shop.musicserver.cz
Black Rebel Motorcycle Club - Specter At The Feast

Kdepak jsou ti motorkáři?

Vydáno: 21.03.2013 18:00 v sekci Recenze - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

"B.R.M.C." - nadupaný debut; "Take Them On, On Your Own" - trošku usedlá dvojka; "Howl" - experimentální průměr; "Baby 81" - jeden z vrcholů garážového rocku; "The Effects Of 333" - WTF?; "Beat The Devil's Tattoo" - celkem ucházející rocková deska; "Specter At The Feast" - ???

6/10

Black Rebel Motorcycle Club - Specter At The Feast

Vydáno: 18.03.2013
Celkový čas: 58:49

Skladby: Fire Walker, Let The Day Begin, Returning, Lullaby, Hate The Taste, Rival, Teenage Disease, Some Kind Of Ghost, Sometimes The Light, Funny Games, Sell It, Lose Yourself

Vydavatel: Universal

U kalifornských rockerů Black Rebel Motorcycle Club lze s jistotou tvrdit snad jen to, že si nikdy nemůžeme být jistí, s čím přijdou. Na jednu stranu se věnují celkem profláklému garážovému rocku, na druhou stranu dokázali často i v rámci žánru (ne)mile překvapit. Když jsem kdysi o nich slyšel poprvé, tuším krátce po jejich třetím albu, označovali je kritici za mladé nadějné zástupce špinavého garážového rocku, kteří vzkřísili polomrtvý žánr. Dnes po šesti albech jsou už zavedenými harcovníky se zkušenostmi na rozdávání, ovšem s rozporuplnou diskografií.

BRMC nikdy neoplývali nějakou zázračnou originalitou, ani neoslňovali inovátorskými postupy a nápady. Na stupínky slávy je vynesla výsostná znalost historie rocku, kterou dokázali umně přetransformovat pro jednadvacáté století. Fanoušci budou jistě nesouhlasit, ale i přesto je pravdou, že nikdy nedosáhli na mety dobyté zajímavějšími kapelami jako Kasabian a The Black Keys, které tvoří pilíře stejné rockové generace. BRMC příliš často sklouzli k patetičnosti ("Take Them On, On Your Own"), anebo naopak k přílišnému experimentování ("The Effects Of 333"). Za skutečně zapamatovatelná díla se tedy dají označit pouze debut "B.R.M.C." a "Baby 81". O to víc je záhadou, jak v pořadí sedmé album "Specter At The Feast" bude vlastně znít a co nabídne.

Na úvod přichází trochu vlažná "Fire Walker", kterou vzápětí střídá "Let The Day Begin" ve stylu britské rockové scény (skoro jako by na mě dýchnul Noel Gallagher). Napětí už stoupá a novinka je stále velkou neznámou. Následující dvojice "Returning" a "Lullaby" však prozradí, že s nějakou motorkářskou jízdou počítat tentokrát asi nemáme. A i když se trio občas do kytar přece jen trochu opře, výsledkem je spíš pomalu plynoucí, klidná a rozvážná deska s nepříliš bouřlivými momenty. I po mnoha posleších mi zkrátka žádná skladba neuvízla dostatečně významně v hlavě, abych si ji broukal nebo se k ní přinejmenším záměrně opětovně vracel.

"Specter At The Feast" nabídne i několik retrospektivních kusů, u kterých se vám vybaví některé jejich minulé desky. "Some Kind Of Ghost" evokuje "Howl", svižnější "Rival" zase úspěšný dravý debut. Se zasněnou "Sometimes The Light" si zase připomeneme podivnou instrumentálku "The Effects Of 333". Stejně ale nejlépe kapele sedí ten původní garážový ksicht. "Funny Games" a "Sell It" jsou přesně ty typy skladeb, které BRMC pasují na míru a měli by se jich držet. Je mi jasné, že stagnovat není vždycky správná cesta, ale ten původní dirty rock prostě kapele seděl víc a odbočky se jim nevydařily tolik, jak by si asi přáli. I když v případě těchhle motorkářů mi připadá, že názor zbytku celého světa je jim úplně ukradený (mírněji řečeno). Nezbývá, než si užít těch pár sympatických momentů a odzívat ten zbytek. Jako celek je novinka obstojná, ale reinkarnace původních drsňáků se opět bohužel nekoná.

NÁZORY
  • Fakt je, (Francis, 22.03.2013 10:07) Reagovat

    že linii udržet nedokážou a výkyvy ve tvorbě mají...ale není to tak trochu záměr? Nechtějí prostě udržet pozornost lidí tím, že pokaždé přijdou s něčím jiným? Anebo si, jak píše recenzent, jedou jako všichni správní motrokáři, svojí vlastní cestou. Brát je jako prvoplánově zaškatulkovaný "drsňáky z garáže" je trochu moc jednoduchý. A kvalitu má i tohle album, jen prostě není tak razantní. Poslouchá se to dost dobře...u mě 7,5/10.

  • aa (john, 22.03.2013 12:34) Reagovat

    Suhlas s autorom recenzie. Je pravda, ze B.R.M.C su s kazdym albumom ini. Na mna jednoznacne najviac zaposobila ich prvotina.Tu uz nikdy neprekonaju. Ked vysla dal som za nu nehoraznu sumu, ale stalo to za to.

  • BRMC (Vlado84, 22.03.2013 15:26) Reagovat

    No, neviem. Sto ľudí - sto chutí..
    Skôr sa prikláňam k názoru, ktorý napísal Francis.
    Nie je t kapelka, ktorá potrebuje lámať hitparádové rebríčky. Či už cez vydané single alebo predajnosťou albumov a podobne..
    Každý jeden album má niečo do seba, ale pravdou je, že prvotina je zatiaľ jednoznačne TOP a The Effects Of 333 je dosť čudná vec, ťažko ju nejako vôbec brať do úvahy, nakoľko nič z toho albumu na koncertoch nehrajú.. :) Ale budiž.
    Nový album neurazí a skalných fanúšikov asi len ťažko rozhorčí. Či získa nových je otázka.. Rozhodne je to fajn album, možno bez peciek na prvé počutie - ale až čas preverí kvalitu :)
    V pohode by som mu dal 7,5-8 z 10
    Ale možno je to aj zbytočné hodnotiť.. ;)

  • Souhlas (Ramirez, 22.03.2013 16:08) Reagovat

    s Francisem, je to dobrá deska, spíše vyklidněná, ale poslouchá se víc než dobře. U mě v pohodě 8/10.

  • klišé (Mah, 23.03.2013 00:35) Reagovat

    je k pousmání, že už se kolem tvorby BRMC za vcelku nedlouhou dobu co existujou dokázalo vytvořit několik obligátních klišé, který pak omýlá každá druhá recenze. Tím mam na mysli předevšim "hodnocení" alb Howl a 333, ale i srovnávání BRMC s Black Keys a Kasabian mi přijde kapku mimo, když všechny tři kapely vzešly z jinýho podhoubí (BRMC - shoegaze, Black Keys - americkej "delta" blues, Kasabian - psychedelia), ale tak budiž. Škoda nabádání, aby se BRMC drželi svýho původního střihu songů. To dělali Black Keys na prvních 4 albech a pak taky uznali, že tudy cesta nevede. Za mě to album svoje kvality rozhodně má, ale není to ten typ alba na první dobrou.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí (06.05.2024 00:00)
- Audio: Kasabian působí v novince "Coming Back To Me Good" naprosto tuctově (17.04.2024 12:53)
- Nové desky 14/2024 - od X Ambassadors přes The Black Keys po Bensona Boona (10.04.2024 10:00)
- Video: The Black Keys se v klipu k "On The Game" vracejí ke svému tančícímu hrdinovi (08.04.2024 15:42)
- Video: Kasabian ohlašují vydání dalšího alba leteckým klipem "Call" (24.02.2024 15:34)
- Audio: The Black Keys se v coveru "I Forgot To Be Your Lover" noří do soulu (19.02.2024 09:49)
- Audio: The Black Keys chystají nové album. Pilotní singl "Beautiful People (Stay High)" napsali společně s Beckem (15.01.2024 16:43)
- Naživo: Sam Smith se stali vládci Mad Cool Festivalu, sklonit se ve Španělsku museli i Mumfordi a Queens Of The Stone Age (09.08.2023 07:55)
- Na okraj: Festivalová revoluce je tady! Téma budoucnosti hudebních přehlídek bude znít - trávník? (01.08.2023 08:00)
- Noel Gallagher není nadšený z umělé inteligence (18.06.2023 08:27)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Rush Bono Beyoncé Dua Lipa Mirai Lady Gaga Liam Gallagher AC/DC Linkin Park 2H+ Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu