shop.musicserver.cz
Candy Dulfer, Lucerna Music Bar, Praha, 18.11.2014

Saxy Candy Dulfer opět rozpálila Prahu doběla

Vydáno: 19.11.2014 23:24 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: Vladimír Komjati / musicserver.cz

Poměrně dlouhých šest let se v Praze neukázala holandská saxofonistka Candy Dulfer. To ale neznamená, že by na ni Češi zapomněli. Naopak. Natěšení opět zaplnili oblíbený Lucerna Music Bar a sledovali, že tahle saxy dáma snad vůbec nestárne. Rozhodně tedy ne hudebně.

Live: Candy Dulfer

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 18. listopadu 2014

Candy Dulfer, Lucerna Music Bar, Praha, 23.10.2008
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Je to už osmnáct let, co Candy Dulfer vystoupila v Česku poprvé. Její druhý koncert ve Velkém sále Lucerny byla velká událost, kterou živě přenášela Evropa 2. Od té doby se vrátila ještě několikrát, ovšem nejčastěji ji už poté hostil Lucerna Music Bar, který jí tak nějak přirostl k srdci. Naposledy v něm ovšem hrála před více jak šesti lety, a není proto divu, že fanoušci byli na její návrat natěšení a zvědaví zároveň. Přivezla totiž novou kapelu a vlastně i novou Candy.

Úvodní instrumentální intro ještě tolik nenaznačilo. Neslo se v klasickém funk-jazzovém stylu, kterým nás už oblažila tolikrát. S ním se už představila větší část její nové kapely - základem byl ovšem stále kytarista Uco Bed. K němu se navíc přidali baskytarista Manuel Hugas a bubeník DJ Kikke. Náznak změny přišel s první zpívanou "After Tonight", kdy na pódium naběhl zpěvák Ricardo Burgrust. V tu chvíli odstartovala neskutečná party, v jejímž průběhu jsme mohli pouze vzpomínat na soulové, r'n'b a acid jazzové vlivy z koncertů minulých. Letos vládly jejímu setu disco, taneční muzika, troška latiny, fragmenty hip hopu, a dokonce i náznaky reggae jako třeba v "Hey Now" z poslední desky "Crazy". Z té představila hned vzápětí i titulní song.

Candy Dulfer, Lucerna Music Bar, Praha, 23.10.2008
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Po něm se navíc její skupina rozšířila o dalšího člena, kterým byl rapper a MC Andy Ninvalle. Už v plné sestavě rozjeli "What You Do (When The Music Hits)", kde zaznělo dokonce i něco málo afrických rytmů. Aby těch novot zase nebylo tolik, v půli koncertu se dostalo i na klasiku "Lily Was Here". Ta ovšem opět získala jinou podobu. Společně s Uco Bedem ji tentokrát notně přearanžovali a s notoricky známým tématem si vyhráli. Postupně ho pak v různých sólech spíše rozvíjeli dál a dál. Skladbu natáhli na dobrých osm minut, ale když se opět na samotném konci vrátili zpět k původnímu tématu, nezdálo se, že by to komukoli vadilo. Alespoň se tak dalo soudit z bouřlivých ovací po střechu narvaného Music Baru.

Klasiku pak naopak vystřídala zbrusu nová písnička "History", jež zafungovala stejně dobře jako známé songy, a Candy Dulfer nezapomněla připomenout ani svého otce Hanse Dulfera. Z jeho repertoáru zařadila "Bass In Your Face", během níž se saxofonem v puse sestoupila z pódia mezi lidi a za fotografování s nimi se prošla prakticky celým sálem. Jak už je u ní ale zvykem, saxofon nezřídka vyměnila za mikrofon a doprovodila své dva zpěváky i vlastním vokálem. Své nové spolupracovníky nechala vyniknout i samotné. Nejdříve dostal prostor se svým bubenickým minisetem DJ Kekki a věřte, že by jeho finále ocenili i na lecjaké taneční party. Však už to tak v Lucerna Music Baru chvílemi vypadalo.

Řádně to přiživil Andy Nonvalle, když zůstal na pódiu sám a začal předvádět svoje beatboxové umění. Přes různé útržky se dostal až k "I Like To Move It" Real 2 Real, kterou s ním už zpívala celá Lucerna. Pak se k němu navíc připojil ještě Ricardo Burgrust a společně luxusně vystřihli Jacksonovu "Billie Jean". Podle znalosti textu to pak vypadalo, že fanoušek Candy Dulfer rovná se příznivec Krále popu. A co by vlastně ne, hudebně k sobě nemají moc daleko.

Candy Dulfer, Lucerna Music Bar, Praha, 23.10.2008
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Po této vložce se už šlo do finále. A jak jinak než s "Pick Up The Pieces". Tuhle saxofonovou klasiku roztáhla Candy Dulfer snad na deset minut a dokázala do ní začlenit i "Thrift Shop" od Macklemorea. O závěr se postaral další song Hanse Dulfera. Definitivní konec to ale pochopitelně nebyl. Spustil se takový rachot, že se museli všichni pěkně vrátit zpět. Koneckonců bez "Sax A Go-Go" by to přeci jen nebyl ten správný koncert. Stejně jako při následné "Good Music" se před pódiem rozjela taková party, že některé vyšťavila až k umdlení. A to doslova a do písmene. Poprvé jsem na koncertě Candy Dulfer viděl, že by někoho vynášeli z obecenstva. O ten definitivní závěr se postaralo dlouhé sólo samotné Candy s bubeníkem a následnými variacemi na řadu známých melodií.

Ačkoli Candy Dulfer přijela o šest let starší, dokázala, že hudebně jde stále s dobou. Všechny ty taneční vlivy navíc naprosto dokonale vkomponovala do svého stylu a ten pro změnu do disco rytmů. Její saxofon v nich zněl zcela přirozeně a podobně zapadl i do její nové skupiny. Přitom všem nezapomněla ani na své klasické kusy a z jejího muzikantského umu se nic nevytratilo, spíše naopak. Koncert samotný pak měl od začátku moře energie, šťávy a sexy i saxy náboje. Když jsem před šesti psal: "Čím starší, tím lepší", dnes mohu jen konstatovat: "Platí to stále".

NÁZORY
  • oprava (Petan, 20.11.2014 10:07) Reagovat

    Jen opravuji začátek textu - Candy poprvé hrála v ČR v roce 96, ale bylo to v Edenu a ne v Lucerně. Tam vystoupila až asi o dva roky později s velkým turné k desce For the love of you - až toto vystoupení bylo vysíláno v rádiu. Mimochodem ho mám nahrané a je to skvělé i po těch letech. Candy to prostě umí rozjet!

    • Re: oprava (Tomáš Parkan - autor, 20.11.2014 10:19) Reagovat

      Moc děkuju za upozornění. Chybku jsem opravil. Jinak taky to vystoupení mám ještě nahrané :-). Dokonce mi ho tenkrát posílali přímo z Evropy 2, pochopitelně ještě na kazetě.

      • Re: oprava (Petan, 20.11.2014 13:56) Reagovat

        Ano, i já to mám na kazetě :-) Ale v autě to ještě hraje na starém autorádiu. Je to mnohem lepší koncertní nahrávka, než třeba její Live In Amsterdam, která vyšla na CD. No ale nejlepší je, že se to
        dá pořád zažít naživo ;-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 18/2024 - od Sii přes Duu Lipu po Willow
Nové desky 18/2024 - od Sii přes Duu Lipu po Willow Hudebním novinkám tohoto týdne kralují ženy v čele se Siou, Duou Lipou a Willow Smith. Tuto trojici navíc doplňují ještě Kacy Hill či Tenille Arts. Dámskou úderku vyvažují jazzman Kamasi Washington, indierockoví Better Than Ezra,... čtěte zde
Vydáno: 08.05.2024 13:00 v sekci Novinky | Nové desky
Iron & Wine - Light Verse 9/10
Recenze: Iron & Wine na "Light Verse" odlehčuje působivé příběhy humorem Dosud poslední řadové album "Beast Epic" vydal Iron & Wine před sedmi lety, dokonce ho později živě představil českému publiku. Poté následovaly společná deska "Years to Burn" s indie partičkou Calexico a EP "Weed Garden". Nyní... čtěte zde
Vydáno: 08.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Malina Brothers - Když někdo vidí banjo, je to automaticky bluegrass
Rozhovory: Malina Brothers - Když někdo vidí banjo, je to automaticky bluegrass Sourozenci Luboš, Pavel a Josef Malinovi a k nim Pavel Peroutka. Tato sestava tvoří bluegrassovou formaci Malina Brothers, která nedávno vydala album "V peřejích". V její diskografii jde o první nahrávku, která stojí na autorském... čtěte zde
Vydáno: 07.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Saxofonistka Candy Dulfer v Přerově v obrazech (16.10.2021 13:26)
- Cenou Grammy oceněná saxofonistka Candy Dulfer vystoupí dvakrát v Česku (05.10.2021 10:15)
- Královna saxofonu Candy Dulfer připravuje Praze další nezapomenutelný večer (29.09.2014 11:49)
- Naživo: Hot and only Candy (25.10.2008 10:02)
- Fotogalerie: Sexy saxofonistka opět roztančila Prahu (24.10.2008 09:22)
- Saxofonistka Candy Dulfer zahraje Praze a Ostravě (20.10.2008 17:11)
- Naživo: Tajfun Candy se opět prohnal Prahou (15.12.2005 14:00)
- Candy Dulfer se po roce vrací do Prahy (10.12.2005 12:35)
- Naživo: Roxy převálcoval hurikán Candy Dulfer (16.11.2004 05:00)
- Funky královna Candy Dulfer roztančí Roxy (09.11.2004 15:32)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy Prince Kabát Queen Adele Taylor Swift Sia Rush Bono Beyoncé Dua Lipa Mirai Liam Gallagher Lady Gaga AC/DC Linkin Park 2H+ Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu