Akustický kompliment plný pečlivosti a souznění

16.11.2011 08:30 - Martin Wipplinger | foto: facebook interpreta

Pokud právě přemýšlíš, řekni ano. Říkám. A to tak, že důrazně. Yellowcard si ho za tu půlhodinu akustické nevinnosti, intimního prožitku a radosti z hudby zaslouží. Z "When You're Through Thinking, Say Yes" je teď silné comebackové dvojalbum, jehož části se jedna bez druhé neobejdou. Teď už ne.
8/10

Yellowcard - When You're Through Thinking, Say Yes (Acoustic)

Skladby: The Sound Of You And Me, For You, And Your Denial, With You Around, Hang You Up, Life Of Leaving Home, Hide, Soundtrack, Sing For Me, See Me Smiling, Be The Young
Vydáno: 1.11.2011 (US)
Celkový čas: 37:09
Vydavatel: Hopeless Records
Nahrát kompletně akustické album vyžaduje od interpreta určitou dávku odvahy. Vydavatel jí potřebuje ještě o kus navíc. U Hopeless Records si už jeden takový experiment letos vyzkoušeli, když po dvou letech znovu vydali debutovou desku "Reach For The Sun" méně známých amerických rockových mladíků The Dangerous Summer. Selským rozumem vzato šlo ale hlavně a především o prvoplánové promo před novým albem téže kapely, které mělo vyjít za pár měsíců.

To stájoví lídři Yellowcard jsou docela jiná stránka věci. Podzimní unplugged reedice jejich svěžího comebackového materiálu "When You're Through Thinking, Say Yes" (březen 2011) dovolí posluchačům nasát intimno i ze skladeb, ze kterých ho za uplynulý půlrok necítili, a úvahy o zbytečné nahrávce tak klidně mohou vzít za své.

Původní deska

Yellowcard - When You're Through Thinking, Say Yes
"When You're Through Thinking, Say Yes" je sedmou dlouhohrající nahrávkou Yellowcard, první od comebacku v roce 2010. Kapela po svém návratu oprášila ovoce nesoucí spolupráci s producentem Nealem Avronem a podle mnohých kritiků (mě nevyjímaje) nahrála jedno z nejlepších pop-punkových alb posledních dvanácti měsíců. Zajímavostí je, že některé písně desetistopého tracklistu nepocházejí přímo od Yellowcard, ale z dílny projektu Big If, který frontman Ryan Key živil během odmlky své hlavní kapely. Mezi nimi i v současnosti asi nejznámější singl "Hang You Up".

Základní verze "When You're Through Thinking, Say Yes" čítá několik písní, které něžnou, procítěnou atmosféru nutně potřebovaly. Ať už je to "Sing For Me" se silným a nakonec bohužel i smutným příběhem boje s nemocí v pozadí, nebo na neopětované lásce a upřímnosti posazený singl "Hang You Up". Akustická interpretace prožitek z jejich hudby i textu násobí. O to víc, když kompletní mixáž reedice pocházela přímo z nitra Yellowcard - od kytaristy Ryana Mendeze. Právě DIY přístup dělá sbírku tak bezprostřední a příjemně poslouchatelnou. Kostra písní zůstává stejná, zbytek je potom výhradně na vkusu a pocitech kapely, bez jakýchkoli vnějších zásahů. Nastíněný postup ohromně pomohl třeba úvodníku "The Sound Of You And Me".

Podobné unplugged desky stojí a padají s tím, jakým stylem k nim skupina přistoupí. Když iniciativa přijde zvenčí (typicky od labelu), je zaděláno na cosi umělého, co zavání průserem. Ale postihne-li vaše hudební já záplava nadšení, pečlivost vám nedovolí cokoli nedotáhnout k vlastní maximální spokojenosti. Pokud navíc máte na čem stavět, jste víc než na půli cesty k úspěchu. Yellowcard jsou ten případ - staví na kvalitních písních, kterým čtyřletá odmlka dodala status nevšednosti, a taky naplno využívají podmanivosti houslových linek Seana Mackina.

"Strašně jsme se těšili, až touhle nahrávkou fanoušky překvapíme." Překvapili. Mile překvapili.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY