Pes, který štěká, ale nekouše

10.08.2011 13:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Zdaleka ne první výběrová deska americké kapely Toto je tak trochu habaďůra na posluchače. Ačkoliv má "In The Blink Of An Eye" podtitul "Greatest Hits 1977-2011", hity mladší roku 1999 byste na ní hledali marně. Zato je tu několik hitů z konce minulého století.
6/10

Toto - In The Blink Of An Eye - Greatest Hits 1977-2011

Skladby: Stop Loving You, Pamela, Africa, Hold The Line, Rosanna, 99, Georgy Porgy, I'll Be Over You, I Won't Hold You Back, I Will Remember, Lea, Spanish Steps, Don't Chain My Heart, Wings Of Time, Jake To The Bone, The Turning Point
Vydáno: 20.06.2011
Celkový čas: 76:48
Vydavatel: Sony Music
V kýčovitém obalu a s chuďoučkým bookletem přišla na svět další kompilace skupiny Toto, tentokrát sestavena samotnými členy kapely, "In The Blink Of An Eye - Greatest Hits 1977-2011". Nejmladší nahrávky ovšem jsou dvanáct let staré - a ne že by Toto neměli na kontě i novější, viz třeba album "Falling In Between" z roku 2006. Až na tuto časovou nesrovnalost a odbytý obal se jedná o velmi solidní výběr obsahující ty nejpodstatnější hity formace.

Toto jsou jasnou volbou, pokud holdujete americkému rocku pro dospělé a kapelám Chicago, Boston, Asia, Foreigner, Journey, Mr. Mister a dalším. Kapela kolem kytaristy Steva Lukathera (nedávno vystupoval i v Česku) se vždy pyšnila instrumentálně velmi zdatnými členy, však také byli a jsou využívaní jako špičkoví studioví muzikanti (projděte si třeba kredity Jacksonova "Thrilleru!). I na tomto výběru je několik důkazů muzikantského mistrovství, které posluchače zavane až někam k artrocku nebo jazzrocku, viz sedmiminutová instrumentálka "Jake To The Bone".

Výše uvedené občas znamenalo, že z produkce Toto vanul na posluchače chlad. Všechno je tak čistě vyhlazené a sterilně vypulírované, chybí tomu trochu toho smradu z garáže, rokenrolová špína a drásavější emoce. Můžeme obdivovat (a opravdu obdivuji) dokonalost dvou největších hitů kapely, jimiž jsou "Africa" a cenami Grammy zasypaná "Rosanna", ale je to krása, z níž stále jde cítit trochu studený akademický vzduch.

Toto jsou výteční hudebníci (dokonce u nás mají revival No Toto, v němž účinkuje kytarista Andonis Civopulos), mají bezpočet hitů a významných cen a jako zasloužilí veteráni mají za sebou (a jistě i před sebou) několikero kompilací. "In The Blink Of An Eye - Greatest Hits 1977-2011" je jen další z nich a docela dobře ilustruje, v čem je síla i slabost kapely.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY