shop.musicserver.cz

To nejlepší v bludném kruhu

Vydáno: 06.11.2011 13:00 v sekci Recenze - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Stát se legendou není jednoduché, pokud se do této role sami nepasujete, ale to pak zpravidla budete pro smích. V případě XIII. století k tomu stačilo pouze založit kapelu, protože domácí gothic scéna dodnes nevrhla na svět smysluplnou konkurenci. Výběrová deska ale ukazuje, že matadorům nechybí kvalita.

7/10

XIII. století - Rituál

Vydáno: 25.3.2011
Celkový čas: 141:09

Skladby: CD1: Fénix, Nosferatu Is Dead, Vampires, Vendetta, Justina, Nevěsta temnot, Katakomby, Berlin & Vienna, Růže a kříž, Měsíc lovce, Upír s houslemi, Rezident Evil, Prokletí domu slunečnic, Butterfly On A Wheel / CD2: Gotika (intro), Kabarette Voltaire, Fatherland, London After Midnight, Poslední letadlo do Buenos Aires, Absinth, Elizabeth, Smutné časy, Třinácté znamení, Bela Lugosi's Dead (I Am Dracula), Mystery Ana, Jolene, Iglau

Vydavatel: Parlophone

Jistá zamrzlost v dobách dávno minulých je pro XIII. století celkem příznačnou záležitostí, ale divíte se tomu u někoho, kdo je posedlý gotikou, světem magie, upírů a temnoty? Asi ne, ale na druhou stranu je to nesporná škoda, protože větší promo by jistě pomohlo. Takhle vyšel příjemný digipack ve vší tichosti a dvacet let kapely se nikterak neoslavovalo. Je to škoda, velká škoda, ale takhle už to chodí a nemá cenu se nikterak vzpouzet, protože tahle jihlavská partička už jiná nebude.

Samotná nahrávka je na dvou CD, které jsou zabalené do poměrně vkusného digipacku, kterému lze asi vytknout jen to, že uvnitř nenajdeme pořádný booklet, ale jen reklamu na novou knihu Petra Štěpána, vyobrazení obalu předchozích desek a seznam songů. To je dost málo a výsledný dojem to přece jen dost sráží. Přidanou hodnotu tak tvoří primárně tři novinky, z nichž autorský "Fénix" je standardní peckou, která se asi uchytí v koncertním setu, ale z jiného pohledu je trochu předvídatelná. Nové jsou pak ještě dva covery, z nichž "Butterfly On A Wheel" od The Mission vysloveně trpí nekvalitním zpěvem Petra Štěpána v angličtině, ta mu zkrátka nesedí. Naopak velmi překvapila klávesistka Jana v "Jolene" od Dolly Parton.

Jinak jsou oba disky našlapány opravdu tím nejlepším, navíc remasterovaným, což potěší zejména u starších kousků, které nabraly na dynamice. K výběru songů bych vytkl asi jen absenci olympicovského "Karnevalu", ale zarazí spíše jiná věc. Hlavně druhý disk u velké řady songů nese v závorkách u názvů přídavky jako kupříkladu "Crash version", "Alchemy edit" apod., ale ani při poměrně důkladné komparaci se mi zkrátka nepodařilo objevit nějaké podstatnější rozdíly mezi jednotlivými nahrávkami z řadovek a z tohoto výběru. Pokud tedy samozřejmě vynechám nutný remastering. Skutečná podstata pompézních podtitulů mi tak uniká a řekl bych, že zdaleka nebudu sám.

Co nám tedy komplet ve výsledku nabízí? Vkusně zrekapitulovanou tvorbu pilíře naší gothic scény? To bezesporu. Na druhou stranu velice zamrzí absence pořádného bookletu, navíc ani nové songy nejsou kdovíjak převratné, když vezmeme v úvahu, že jeden z nich je nepovedený cover. Ale to ve výsledku není takový problém, protože zbytek je opravdu našlapán jen tím nejlepším. Jenže co si budeme nalhávat? Fanoušci doma řadovky dozajista mají a nová krev se k deskám těžko dostane, pokud nefunguje propagace. Je to začarovaný kruh, ale ten už asi k XIII. století patří.

NÁZORY
  • Ne-e (Johnny Násilník, 06.11.2011 13:22) Reagovat

    tohle album jsem tedy neslyšel, ale všechno ostatní co jsem slyšel mě teda vážně nenadchlo. kdyby se upíry, temnotou a magií posedlí bejvalí HNF rozhodli hrát psychobilly, bylo by to lepší

    • Re: Ne-e (Johnny Násilník, 06.11.2011 13:24) Reagovat

      po ránu melu kraviny, chtěl jsem říct většinu věcí co jsou na tomhle albu jsem neslyšel

  • Sestupná kvalita XIII.století (krysarr, 06.11.2011 19:19) Reagovat

    Staré věci od XIII.století byly docela dobré hity, byť samozřejmě v rámci možností. Nicméně od alba Karneval (2001) začla nekonečná nesmyslná recyklace starých věcí, přesně jak je uvedeno v tomto článku (s pompézními názvy \"Erotic version\" \"Blood edit\" apod.). Nechápu proč vydávají nové desky, když nemají co nového nabídnout. I řadové album Dogma je hluboko pod průměrem ve srovnání se staršími kousky.

  • Docela dobrý výběr (Martin, 07.11.2011 10:10) Reagovat

    Koukám,že tady mají některé recenze docela slušné zpoždění od doby vydání... ;)
    Osobně si nemyslím,že by nebylo žádné promo ke 20 letům kapely a k desce,proběhl dokonce výroční koncert tuším v KD Kbely a na jaře bylo zprávami o vydání 2-CD docela vytapetováno na netu. Pravda je,že XIII. v posledních letech nějakou koncertní aktivitou moc nehýří a tudíž je akcí dost pomálu (myslím si,že třeba nějaké menší tour by si podobné výročí asi zasloužilo).
    Co se týká obalů CD,to je bohužel u XIII. podle mě dlouhodobý problém,katastrofa to byla už u digipacku Nocturno live,kde to bylo podobně žalostný,možná ještě horší.
    Jinak si myslím,že 2-CD je docela reprezentativní výběr asi opravdu největších hitů kapely za 20 let,podle mě i slušně poskládaný a co mě docela štvě,je ten "povinný" mastering u starších věcí. U některých to ještě ujde,ale kde mi to dost vadí,je u skladeb z desky Nosferatu,které nejen,že nejsou dynamičtější,ale přímo jim uškodilo odebrání tvrdých kytarových a bicích spodků a jejich jakési zašumění do středního neprůbojného zvuku,který asi sice poněkud více sedne k pozdějšímu zvuku kapely na deskách a tím i k ostatním skladbám,ale Nosferatu byla tvrdá,až metalověji laděná deska a takovýhle mastering těmhle skladbám dost sebral "koule".
    Cover Butterfly On A Wheel považuju naopak za jeden z vrcholů desky - né pro anglickou výslovnost (která je na poměry P.Štěpána ostatně tady docela ucházející), ale kvůli zpěvu Petra,který mi tady přijde jako jeden z nejlepších v kariéře.Jolene mě naopak dost zklamala a živě to bylo předtím ještě horší.
    Ohledně různých označení verzí na hlavně druhém CD - jedná se podle poslechu spíš o různě pokrácené a kompozičně sestříhané skladby (viz třeba Upír s houslemi,která má zkrácené některé mezihry,úvod,refrény,atd),což bych tady asi viděl jako lepší pro dynamiku skladeb v současné době a většina těchto úprav se už nějakou dobu hraje i koncertně. U některých písní je třeba nepatrně zkreslený zpěv,atd,ale všechno hodně decentně,takže běžný posluchač si toho moc všimnout nemusí (recenzent by ovšem měl... ). Ovšem tím neříkám,že bych se nez toho neobešel... Jinak nová věc Fénix je sice dobrá,ale v rámci XIII. nic nového pod sluncem,opravdu klasika,ne špatná,ale pedvídatelná to je fakt.
    Pro mě dobrý :) ,slušný reprezentativní best of 20 years + zajímavé bonusy...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: XIII. století na albu "Amulet" zakládali český gothic rock, skladby jsou silné i po třech dekádách (12.02.2023 13:00)
- Basinfirefest ožívá pod křídly Brutal Assaultu (26.05.2022 14:38)
- Nové desky 44/2020 - od Kylie Minogue přes Shirley Bassey po Monkey Business (10.11.2020 08:00)
- Recenze: Dunění z temných jeskyní pokračuje i na druhém manifestu české gotické scény (26.07.2020 09:00)
- Recenze: Minialbu "Children Of The Blackest Hole" od Cathedral In Flames schází vlastní tvář (20.03.2020 09:00)
- Nové desky 23/2019 - od Zrní přes Duffa McKagana po Pipes And Pints (04.06.2019 21:09)
- XIII. století zrodilo monstrum. Album "Frankenstein" vyjde už za pár měsíců (12.03.2019 11:37)
- Recenze: Výběr "Dark Tunes From Czech and Slovak Caves" odkrývá temná zákoutí tuzemské hudební gotiky (11.04.2018 13:30)
- Naživo: Brněnský Čarodějáles nepřekvapivě ovládli Kensington (30.04.2017 22:37)
- Recenze: XIII. století na "Intacto" potvrzují dominantní postavení na gothic-rockové scéně (26.05.2016 14:30)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Kabát Adele Sia Rush U2 AC/DC Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu