Ponoří se YouTube do videoklipové temnoty?

11.12.2012 08:34 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

YouTube.com je třetí vůbec nejnavštěvovanější stránkou celého internetu a mnoho lidí jej vyhledává jako nekonečnou zásobárnu hudby. To, co bývalo postrachem nahrávacích společností jako černá díra na zisky, se díky úsilí největších hráčů na trhu stalo skvělým byznysem. Vše ale může být brzy jinak.
VEVO
© vevo.com
Všichni návštěvníci YouTube.com to dobře znají - chtějí-li si najít své oblíbené hudební video, často skončí na VEVO profilu zvoleného interpreta. Pro mnoho lidí nepodstatná skutečnost, tedy většinou do chvíle, kdy některá videa z VEVO kanálů nejsou zpřístupněna pro naši zemi. Celá situace s VEVEM se však může poměrně brzy změnit - 9. prosince totiž vypršela dlouhodobá smlouva mezi YouTube.com a televizí VEVO.

VEVO je projektem tří ze čtyř největších nahrávacích společností, kterým se nelíbilo, že YouTube.com v minulosti kasírovalo stamiliony dolarů z reklam, které se zobrazovaly před nebo vedle videí s hudebním videomateriálem patřícím právě nahrávacím společnostem. Od založení VEVA se videa postupně přesunula na nové kanály a většina zisků z reklam od té doby putuje na konta vydavatelství. Část peněz se navíc vrací zpět přímo k umělcům. Vedení projektu v listopadu oznámilo, že od roku 2009, kdy byla televize spuštěna, získali zainteresovaní umělci přes dvě stě milionů dolarů, tedy v přepočtu skoro čtyři miliardy korun.

YouTube.com
© YouTube.com
Celá smlouva je však minulostí a obě strany mají nyní sto dvacet dnů, během nichž již ukončená smlouva stále bude platit, na rozmyšlenou, jaký směrem se jejich spolupráce bude ubírat v budoucnosti. K dohodě zatím nedošlo. Nutno podotknout, že partnerství je výhodné pro obě strany - YouTube.com získává provize z prodeje reklamy, nahrávací společnosti pak většinu zisků z reklam samotných. Jen pro zajímavost, v říjnu zhlédlo kanál VEVO přes dvaapadesát milionů uživatelů, kteří dohromady nakoukali šest set milionů videí. VEVO tak je dlouhodobě nejsledovanějším kanálem celého YouTube.com.

Šéfové VEVA by byli rádi, aby jejich zisky z reklam byly ještě vyšší. Proto populárnímu videoskladišti pohrozili, že v případě neschopnosti najít společnou řeč přenesou celé VEVO na novou platformu - tou by mohl být Facebook, Amazon, Microsoft nebo Apple.

A co to znamená pro běžného uživatele? Předně je dost možné, že se příští rok stane normální, že se nebudou šířit odkazy na hudební jůtůb videa, ale lidé budou houfně odkazovat například na speciální facebookové stránky. Nejvíce by tím jistě utrpělo celé YouTube.com patřící gigantu Google. Uživatelé internetu už mají jednoduše zafixováno, že veškeré videoklipy najdou na jednom místě, pod jednou střechou. Pokud by se hudba rázem nacházela někde jinde, zcela by to narušilo integritu celého videoserveru. Videa interpretů, jako je Adele, Justin Bieber, Lady Gaga a všech ostatních hudebních hvězd, kterým se již podařilo dohromady nasbírat miliardy zhlédnutí, by byla najednou pryč a po nich by zůstala jen nezalepitelná mezera.

Jak to celé s VEVEM a YouTube.com dopadne, bude s definitivní plaností jasné nejpozději v dubnu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY