrečnému hodnocení si můžete připsat onen zbývající bod posouvající "Ceremonials" k dokonalosti.

Jestli si ještě něco na nové desce zaslouží pochvalu, pak jsou to krásné texty písní. Do nich Flo namočila tolik čistých emocí, že každá slova každého songu by mohly vyjít i jako literární dílo. I díky tomu je "Ceremonials" událostí podzimu a jednou z nejlepších indiepopových desek, které letos vyšly. Albu nechybí energie, uvěřitelnost, hitovost, ambice ani niternost. Ať už Florence Welch přišla na tento svět odkudkoliv, každý milovník žánru by před ní měl jen hluboce smeknout.

NÁZORY
  • 9/10 (marge, 07.11.2011 12:28) Reagovat

    S hodnocením naprosto souhlasím, bod bych ubrala za to, že hudebně se podle mě Flo od Lungs nikam moc neposunula. Snad jen v tom, že ač má nádherný hlas a velký rozsah, potřebuje to dát ještě více najevo...ty hlasové exhibice už pro mě občas překračují onu hranici kýče, na které podle pana recenzenta balancuje (a někdy zákonitě musí uklouznout..). Jinak je to pro mě osobně jedna z desek roku! :)
    Jedna faktická: "Leave My Body" je poslední skladbou Ceremonials, na deluxe verzi ji nenajdete.

    • Re: 9/10 (gibis, 07.11.2011 13:34) Reagovat

      ... věřte nebo ne - najdete ;-)

    • Re: 9/10 (Miar, 07.11.2011 13:57) Reagovat

      Dovolím si lehce nesouhlasit. Oproti Lungs jsou více využity sbory a mám dojem, že kytary už nejsou tolik slyšet. Na desce lze nalézt o něco více optimističtějších skladeb a celkově je Ceremonials vyváženější, i když už ne tolik pestré. Takže jistý posun tady je. To že Florence opět vsadila na osvědčené bubny, harfu a své ječení, vřeštění a hulákání je jenom dobře, to její/jejich hudbu charakterizuje. Navíc myslím, že největší hlasová exhibice se konala na Between Two Lungs v písni Heavy In Your Arms, tentokrát se Florence více krotila :)

      Jinak díky za recenzi, přišla nezvykle brzo a plně s ní souhlasím.

  • 9/10 (Pat, 07.11.2011 19:05) Reagovat

    Pro mě rozhodně nejlepší deska tohoto roku. Těšil jsem se na ní už od konce éry Lungs. Jejich debut mě tak zasáhl že mi jel v rádiu nepřetržitě a nakonec se z Lungs stalo nejpřehrávanější album u nás doma. Ceremonials nemám co vytknout. Deluxe verze je jasná 10/10 protože skladby Remain Nameless a Bedroom Hymns i stará známá Strangeness and Charm prostě nemají chybu. To album je skvost.

  • pj/flo? (nightevan, 07.11.2011 19:52) Reagovat

    (tak deska roku je samozřejmě let england shake:o), ale) florence se snažila a... pěkné, moc pěkné... (p.s.:proč se nikdo nezmiňuje o heartlines?:o/ )

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Taylor Swift vydá v dubnu novou desku, zazpívá na ní i Post Malone a Florence (06.02.2024 12:56)
- Naživo: První den Szigetu byl ve znamení Florence And The Machine, Foals, Sama Fendera a jednoho nenápadného comebacku (11.08.2023 19:16)
- Fotogalerie: První den maďarského festivalu Sziget ve fotografiích (11.08.2023 14:04)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (10-1) (27.01.2023 20:30)
- Florence Welch si během koncertu zlomila nohu, zbylé turné se odkládá (20.11.2022 10:16)
- Naživo: "Co jste hasiči, co jste dělali?" ptali se Twenty One Pilots v úvodu Colours Of Ostrava (14.07.2022 15:24)
- Nové desky 19/2022 - od Florence + The Machine přes The Black Keys po Kendricka Lamara (18.05.2022 08:00)
- Video: Florence + The Machine v singlu "Free" bojují s úzkostmi (23.04.2022 18:32)
- Florence And The Machine odtajnili tracklist novinky "Dance Fever" (18.04.2022 15:40)
- Video: Florence + The Machine se v "My Love" pouští na taneční parket (17.03.2022 13:31)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu