Trpělivost růže přináší

08.04.2009 19:04 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Zatímco venku se nám globálně otepluje, v hitparádách přituhuje. Změnilo se první místo u nejhranějších skladeb a v prodejnosti dostihl mladíky stařík. Novinky nabízejí pestrou škálu stylů, některé kousky neočekávaně padají, jiné jdou předvídatelně nahoru. Do žebříčků se vrátil život.
Pink - Sober
© facebook interpreta
RÁDIA - Pokud jsem minule poznamenal, že jsou vidět první blesky před bouří, která osvěží hitparádu, tentokrát se k tomu přidal i déšť. Po dlouhých týdnech zaznamenáváme změnu na prvním místě. A ačkoliv by se dalo příznačně poznamenat, že je to pouze přesun z deště pod děravý okap, můžeme se radovat. Navíc také pohyb na ostatních pozicích uvnitř první desítky je více než slibný. Jaro prostě dělá zázraky i s rozhlasovými dramaturgy. Abych ovšem zůstal věren svému kritickému pesimismu, k dlouhodobému poslechu ta první místa stejně moc nejsou.

Co opravdu překvapí v souvislosti s přemisťováním za uplynulý týden, je pád dua Morrison & Furtado, které z pětky přistálo až na pozici třicáté první. Hold bez Timbalanda ani rádio nezabere. Co ovšem zabírá, je nejnovější singl loňského objevu a čerstvě ohlášeného hosta Pohody The Ting Tings "Be The One". Postup o třicet dva míst v sobě ukrývá slušný potenciál pro budoucnost. Zajímavý je pokles druhého singlu Amy MacDonald, který skončil až na příčce čtyřicáté, zatímco stále obehranější "This Is The Life" naopak postoupil o jedenáct čísel. Možná, že "Mr Rock And Roll" je už moc velké country i na zdejší trampské stanice. Ono stačí, že deska, ze které obě věci pocházejí, vyšla už v polovině roku 2007.

Do pořadí nám vstoupilo sedm novinkových kousků. Je mezi nimi i dlouho očekávaný singl Black Eyed Peas "Boom Boom Pow" oznamující desku "The E.N.D." ohlášenou na začátek června. Žádná super velká pecka na první dobrou to sice není, ale jako návnada funguje. Pro nás je to nejvýše položená novinka s pozicí třicet devět. Beyoncé seslala ze svého posledního alba další čerstvý song "Hello", přičemž si v pořadí polepšila i se "Single Ladies". Hrdinka tohoto kola Pink má nejenom první místo, ale díky novince "Please Don't Leave Me" na místě padesát šest a postarší "So What" na padesát sedmičce zaznamenává hattrick. Nejvíce potěšující je tentokrát čerstvá vichřice s číslem šedesát šest. Jméno, které spolu s Lady GaGa zaznívalo v souvislosti s letošním rokem nejvíce, to jsou White Lies a track "To Lose My Life" z jejich vydařeného debutu.

Top 10 - rádia:
  1. Pink - Sober
  2. Katy Perry - Hot N Cold
  3. Lady GaGa - Poker Face
  4. Taylor Swift – Love Story
  5. Pussycat Dolls - I Hate This Part
  6. Kryštof - Tak nějak málo tančím
  7. Alesha Dixon - Boys Does Nothing
  8. Flo Rida feat. Ke$ha - Right Round
  9. Maria Mena - All This Time (Pick-Me-Up Song)
  10. Morandi - Save Me

U2 - No Line On The Horizon
© facebook interpreta
PRODEJNOST - Podivuhodné věci se dějí i v prodejnách. Neproběhla sice změna prvního místa, ale hned dvě příčky si v první desítce pro sebe zabral mistr Leonard Cohen. Těsně pod vrcholem je s DVD edicí záznamu koncertu z Londýna, zatímco to samé, ale bez obrázků, okupuje pětku. Ustoupit mu museli Kryštof s Arakainem, což není zas tak velká ztráta.

Hejnem skokanů jsou chlapci z Migu 21, polepšili si o třicet dva čísel a skončili jedenáctí. Výrazně opačný směr hlásí Marek Ztracený s Evou Olmerovou a stagnaci si například na dvanáctce užívají Nightwork či na čtyřicet šestce Katarína Knechtová.

Tři pozice k dobru za uplynulých sedm dní pro sebe urvala Lily Allen. Ta stále nezapomíná na svůj domovský internet a v současnosti můžete na jejích obsahově bohatých oficiálních stránkách hlasovat pro nejpovedenější fanouškovské remixy z desky, která je u nás třicátá sedmá - "It's Not Me, It's You". A třeba takový naivně sympatický pokus o dubstep verzi singlu "The Fear" si hlas určitě zaslouží.

Vedle Leonarda Cohena přináší novinkový titul i Diana Krall. Nese název "Quiet Nights" a patří mu místo sedmnácté. Dobrá volba distribuce pro nikterak závratný obsah, tak by se daly shrnout reakce na další počin Wohnoutů, kteří momentálně ladí formu na turné s UDG. Jejich "Karton veverek" je protentokrát dvacátý šestý. Peter Nagy bilancuje. Vydal double CD "Labute a havrany" a na konci července se opět přijede podívat na Benátskou noc. Jeho poslední návštěva byl opravdový retro nářez pro silné nátury a celý set odzpívaný kotlem pod ním ho viditelně zaskočil.

Top 10 - prodejnost:
  1. U2 - No Line On The Horizon
  2. Leonard Cohen - Live In London DVD
  3. Kryštof - Kryštof v opeře
  4. Monkey Business - Twilight Of Jesters?
  5. Leonard Cohen - Live In London
  6. Různí - Mamma Mia!
  7. Arakain - Restart
  8. Michal Horáček - Ohrožený druh
  9. Lady GaGa - The Fame
  10. Pet Shop Boys - Yes

A na závěr novinka ze světa vědy. Je to dobrá zpráva pro všechny ty, co nemohou dostat z hlavy protivně vlezlou melodii, nebo by rádi zapomněli na určité desky či koncertní výkony. Vědci oznámili vynález preparátu, který údajně umí vymazat pouze určitou část paměti. Na potkany už to funguje. Další, na kom by se to mohlo vyzkoušet, jsou naši fotbalisti z nároďáku. Nebo spíše na nás všech, kdo jsme jejich poslední výkony sledovali. Tak zase za týden, vymítači!

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 14. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY