shop.musicserver.cz

Ponoří se YouTube do videoklipové temnoty?

Vydáno: 11.12.2012 08:34 v sekci Na okraj - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

YouTube.com je třetí vůbec nejnavštěvovanější stránkou celého internetu a mnoho lidí jej vyhledává jako nekonečnou zásobárnu hudby. To, co bývalo postrachem nahrávacích společností jako černá díra na zisky, se díky úsilí největších hráčů na trhu stalo skvělým byznysem. Vše ale může být brzy jinak.

VEVO
© vevo.com
Všichni návštěvníci YouTube.com to dobře znají - chtějí-li si najít své oblíbené hudební video, často skončí na VEVO profilu zvoleného interpreta. Pro mnoho lidí nepodstatná skutečnost, tedy většinou do chvíle, kdy některá videa z VEVO kanálů nejsou zpřístupněna pro naši zemi. Celá situace s VEVEM se však může poměrně brzy změnit - 9. prosince totiž vypršela dlouhodobá smlouva mezi YouTube.com a televizí VEVO.

VEVO je projektem tří ze čtyř největších nahrávacích společností, kterým se nelíbilo, že YouTube.com v minulosti kasírovalo stamiliony dolarů z reklam, které se zobrazovaly před nebo vedle videí s hudebním videomateriálem patřícím právě nahrávacím společnostem. Od založení VEVA se videa postupně přesunula na nové kanály a většina zisků z reklam od té doby putuje na konta vydavatelství. Část peněz se navíc vrací zpět přímo k umělcům. Vedení projektu v listopadu oznámilo, že od roku 2009, kdy byla televize spuštěna, získali zainteresovaní umělci přes dvě stě milionů dolarů, tedy v přepočtu skoro čtyři miliardy korun.

YouTube.com
© YouTube.com
Celá smlouva je však minulostí a obě strany mají nyní sto dvacet dnů, během nichž již ukončená smlouva stále bude platit, na rozmyšlenou, jaký směrem se jejich spolupráce bude ubírat v budoucnosti. K dohodě zatím nedošlo. Nutno podotknout, že partnerství je výhodné pro obě strany - YouTube.com získává provize z prodeje reklamy, nahrávací společnosti pak většinu zisků z reklam samotných. Jen pro zajímavost, v říjnu zhlédlo kanál VEVO přes dvaapadesát milionů uživatelů, kteří dohromady nakoukali šest set milionů videí. VEVO tak je dlouhodobě nejsledovanějším kanálem celého YouTube.com.

Šéfové VEVA by byli rádi, aby jejich zisky z reklam byly ještě vyšší. Proto populárnímu videoskladišti pohrozili, že v případě neschopnosti najít společnou řeč přenesou celé VEVO na novou platformu - tou by mohl být Facebook, Amazon, Microsoft nebo Apple.

A co to znamená pro běžného uživatele? Předně je dost možné, že se příští rok stane normální, že se nebudou šířit odkazy na hudební jůtůb videa, ale lidé budou houfně odkazovat například na speciální facebookové stránky. Nejvíce by tím jistě utrpělo celé YouTube.com patřící gigantu Google. Uživatelé internetu už mají jednoduše zafixováno, že veškeré videoklipy najdou na jednom místě, pod jednou střechou. Pokud by se hudba rázem nacházela někde jinde, zcela by to narušilo integritu celého videoserveru. Videa interpretů, jako je Adele, Justin Bieber, Lady Gaga a všech ostatních hudebních hvězd, kterým se již podařilo dohromady nasbírat miliardy zhlédnutí, by byla najednou pryč a po nich by zůstala jen nezalepitelná mezera.

Jak to celé s VEVEM a YouTube.com dopadne, bude s definitivní plaností jasné nejpozději v dubnu.

NÁZORY
  • No a (Martin, 26.12.2012 23:36) Reagovat

    Tak skončí VEVO, a co jako? Klipy na youtube byly i před VEVEm a troufám si říct, že jich bylo mnohem více. Nezřídka se nedá nikde najít klip, protože oficiální VEVO zablokuje všechny fanoušky vložené videoklipy a přitom ten videoklip nepřidá. Takže se to vrátí k fanouškovským videím, před které si majitel klipu vloží 10 sekund reklamy a spokojenost bude na všech stranách (vlastní zkušenost s vkládáním klipu k jednomu českému megahitu, který na oficiální VEVU zpěváka není).

  • včera jsem dostala chuť na jedno video... (žížalka, 30.12.2012 10:16) Reagovat

    ...ale na youtube není (důvod? pravděpodobně "nevhodné"), přehrát jenom přes vevo kanál kapely (uf mám štěstí, že je přístupné pro můj region, že? - jak dlouho, nemám tušení - tohle by mě až tak nevadilo, až na fakt, že něco prostě v televizi nikdy nebudou hrát...), až mě záchránilo vimeo, u toho mám zatím šanci, že se jednoho krásného dne neprobudím a můj region bude mít smůlu...kdo chce něco skutečně vidět, tak se na to prostě podívá a neremcá, že všechno nemá pod jednou střechou...
    jestli je tohle situace, kdy se dva perou a třetí se směje, tak doufám, že vimeo se bude smát hlasitě a ještě hodně dlouho...třeba se potom ze tmy vynoří něco nového, aby se pomalými krůčky časem dostalo do stejné situace, v jaké je teď youtube a vevo (takže pokud jde někomu čistě o videa, bude to ok, ale jestli je to jenom o chytání ocasu kvůli číslu sledovanosti, podle které se dnes hodnotí "kvalita", je to věc jiná...to moje video vidělo jenom 80 tisíc lidí, ale to nevypovídá o "nekvalitě"...)

  • Vevo (serba, 30.12.2012 11:34) Reagovat

    Já sám kdybych to měl tak shrnout, tak mi nějaký VEVO vůbec chybět nebude, jelikož můj hudební vkus narazí na VEVO video tak týdně průměrně z 50 videí na jedno a to ještě nadávám, že je to právě to nechutný reklamní VEVO.

  • Google udělal čistku v počtu zobrazení videí na YouTube. (mmm, 01.01.2013 12:55) Reagovat

    YouTube odstranil Sony a Universalu 2 miliardy falešných zhlédnutí



DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: The Rolling Stones s Lady Gaga zahráli "Sweet Sounds Of Heaven" naživo. A je to strhující paráda (27.10.2023 14:00)
- Audio: Rolling Stones si do studia pozvali Lady Gaga a Stevieho Wondera. Výsledkem je jiskřivá balada "Sweet Sounds of Heaven" (29.09.2023 07:38)
- Video: Adele vyrazila s Jamesem Cordenem na poslední Carpool Karaoke (04.05.2023 17:00)
- Konec královny srdceryvných balad? Nové album zamilované Adele prý bude povznášející a pozitivní (11.04.2023 10:55)
- Video: Podívejte se, jak Lady Gaga a Rihanna zaválely na Oscarech (20.03.2023 15:41)
- Justin Bieber zrušil turné včetně koncertu v Praze (01.03.2023 21:14)
- Recenze: "GRRR Live" konzervuje živou energii The Rolling Stones na věčné časy. Znovu, ale stále skvěle (25.02.2023 10:30)
- Nejvíc nej: Opálený zadek, necenzurovaná cenzurovaná bradavka a McSrajdoviny: 10 nejčtenějších článků roku 2022 (01.01.2023 21:10)
- Rolling Stones vydají živák "Live Grrr!". Záznam vystoupení k 50. výročí je plný hvězdných hostů (01.12.2022 17:26)
- Letos můžete oslavit silvestra s Adele (21.11.2022 12:58)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Kabát Adele Sia Rush Beyoncé U2 AC/DC Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu