shop.musicserver.cz
Nad Jacksonem truchlí všichni. Madonna i rockeři

Nad Jacksonem truchlí všichni. Madonna i rockeři

Vydáno: 26.06.2009 16:05 v sekci Publicistika - Viktor Palák | foto: facebook interpreta

Smrt Michaela Jacksona zasáhla miliony lidí. Včetně celebrit. Svůj pohled na hvězdu už dali najevo umělci všech disciplín a nejen z hudebníkova okolí. Vyjádření osobního zármutku dostávají stejný prostor jako pokusy o velkorysé vymezení Jacksonovy pozice v dějinách populární hudby.

Madonna
© time.com
Mezi jmény, jejichž komentář se dal pro tvůrčí či osobní blízkost s Jacksonem očekávat, figurují Elizabeth Taylor, producent Quincy Jones, přítelkyně Brooke Shields i exmanželka Lisa-Marie Presley. Své pocity zmínil třeba zakladatel vydavatelství Motown Berry Gordy: "Jsem šokován tak, že se to slovy ani nedá vyjádřit. Je to jako sen - špatný sen," a k osobě Michaela Jacksona dodal: "Když nebyl na pódiu, byl milující, ohleduplný a stydlivý. Když na pódiu byl, měl vše absolutně pod kontrolou, jako by to byl jiný člověk."

Britney Spears, která se chystala na jeden z koncertů plánovaného londýnského návratu This Is It, Jacksona označila za inspiraci v celém mém životě a jeho odchod charakterizovala jako zničující. Z obdivu k Jacksonovi se vyznala i Madonna: "Svět přišel o velikána, ale jeho hudba bude žít navždy." Sir Paul McCartney, který s Jacksonem spolupracoval mimo jiné na hitu "The Girl Is Mine", označil vzpomínky na společný čas za šťastné.

Mezi prvními se k události vyjádřila Cher, která v pořadu CNN "Larry King Live" vzpomínala na společná setkání a mladého Jacksona charakterizovala jako "optimistického a pomilováníhodného". K události se obratem vyjádřili i filmoví režiséři Steven Spielberg a Martin Scorsese, který s Jacksonem natočil videoklip ke skladbě "Bad". "Stejně jako už nikdy nebude žádný Fred Astaire nebo Chuck Berry nebo Elvis Presley, nebude existovat ani nikdo srovnatelný s Michaelem Jacksonem. Jeho talent, jeho úžas a jeho tajemství z něj dělají legendu," řekl Spielberg. Scorsese se zase svěřil, že "to chvíli potrvá, než si zvyknu na to, že již mezi námi není."

Twitter do světa
A podobně jako fanoušci i známé osobnosti využily síť Twitter k okamžitým komentářům. Vedle Arnolda Schwarzeneggera, Marlona Wayanse či Ashtona Kutchera poslal do oběhu své pohledy na Jacksonovo úmrtí i tvorbu rapper Ludacris. "Kdyby nebylo Michaela Jacksona, nikdy bych nebyl tam, kde jsem. Jeho hudba a odkaz budou žít navždy." Vliv Jacksona přiznal i P Diddy, když řekl, že mu "Michael Jackson ukázal, že beat lze ve skutečnosti spatřit - dokázal oživit hudbu".

Slash
© www.slashonline.com
Jacksonova schopnost zasáhnout i papírově nejméně pravděpodobné posluchače potvrdila vyjádření k jeho úmrtí, která vzešla od hudebníků spjatých s metalovou scénou. Mezi prvními vydal prostřednictví sítě Twitter prohlášení kytarista Velvet Revolver a někdejší člen Guns N' Roses Slash, jemuž 5. června zesnula na rakovinu plic matka. "Byl to talent shůry," napsal hudebník, který se podílel na Jacksonových hitech "Black Or White" a "Give In To Me".

S Jacksonem spolupracoval i kytarista Eddie Van Halen, jehož přizval k natáčení skladby "Beat It" producent Quincy Jones. Autor kytarového sóla slavné písně uvedl: "Jsem nad touto zprávou v šoku, stejně jako zajisté celý svět. Vzpomínka na spolupráci s Michaelem v roce 1983 je jednou z těch nejhezčích za celou mou kariéru. Michael nám bude chybět, ať odpočívá v pokoji."

Slova uznání přicházejí také od zástupců extrémnějších metalových odnoží. Mike "Gunface" McKenzie z americké deathcorové skupiny The Red Chord označil "Thriller" za album, díky kterému si "uvědomil, jak úžasná je hudba". "Bylo mi asi pět let," dodal McKenzie "když jsem ho poprvé slyšel a ta deska na mě měla obrovský dopad."

Smutní i český metal
Root
© Eliška Podmelová
První ohlas z české metalové scény přišel od zpěváka brněnských Root Jiřího "Big Bosse" Valtra, který na svém webu uvedl: "Vykládat si o něm může, kdo chce, co chce, zemřel skutečný KRÁL popu." Smutek ze zprávy o úmrtí Jacksona vyjádřil pro musicserver i kytarista Root Marek "Ashok" Šmerda, který dále uvedl: "Smutním nejen proto, že v době, kdy nás nesmyslní rádoby hudebníci zásobují a zřejmě dlouho budou zásobovat ještě nesmyslnějšími pseudopokusy o cosi, odchází mimořádný umělec, který přinesl hudebnímu světu něco opravdu nového a hlavně navěky trvalého. Nic na tom nemůžou změnit ani kontroverzní skandály, které byly beztak minimálně z poloviny nafouknuté médii. Odešel geniální muzikant, skladatel a profesionál, který po sobě zanechal skutečné hudební milníky."

"Trochu rozporuplně na mě působí to, kolik lidí zatracovalo tvorbu a život kontroverzního krále popu, aby po jeho smrti ti samí lidé téměř glorifikovali jeho postavu a jeden přes druhého vyjadřovali ono obligátní R.I.P.,"
prohlásil pro musicserver Luboš "Fred" Kristek - zpěvák kapel Translunaria a Smashed Face.

S odstupem na věc pohlíží i Dada, zpěvák ceněných plzeňských metalových experimentátorů Dive: "Je to každopádně smutný jako asi každá smrt, ale mně osobně přijde mnohem smutnější to, jak si na tom teď pár lidí řádně namastí kapsu." "Když mi bylo pět let, ukradl jsem svému otci jednu rukavici, oblékl si ji a tančil po obývacím pokoji u opakovaného poslechu 'Thrilleru'. Bylo to poprvé, co ke mně hudba promluvila opravdu do hloubky," svěřil se také Brad Clifford - kytarista floridské hardcoreové kapely Poison The Well.

Rockeři Bigelf, kteří se před několika dny přidali k americkému turné Progressive Nation, prohlásili: "Dnes padla na zemi temnota. Když jsem slyšel, že Jackson zemřel, okamžitě jsem si vzpomněl na jeho mistrovské dílo 'Thriller' a ďábelský rap Vincenta Price. Vykašlete se na mediální drama a vzpomínejte na jeho mimořádnost. Byl jedinečný."

NÁZORY
  • Sbohem Majkle! (Jirka, 26.06.2009 16:53) Reagovat

    Odchází opravdová legenda, svět bude zas o něco smutnější....

    • Re: Sbohem Majkle! (Pepa, 29.06.2009 13:46) Reagovat

      to je přesné,umělci odchází a je čím dál tím horší je nahradit druhejma.

  • Je to jednoduche, (casyy, 26.06.2009 19:30) Reagovat

    cest jeho pamatce a klid jeho dusi.

  • Thriller (BigWhiteCat, 27.06.2009 10:39) Reagovat

    i kdyby nenatočil už nic jiného, tohle za to stálo! Víc než se dá vyslovit ... jen díky ....

  • Sbohem (Petra, 29.06.2009 21:56) Reagovat

    Byl to opravdová hvězda..
    Kdo žije v srdci neumírá.....

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins
Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins Kultovní Smashing Pumpkins se na svém turné "The World Is A Vampire" zastaví také v české metropoli. Před jejich koncertem, který se uskuteční 4. července v O2 universu, si připomeňme zásadní videoklipy z počátků kariéry této... čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí
Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí S bubeníkem Jugim jsme si povídali nejen o tom, co je nového u jeho domovské kapely UDG. Pohovořil také o svých dalších aktivitách, včetně chodu bookingové agentury RedHead Music, která zastupuje významné umělce. Zamyslel se také... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 14:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Manon Meurt - Unravel 9/10
Recenze: Fascinující "Unravel" zrcadlí niterný svět Manon Meurt Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí (27.03.2024 08:30)
- Madonna ukončí turné koncertem zdarma pro milion(y) brazilských fanoušků (18.03.2024 07:46)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Nové desky 5/2024 - od Kateřiny Marie Tiché přes L Devine po Kirina J Callinana (07.02.2024 16:00)
- Britney Spears: "Do hudebního průmyslu už se nikdy nevrátím" (06.01.2024 13:28)
- Zemřel Denny Laine, spoluhráč Paula McCartneyho ve Wings a první zpěvák The Moody Blues (06.12.2023 18:22)
- Hudba v tisku: Nádherná kniha "1964: Oči bouře" je kronikou fotografií a vzpomínek Paula McCartneyho na beatlemánii (26.11.2023 11:00)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)
- The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek (27.10.2023 09:11)
- Recenze: Deset bodů je skoro málo. Nonšalantní The Rolling Stones na "Hackney Diamonds" ukazují, že nostalgii nepotřebují (23.10.2023 00:00)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Dua Lipa Lady Gaga U2 AC/DC Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu