shop.musicserver.cz

Fru Fru Serious - Buďte otevření!

Vydáno: 31.01.2002 05:00 v sekci Rozhovory - Hynek Just | foto: facebook interpreta

Rozhovor s Václavem Bartošem, bývalým zpěvákem na MusicServeru několikrát zmiňované kapely Pluto, přibližně rok po jejím rozpadu a zhruba stejnou dobu po založení jeho stávající kapely Fru Fru Serious. Jistě nebude dlouho trvat a o kapele uslyšíte z více stran, proto předběhněte dobu a podívejte se pod pokličku její kuchyně hned v začátcích.

Jméno kapely Fru Fru Serious vám může být povědomé z programů nemála letošních letních festivalů, čas od času, zatím však velmi zřídka, mívají i klubové koncerty. Kapela s přibližně ročním trváním v současnosti tvrdě pracuje na repertoáru, který by se výhledově mohl objevit na regulerním nosiči některé z mediálně známějších vydavatelských firem (pokud by vás zajímalo už dnes, co má taková skupina za lubem, poslechněte si písně ze stávajícího dema ve formátu MP3 na stránkách kapely). Nejen o plánech do budoucna a o vzpomínkách na minulost jsme se bavili se zpěvákem, který ještě loni v lednu stál v čele skupiny Pluto, Václavem Bartošem.

Fru Fru Serious
© www.frufruserious.cz
Tento rozhovor vzniká necelý rok po uzavření kapitoly s názvem Pluto. Necítíte alespoň částečnou nostalgii po letech s touto kapelou, neschází vám?

Nic takového necítím, v současnosti jsme v tak velkém pracovním náporu s Fru Fru Serious, že není čas na nějaké stýskání.

Sledujete, co dnes dělají vaši exkolegové z Pluta?

Vnímám, co dělají Ty Syčáci, teď jsem dokonce bubnoval na jedné písničce v jejich punkové opeře. Nahráli si mě na video a vozí mě jako virtuálního bubeníka, když někde hrají.

Jak došlo ke vzniku Fru Fru Serious (dále FFS)?

To začalo tak, že jsem dostal nabídku na hraní na nějaké vernisáži a lákalo mě zkusit hrát s několika bubeníky najednou. Tak jsme se s lidmi z budoucích Fru Fru sešli, zahráli jsme (byly to hlavně improvizace) a napadlo nás, že by to mohlo pokračovat dál jako kapela. Všichni také pocházíme z jedné třebíčské muzikantské komunity, kde všichni hráli už se všema, takže se vzájemně známe, což je určitě výhodou.

Jaký důvod mělo rozdělení bubenické soupravy mezi několik bubeníků ve FFS?

Tak to na začátku skutečně bylo, nechtěl jsem, aby bubeníci hráli jako bubeníci, šlo mi o to, aby opustili standardní systém bubnování. Aby byli nuceni používat víc ruce, přemýšleli o jednotlivých úderech. Proto měli postavené navíc nějaké činely, přechody byly v netypických místech atd. Jenže to nikoho de facto nebavilo. Došlo tedy k nějakému vývoji, dneska to už není tak přísné, ale ten princip netradičních rytmů se tam snad zachoval. Původně jsem ve FFS nechtěl ani zpívat, myslel jsem, že to bude jen čistě rytmická kapela.

Kdybyste měli na koncert nalákat neznalého diváka, jak byste se pro něj definovali?

Když si otevřete naše internetové stránky, jako první se vám objeví následující definice: "Fru Fru Serious je bicí komando s rytmickým kolibříkem a k vašim uším exportovanými živými groovy.". Napadají nás různé definice, snažíme se ale vyhýbat hudební terminologii.

Existuje něco, co by vás přímo inspirovalo k založení FFS? Myslíte, že to, co v něm vytváříte, má někde obdoby?

Nevím, nikdy jsem o tom takhle nepřemýšlel, spíš bych řekl, že ne.

Asi se nevyhnu otázce, jestli existují jména, kterými jste vědomě ovlivněni?

Spíš asi podvědomě, než vědomě. Oblíbenců mám samozřejmě několik, třeba Frank Zappa, i když to s tím nemá určitě nic společného. Z těch mladších kapel mě hodně berou Red Hot Chili Peppers, pak se mi líbí třeba Beck, když jsem slyšel jeho desku, poslechl jsem ji od začátku do konce jedním dechem, což se mi nestává často. Z české scény se mi líbí Ty Syčáci, Koubek, Deep Sweeden, Bittová s Václavkem...

Prošlo FFS za přibližný rok své existence nějakými změnami, došlo v něm k nějakému vývoji?

Vývojovými změnami prošlo určitě. Měnila se nám i sestava, což zavinilo to, že každá písnička je trochu jiná, přearanžovali jsme některé bubenické party, ale k radikálním změnám nedošlo. My se moc zpátky nedíváme, pořád jsme spíš ponořeni v nových věcech a ty jsou určitě jiné, než byly ty původní.

Struktury skladeb máte dané, nebo necháváte volnější prostory pro improvizace?

Jsou tam pasáže, kde jsou rytmické improvizace, které se ale časem stejně dostanou do jistých kolejí. Takové okamžiky tam jsou, jinak ale převažují místa s pevně daným systémem. Dříve to bylo daleko volnější, přirozeně to ale uzrává s častějším hraním. Když písně skládáme, tak je to většinou kolektivní prací, takže si každý najde sám ty nejvhodnější party.

Jak máte v současnosti široký repertoár?

Máme zatím asi šestnáct věcí, něco je ještě vedené v kazetách, co si nahráváme a necháváme uzrát. Jinak se teď snažíme dospět do fáze, abysme měli tak dvacet písní, za kterými si budeme stát, a pak to mohli někomu nabídnout na desku a vybrat z nich těch standardních dvanáct, třináct věcí. Zatím je všechno ve fázi vaření, vypadá to, že snad i nějaké nabídky budou, uvidíme.

Máte nějaké ambice stran popularity?

Jasně (smích). Kdybysme něco vydali, byli bysme rádi, aby to šlo přes média, takže zatím selektujeme menší vydavatelství, kde je vždycky problém s propagací.

Už jste se setkali s vyloženě negativními ohlasy?

Myslím, že ani moc ne. Zatím jsme byli většinou přijati velmi vřele. Komunikace s diváky je zatím dobrá.

Dalo by se říct, že diváci Pluta a FFS se nějak překrývají?

Vůbec. Myslím, že to nemá s Plutem vůbec nic společného, snad jen barva nástrojů a můj hlas.

Václav Bartoš
© www.FruFruSerious.cz

Pomohlo vám Pluto v jakémsi "prorážení" s FFS?

Mně osobně pomohly hlavně zkušenosti z Pluta, naučil jsem se tam hodně pracovat s energií a s časem. Práce s Fajťákem (Pavlem Fajtem - pozn. red.) byla ohromně přínosná, protože je to člověk, který umí pracovat a v tom je geniální. Umí také to, co vytvoří, prodat. To, jak sám ze sebe vytvořil mýtus bubeníka, je naprosto úžasná věc, to u nás nemá obdoby. Trochu nám samozřejmě také pomohly kontakty pro možnosti hraní.

Jaký máte vztah k internetu?

Já s tím bojuji úplně neuvěřitelným způsobem. Osobně mi moc nejde komunikovat přes počítač, zvlášť když jsou k dispozici mobily. Považuji za přirozenější zvednout telefon a hned si věci vyjasnit. O naše stránky se stará náš kamarád, takže jdou mimo mě. Internet se se mnou vůbec nějak minul s účinkem. Hrozně to oceňuji, propaguji to, sám se tomu nebráním, ale sám to moc nepoužívám.

Až jednou vydáte desku, budete ji propagovat přes internet? Necháte na něm alespoň nějaké ukázky, nebo jste zastánci toho, že šíření hudby jinak než prodejem ji zabíjí?

To záleží samozřejmě na smlouvě se společností, která to vydá, v současnosti máme na stránkách ke stažení celé demo. Já ale třeba vůbec nechápu, proč došlo v polovině devadesátých let k takovému zdražení CDček, protože studia zůstala stejně drahá, matrice a takové věci k výrobě šly spíše dolů. Osobně si myslím, že kdyby ceny médií šly níž, tak by lidi tolik nepálili. Kdyby deska stála dvě stovky, zvýšil by se ohromně její prodej a náklady by se stejně vrátily. Taky je to věc sterilních obalů alb, že není důvod je takové mít. Když budou originální a muzika se mi bude líbit, nebudu uvažovat o přepalování a koupím si ho, naopak se nedivím, že si lidi pořizují kopie za šedesát korun. Ze strany firem je to krátkozraké.

Rozhovor děláme pro internetový magazín MusicServer.cz, znáte ho?

Jak už jsem říkal, internetem skoro vůbec nesurfuji, na MusicServer mě jednou někdo upozornil, že tam byli zmínění FFS v nějakém článku.

Z mé strany je to vše, měli byste nějaký vzkaz pro čtenáře?

Ať jsou otevření a nebojí se přijít na náš koncert, že my si za tím, co děláme, ohromně stojíme.

Děkuji za rozhovor.

NÁZORY
  • vypalky!! (Slafa syrový, 15.02.2002 20:34) Reagovat

    S těmi přebaly CD,ma Vaclav pravdu.Podivejte se například na desky Pearl Jam.Je to sice zahraniční beat,takze ta cena dolu nepujde v zadnem pripade,ale takové CD si opravdu radeji koupim nez přepálím.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 18/2024 - od Sii přes Duu Lipu po Willow
Nové desky 18/2024 - od Sii přes Duu Lipu po Willow Hudebním novinkám tohoto týdne kralují ženy v čele se Siou, Duou Lipou a Willow Smith. Tuto trojici navíc doplňují ještě Kacy Hill či Tenille Arts. Dámskou úderku vyvažují jazzman Kamasi Washington, indierockoví Better Than Ezra,... čtěte zde
Vydáno: 08.05.2024 13:00 v sekci Novinky | Nové desky
Iron & Wine - Light Verse 9/10
Recenze: Iron & Wine na "Light Verse" odlehčuje působivé příběhy humorem Dosud poslední řadové album "Beast Epic" vydal Iron & Wine před sedmi lety, dokonce ho později živě představil českému publiku. Poté následovaly společná deska "Years to Burn" s indie partičkou Calexico a EP "Weed Garden". Nyní... čtěte zde
Vydáno: 08.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Malina Brothers - Když někdo vidí banjo, je to automaticky bluegrass
Rozhovory: Malina Brothers - Když někdo vidí banjo, je to automaticky bluegrass Sourozenci Luboš, Pavel a Josef Malinovi a k nim Pavel Peroutka. Tato sestava tvoří bluegrassovou formaci Malina Brothers, která nedávno vydala album "V peřejích". V její diskografii jde o první nahrávku, která stojí na autorském... čtěte zde
Vydáno: 07.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: Pavel Fajt - Český mainstream je naprosto příšerný (04.06.2012 17:10)
- Naživo: Přelet nad kukaččím hnízdem (20.02.2008 23:44)
- Autopilote definitivně zapnut, vydává album (08.02.2008 09:34)
- Nové desky pro 9. týden (26.02.2006 05:00)
- Recenze: Slet rytmů z různých kontinentů (26.11.2005 05:00)
- Brněnská Fléda pomůže koncertem Tatrám (20.01.2005 08:01)
- Rozhovory: Ladakh - Hlavní je, aby se lidi na muzikanty nedívali jako na polobohy (02.05.2003 05:00)
- Recenze: Neuchopitelný svět Fru Fru Serious (15.04.2003 11:34)
- Fru Fru Serious konečně debutují. (20.02.2003 11:52)
- Recenze: Rytmický výlet nejen na Himaláj (24.01.2003 05:00)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Kabát Queen Adele Taylor Swift Sia Rush Bono Beyoncé Dua Lipa Mirai Liam Gallagher Lady Gaga AC/DC Linkin Park 2H+ Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu