shop.musicserver.cz
The Rolling Stones - Hackney Diamonds

Deset bodů je skoro málo. Nonšalantní The Rolling Stones na "Hackney Diamonds" ukazují, že nostalgii nepotřebují

Vydáno: 23.10.2023 00:00 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: Polydor Records

Když oznámí novou desku velké jméno hudební minulosti, ideálně navíc po dlouhé pauze, je z toho přinejmenším událost sezóny. Před časem se takhle na všech frontách přetřásal návrat AC/DC nebo Ozzyho Osbourna, letos média ovládli The Rolling Stones s "Hackney Diamonds". Očekávání byla obrovská. Jak se podařilo?

10/10

The Rolling Stones - Hackney Diamonds

Vydáno: 20.10.2023
Celkový čas: 48 minut

Skladby: Angry, Get Close, Depending On You, Bite My Head Off (feat. Paul McCartney), Whole Wide World, Dreamy Sky, Mess It Up, Live By The Sword (feat. Elton John), Driving Me Too Hard, Tell Me Straight, Sweet Sounds of Heaven (feat. Lady Gaga & Stevie Wonder), Rolling Stone Blues

Vydavatel: Polydor Records

Studiový návrat The Rolling Stones po dlouhých osmnácti letech (technicky vzato pouze po sedmi, vezmeme-li v potaz kolekci bluesových coverů "Blue & Lonesome") plnil hudební svět už nějakou dobu. Když pak spekulace nahradilo potvrzení a k tomu ještě energický první singl "Angry", neřešilo se skoro nic jiného. Ať už nadšeně a s neskrývaným očekáváním, nebo s despektem k rockovým dinosaurům. Čert to vem, uniknout se nedalo.

A asi ani nešlo o ten téměř dvacetiletý odstup od alba "A Bigger Bang", které za tu dobu stačilo velmi dobře zestárnout, ale hlavně o to, že Stouni, jež kmotra s kosou před časem připravila o metronom za bicími Charlieho Wattse, jsou prostě těžko ignorovatelný úkaz. Kapel, které oslaví svoje šedesátiny na velkolepém turné a nijak se, navzdory věkovému průměru 78 let, do důchodu nechystají, po světě mnoho neběhá.

Navíc jsou to bez velkých diskuzí ikony, které prošly populární hudbou druhé poloviny dvacátého a prvními dekádami století jedenadvacátého jako neochvějná jistota prakticky bez ztráty kytičky. Můžete je odbdivovat, milovat, nebo nenávidět, ignorovat ale Micka Jaggera, Keitha Richardse a Ronnnieho Wooda v podstatě nejde.

To je skvělá výchozí pozice pro hype, a tedy i jistý komerční úspěch. Jistě by šlo vydat se cestou nostalgické slátaniny, která uspokojí nejoddanější a bez hlubšího zářezu prošumí ušima těch ostatních. Jenže - Stones sami o sobě jsou stejně rozpoznatelná značka jako jejich logo s vyplazeným jazykem a pověst je prostě pověst. Když budou mít boty od Bati stejnou kvalitu jako šlupky z tržnice, značka utrpí. A to The Rolling Stones moc dobře vědí.

Na natočení "Hackney Diamonds", kterou si s v několika verzích můžete koupit v našem shopu, nespěchali, počkali si, až to mezi nimi zase pomyslně sepne a budou schopni stvořit něco, co nálepku bandu ponese skutečně hrdě. Na to udělat si ostudu už jsou prostě příliš zkušení. A výsledek? Předešleme alespoň tolik, že i tak příjemně překvapili.

Máme před sebou kolekci dvanácti skladeb se stopáží necelých padesáti minut, které celkem jasně dávají na srozuměnou, že The Rolling Stones nejsou skupina, jež by snad nějak patřila do minulosti (nebo do starého železa). Jistě, jsou to přísloveční staří psi, kteří se jen neochotně učí novým kouskům. I přesto je čerstvé album nebývale životné, prostoupené muzikantskou chemií a zahrané s takovou energií, až se jeden diví.

Klíčovým kořením tu je, nepochybně vedle samotné touhy zase spolupracovat a tvořit, producent Andrew Watt. Třicátník, jehož zlaté ručičky vybrousily výborné nahrávky Ozzyho Osbourna, Iggyho Popa nebo Eddieho Veddera, se produkčně postaral o všechny písně, tři dokonce s Jaggerem a Richardsem napsal. A opět prokázal svou jedinečnou schopnost vyhmátnout podstatu toho, co je pro daného interpreta typické, a zapracovat to do celku tak, že působí povědomě, ale zároveň svěže natolik, že se nestane revivalem sebe sama a své vlastní zašlé slávy.

"Hackney Diamonds" spojuje energii "Sticky Fingers" se zkušeností "Bridges To Babylon" a přidává zdravý odstup a nadhled životem ošlehaných hudebníků. Ti už se nepotřebují za ničím honit. Opravdické bigbítové šlapáky jsou tu vlastně pouze tři - singlová "Angry" (v té se sice pracuje s autotunem, nicméně je to spíše výrazový prvek podporující zmínky o ozvěně v hlavě v textu), "Whole Wide World" (disponující fajnovým kytarovým riffem a chytlavým refrénem - že by adept na další singl?) a "Bite My Head Off". V mladicky nabroušené skladbě se k Jaggerovi & spol. přidal Paul McCartney, aby v ní vystřihl parádně zašpiněné basové sólo a pohřbil poslední zbytky rivality The Rolling Stones vs. The Beatles.

Většina stopáže se tak nese spíše v uvážlivých středních tempech, která pánové prezentují s obdivuhodnou nonšalancí. Tu zabrousí do country - jako ve vynikající "Dreamy Skies" -, jinde se otřou o svou osmdesátkovou disco inkarnaci (s Wattsem za bicími!) - v "Mess It Up", jež má přece jen trochu moc cheesy refrén. Pak jsou tu příjemná zamrazení při pomrknutí na "Tumbling Dice" v úvodu "Tell Me Straight", která společně s "Depending On You" skutečně září uvolněností a pohodou. Druhá jmenovaná navíc s přehledem míří do zlatého fondu stoneovských balad.

Se syrově rockovou "Live By The Sword" přijde uvědomění, že je to po třiceti letech poprvé, co se v jednom songu potkala jedna z nejdéle sloužících sestav kapely včetně Wattse a basáka Billa Wymana, který se s formací rozešel po desce "Steel Wheels" a následném turné v roce 1993. A na piano si tu s gustem zahrál Elton John.

A takových momentů, kdy se srdíčko tetelí a nohy nezůstávají v klidu, je tu celá řada. Deska vyvrcholí se "Sweet Sounds of Heaven", v níž se vokálem přidala Lady Gaga a o pianové party se postaral Stevie Wonder. Tahle skladba sice jede ve vyjetých kolejích gospelem střižených balad, ale je to tak skvělým způsobem vygradovaná paráda, že nezbývá než smeknout klobouk.

A když nakonec dozní dovětek v podobě dřevního "Rolling Stone Blues", je to ve zvukově vycizelovaném kontextu předcházejících songů trochu šok, ale nutné uzavření kruhu. Tahle píseň Muddyho Waterse (tehdy vydaná jako "Rollin Blues") dala skupině jméno.

"Hackney Diamonds" je album, které by velmi snadno mohlo sklouznout do škatulky "fanouškovské potěšení" - což jsou s odstupem času vlastně obě návratové desky Ozzyho Osbourna. Realita je ale poněkud odlišná - The Rolling Stones ukazují, že jsou životná parta, jež má stále schopnost stvořit dílo, co se může směle zařadit do předchozí diskografie, aniž by potřebovalo autorské vyčerpání zakrýt nánosy nostalgie.

Žádné hraní si na mladší, ale naopak přijetí sebe sama, byť s mladou energií na producentském křesle. Nikoliv vypočítavost, ale přirozenost, prostor znovu nechat naplno tepat kolektivní kapelní vědomí. "Hackney Diamonds" je malý zázrak - ta energie, s jakou se podařilo znovu rozběhnout srdce právě téhle skupiny, bere dech. Největší rockový band všech dob? Stouni si o tento titul řekli dost sebevědomě.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai (29.03.2024 08:30)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Video: Keith Richards přidal k Reedově "I’m Waiting For My Man" své specifické charisma (05.03.2024 08:05)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Nové desky 5/2024 - od Kateřiny Marie Tiché přes L Devine po Kirina J Callinana (07.02.2024 16:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Hrdina klipu The Rolling Stones "Mess It Up" ví, že to podělal, návrat je ale těžký (22.12.2023 07:55)
- Makrorecenze: Makrorecenze "Hackney Diamonds" Rolling Stones (14.12.2023 08:00)
- Zemřel Denny Laine, spoluhráč Paula McCartneyho ve Wings a první zpěvák The Moody Blues (06.12.2023 18:22)
- The Rolling Stones vydají živák "Hackney Diamonds" a vyrazí na turné (03.12.2023 12:55)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu