shop.musicserver.cz
Pohled do hitparád IFPI - 14. týden

Trpělivost růže přináší

Vydáno: 08.04.2009 19:04 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Zatímco venku se nám globálně otepluje, v hitparádách přituhuje. Změnilo se první místo u nejhranějších skladeb a v prodejnosti dostihl mladíky stařík. Novinky nabízejí pestrou škálu stylů, některé kousky neočekávaně padají, jiné jdou předvídatelně nahoru. Do žebříčků se vrátil život.

Pink - Sober
© facebook interpreta
RÁDIA - Pokud jsem minule poznamenal, že jsou vidět první blesky před bouří, která osvěží hitparádu, tentokrát se k tomu přidal i déšť. Po dlouhých týdnech zaznamenáváme změnu na prvním místě. A ačkoliv by se dalo příznačně poznamenat, že je to pouze přesun z deště pod děravý okap, můžeme se radovat. Navíc také pohyb na ostatních pozicích uvnitř první desítky je více než slibný. Jaro prostě dělá zázraky i s rozhlasovými dramaturgy. Abych ovšem zůstal věren svému kritickému pesimismu, k dlouhodobému poslechu ta první místa stejně moc nejsou.

Co opravdu překvapí v souvislosti s přemisťováním za uplynulý týden, je pád dua Morrison & Furtado, které z pětky přistálo až na pozici třicáté první. Hold bez Timbalanda ani rádio nezabere. Co ovšem zabírá, je nejnovější singl loňského objevu a čerstvě ohlášeného hosta Pohody The Ting Tings "Be The One". Postup o třicet dva míst v sobě ukrývá slušný potenciál pro budoucnost. Zajímavý je pokles druhého singlu Amy MacDonald, který skončil až na příčce čtyřicáté, zatímco stále obehranější "This Is The Life" naopak postoupil o jedenáct čísel. Možná, že "Mr Rock And Roll" je už moc velké country i na zdejší trampské stanice. Ono stačí, že deska, ze které obě věci pocházejí, vyšla už v polovině roku 2007.

Do pořadí nám vstoupilo sedm novinkových kousků. Je mezi nimi i dlouho očekávaný singl Black Eyed Peas "Boom Boom Pow" oznamující desku "The E.N.D." ohlášenou na začátek června. Žádná super velká pecka na první dobrou to sice není, ale jako návnada funguje. Pro nás je to nejvýše položená novinka s pozicí třicet devět. Beyoncé seslala ze svého posledního alba další čerstvý song "Hello", přičemž si v pořadí polepšila i se "Single Ladies". Hrdinka tohoto kola Pink má nejenom první místo, ale díky novince "Please Don't Leave Me" na místě padesát šest a postarší "So What" na padesát sedmičce zaznamenává hattrick. Nejvíce potěšující je tentokrát čerstvá vichřice s číslem šedesát šest. Jméno, které spolu s Lady GaGa zaznívalo v souvislosti s letošním rokem nejvíce, to jsou White Lies a track "To Lose My Life" z jejich vydařeného debutu.

Top 10 - rádia:
  1. Pink - Sober
  2. Katy Perry - Hot N Cold
  3. Lady GaGa - Poker Face
  4. Taylor Swift – Love Story
  5. Pussycat Dolls - I Hate This Part
  6. Kryštof - Tak nějak málo tančím
  7. Alesha Dixon - Boys Does Nothing
  8. Flo Rida feat. Ke$ha - Right Round
  9. Maria Mena - All This Time (Pick-Me-Up Song)
  10. Morandi - Save Me

U2 - No Line On The Horizon
© facebook interpreta
PRODEJNOST - Podivuhodné věci se dějí i v prodejnách. Neproběhla sice změna prvního místa, ale hned dvě příčky si v první desítce pro sebe zabral mistr Leonard Cohen. Těsně pod vrcholem je s DVD edicí záznamu koncertu z Londýna, zatímco to samé, ale bez obrázků, okupuje pětku. Ustoupit mu museli Kryštof s Arakainem, což není zas tak velká ztráta.

Hejnem skokanů jsou chlapci z Migu 21, polepšili si o třicet dva čísel a skončili jedenáctí. Výrazně opačný směr hlásí Marek Ztracený s Evou Olmerovou a stagnaci si například na dvanáctce užívají Nightwork či na čtyřicet šestce Katarína Knechtová.

Tři pozice k dobru za uplynulých sedm dní pro sebe urvala Lily Allen. Ta stále nezapomíná na svůj domovský internet a v současnosti můžete na jejích obsahově bohatých oficiálních stránkách hlasovat pro nejpovedenější fanouškovské remixy z desky, která je u nás třicátá sedmá - "It's Not Me, It's You". A třeba takový naivně sympatický pokus o dubstep verzi singlu "The Fear" si hlas určitě zaslouží.

Vedle Leonarda Cohena přináší novinkový titul i Diana Krall. Nese název "Quiet Nights" a patří mu místo sedmnácté. Dobrá volba distribuce pro nikterak závratný obsah, tak by se daly shrnout reakce na další počin Wohnoutů, kteří momentálně ladí formu na turné s UDG. Jejich "Karton veverek" je protentokrát dvacátý šestý. Peter Nagy bilancuje. Vydal double CD "Labute a havrany" a na konci července se opět přijede podívat na Benátskou noc. Jeho poslední návštěva byl opravdový retro nářez pro silné nátury a celý set odzpívaný kotlem pod ním ho viditelně zaskočil.

Top 10 - prodejnost:
  1. U2 - No Line On The Horizon
  2. Leonard Cohen - Live In London DVD
  3. Kryštof - Kryštof v opeře
  4. Monkey Business - Twilight Of Jesters?
  5. Leonard Cohen - Live In London
  6. Různí - Mamma Mia!
  7. Arakain - Restart
  8. Michal Horáček - Ohrožený druh
  9. Lady GaGa - The Fame
  10. Pet Shop Boys - Yes

A na závěr novinka ze světa vědy. Je to dobrá zpráva pro všechny ty, co nemohou dostat z hlavy protivně vlezlou melodii, nebo by rádi zapomněli na určité desky či koncertní výkony. Vědci oznámili vynález preparátu, který údajně umí vymazat pouze určitou část paměti. Na potkany už to funguje. Další, na kom by se to mohlo vyzkoušet, jsou naši fotbalisti z nároďáku. Nebo spíše na nás všech, kdo jsme jejich poslední výkony sledovali. Tak zase za týden, vymítači!

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 14. týden najdete na stránkách IFPI zde.

NÁZORY
  • Cohen? (Petr, 08.04.2009 20:40) Reagovat

    Děda Cohen na druhém místě? Dokonce za Kryštofem? Že by to s tím českým vkusem přeci jenom nebylo tak zlé...?

  • Hello? (j-dawe, 09.04.2009 08:58) Reagovat

    Ona ma Beyonce nejaky singl Hello? Jediny, ktery se tomu vzdalene podoba je jedine Halo.

  • Halo nebo Hello (Lukas, 09.04.2009 09:05) Reagovat

    Beyonce ma i singl Hello, ale ten je jen na deluxe edici, takže by tam měl být spíš Halo.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Deep Purple - Portable Door 8/10
Video: "Portable Door" zastihuje veterány Deep Purple ve skvělé formě. Nové album "=1" vyjde v červenci Hardrockoví veteráni Deep Purple zažívají na stará kolena další zlatou éru. Jejich poslední tři studiová alba "What Now?!" (2013), "inFinite" (2017) a "Whoosh!" (2020) se vyšplhala na první místa žebříčků, plní obří haly - jak... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 13:00 v sekci Audio / Video | Video
Pohled do českých hitparád 17. týden 2024
Taylor Swift převálcovala všechny české rappery a stanula na vrcholu albového žebříčku Ani Viktor Sheen, ani Calin, dokonce ani minule vítězný Yzomandias. Českou albovou hitparádu, kterou obvykle ovládá někdo z rapujících idolů Generace Z, si tentokrát podrobila Taylor Swift se svou jedenáctou studiovkou "The Tortured... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent Ačkoli novinkám tohoto týdne vévodí hlavně Pet Shop Boys, St. Vincent, Jess Glynne či Justice, poměrně silné zastoupení nabízí i domácí scéna s oceňovanými Manon Meurt, Hlaskontrabas Oktet, Livin Free, Karlem Markytánem či... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Upřímná Lily Allen: "Děti mi zničily kariéru" (14.03.2024 18:56)
- Pink, Dua Lipa, Blanka. Českému éteru kralují ženy (19.01.2024 08:30)
- Pink a Dua Lipa dál kralují českým rádiím, na paty jim šlape Marek Ztracený (11.01.2024 16:43)
- Viktor Sheen poražen! V závěru roku ho v albovém žebříčku předčily "Vánoční koledy" (04.01.2024 10:15)
- Pink v rádiích trumfla všechny vánoční hity, celé albové stupně vítězů patří Viktoru Sheenovi (21.12.2023 18:00)
- Lost Frequencies a Viktor Sheen potvrdili vedoucí postavení v českých žebříčcích (08.12.2023 08:00)
- Poslední řadovka P!nk "Trustfall" vychází v reedici se živáky i novými songy (04.12.2023 10:27)
- Českému éteru nově kraluje Lost Frequencies, nejhranější domácí skladbu má Jelen (30.11.2023 08:00)
- Viktor Sheen zůstává králem, o albové prvenství ho nepřipravil ani Ben Cristovao. V rádiích vítězí Pink (24.11.2023 17:00)
- Dua Lipa a Yzomandias potvrzují vedení v českých hitparádách, boduje Doja Cat, Kylie propadla (05.10.2023 20:05)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Kabát Queen Adele Taylor Swift Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Dua Lipa Lady Gaga AC/DC Liam Gallagher U2 Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu