shop.musicserver.cz
No Name, Ewa Farna, Petr Bende, Tesla Arena, Praha, 27.11.2008

No Name zahráli v Timko Areně

Vydáno: 29.11.2008 15:57 v sekci Naživo - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Slovenští No Name se v tuzemsku cítí jako doma, a tak není divu, že si pro derniéru svého letošního turné vybrali českou metropoli. Tesla Arena se ve čtvrtek večer na několik hodin překřtila na Timko Arenu a fanoušci oprášili své znalosti líbezného východního bratra češtiny.

No Name, Ewa Farna, Petr Bende, T-Mobile, Praha, 27.11.2008
© Daniel Hlaváč / musicserver.cz
"Na turné se ocitáme po více než dvou a půl letech, pro hudebníka je to nepředstavitelné. Je to, jako byste vy měli být dva a půl roku bez s... jsou tady děti, kolik ti je? Jedenáct? Tak poslyš, je to jako bys měl být dva a půl roku bez čokolády." Autor: Igor Timko, zn. Východňar.

Dva a půl roku absence a frustrace se projevilo jen a jen pozitivně na skvělém výkonu celého košického ansámblu. Inteligentní texty a příjemný popík, to jsou dlouhodobě hlavní devizy jedné ze stálic slovenské hudební scény, v Praze No Name přidali i humor a entuziasmus.

Všechny zmíněné faktory ale absolutně postrádal první předskokan - Petr Bende. V roce 2004 odjel s No Name jejich podzimní turné a odehrál s nimi šestadvacet koncertů. Před čtyřmi lety probíhal právě největší boom kolem No Name a ti se záhy vyškrábali na pomyslný vrcholu popularity, Petr Bende byl naopak brán jako neznámý nadějný interpret. V současnosti si slovenská kapela drží své pozice, Bende je pak možná více známý, avšak méně nadějný.

No Name, Ewa Farna, Petr Bende, T-Mobile, Praha, 27.11.2008
© Daniel Hlaváč / musicserver.cz
Stříbrná pozice v soutěži hudebních pseudotalentů Superstar 2005 je pochopitelná, neboť na rozdíl od svých soupeřů Petr Bende uměl a umí zpívat. Jeho vystoupení však tradičně chybí větší show a nejinak tomu bylo ve čtvrtek. Prořídlé ochozy pražské Tesla Areny, bílé plátno v pozadí a především minely osvětlovače učinily z vystoupení Petr Bende Band vyloženě trapnou záležitost.

Fanoušky výrazněji zaujalo až závěrečné číslo, kdy se Petr Bende přemístil od mikrofonu k bicím a společně se svým kolegou předvedl show á la Safri Duo. Zpočátku originální kus se po několika minutách změnil v cirkusovou estrádu. Bubenickou epizodu Bende následně okořenil mizernou coververzí Jamese Browna "I Got You - I Feel Good". Pokud by podobný výkon předvedl při silvestrovské show na Václavském náměstí, dočkal by se zcela jistě ovací, publikum v Tesla Areně však zůstalo po zásluze němé. Prostorem ještě zněly činely bubeníka a na obrazovkách na pódiu se objevily reklamy. Amatérismus v přímém přenosu.

V nevděčné roli druhého předskokana se představila Ewa Farna. Patnáctiletá rodačka z Třince zaskočila svou suverenitou celou arénu. Návštěvníci koncertu, povětšinou v kristových letech, by mohli slečně Farné suplovat rodiče, přesto na místo moralizování a odmítání skákali společně s živelnou česko-polskou "rebelkou". Ta se na začátku svého vystoupení zjevila na pódiu na houpačce, pozvolna se spouštěla od stropu arény dolů, na pódium. Sotva došlápla na pevnou zem, začaly kamerové manévry. Ramena jeřábů s připevněnými kamerami létala vzduchem a zabírala sexy outfit mladé zpěvačky. Pěvecký talent Ewy Farné je neoddiskutovatelný, je však pravidelně topen nedostatkem přirozenosti. Farné se podařilo vytvořit show, která fanouška bavila, pro příště by snad mohla ještě více zpívat a méně křičet, Petra Bendeho ale jasně předčila.

No Name, Ewa Farna, Petr Bende, T-Mobile, Praha, 27.11.2008
© Daniel Hlaváč / musicserver.cz
Její krátké vystoupení mělo šťávu. Kdo se navíc uměl povznést nad infantilní texty a kýčovité pop-punkové refrény, nalezl i něco více než jen pobavení. Závěrečnou píseň "Měls mě vůbec rád" zpívala celá aréna a Farna připravila slovenským No Name již příjemně rozehřáté publikum. Výrazné zlepšení atmosféry bylo do jisté míry ovlivněno i migrací fanoušků z ochozů do kotle. Farná během pětačtyřiceti minut rozhodně nezklamala, ba naopak. Na vystoupení No Name pak platí podobná charakteristika.

Improvizované pódium se rozevřelo a proměnilo v precizně připravenou stage. Za zády hudebníků se objevily portréty jednotlivých členů kapely v nadživotní velikosti. Během koncertu pak byly promítány videoklipy a různé animace k písním. Tesla Arena ožila a veliký podíl na tom měl charismatický Igor Timko. V pauzách mezi jednotlivými písněmi servíroval jeden povedený vtip za druhým a ukázal se nejen jako kvalitní zpěvák a showman, ale i jako jedinečný společník.

Taneční záležitost "Len tak stáť" z aktuálního alba "V rovnováhe" otevřela celé téměř dvouhodinové vystoupení. Reakce publika pak byla přiměřeně nadšená. Doslova výbuch ale způsobila druhá píseň v pořadí "Nie alebo áno". Tisíce hlasivek křičelo refrén tak naléhavě, až šel mráz po zádech.

No Name, Ewa Farna, Petr Bende, T-Mobile, Praha, 27.11.2008
© Daniel Hlaváč / musicserver.cz
"Ako prvé ma naučili mávat, pre človeka aký smutný zvyk," představil Igor Timko další píseň z nejnovější desky. V aranžích, v jakých ji No Name živě zahráli, byla mnohem silnější než na albu, kde poslech ruší přílišná koncentrace smyčců. Vůbec většina písní zněla při živém vystoupení lépe než na desce, což rozhodně nebývá u No Name zvykem. Za povedeným večerem stojí i vynikající zvukař. Celý koncert byl výjimečně ozvučený a kromě již zmíněné písně vyniklo i sólo klávesového mága Zoliho Sallaie.

Pozitivní vibrace publika byly odpovědí na dění na pódiu. Sborový zpěv při hitovkách "Žily", "Večnosť", "Prvá", "Starosta" či "Ty a Tvoja sestra" opět způsoboval mrazivý pocit po těle. No Name se povedlo ovlivňovat skrze nenáročnou hudbu lidské emoce a v tom vidím smysl jejich další existence. Balady o lásce tisíckrát jinak se na pochmurný závěr listopadu hodí, lépe své turné No Name ani načasovat nemohli. Při derniéře se sice původně očekávala mnohem vyšší návštěva, přesto mohou zástupci slovenského popu odpočívat zimním spánkem v klidu. Své pozice na českém hudebním poli potvrdili. Thumbs up, Igor Timko!

Obsáhlou fotogalerii z koncertu naleznete zde.

No Name, Ewa Farna, Petr Bende, Tesla Arena, Praha, 27.11.2008


NÁZORY
  • Solidní článek (L., 29.11.2008 16:25) Reagovat

    s jednou drobnou chybičkou - chybí mu objektivnost a neodpovídá skutečnostem. Ale aspoň se u něj člověk, který na tom koncertě byl, zasměje.
    Tož, díky pane Bendo, zlepšil jste mi den :-)

    • Re: Solidní článek (Lukáš Benda (autor článku), 29.11.2008 16:38) Reagovat

      Dobrý den, děkuji za komentář, který mě však ničím neobohatil a nic mi nesdělil. Prosil bych o konkrétní výtky, co dle Vašeho názoru neodpovídá reálným skutečnostem. Co se objektivity týče, lze těžko napsat objektivní recenzi z koncertu... co člověk, to názor.

      • Re: Solidní článek (Marta, 30.11.2008 10:53) Reagovat

        Pane Benda, většinou se diskuzím pod články obloukem vyhýbám, ale tuším, co měl pisatel příspěvku na mysli a když se ptáte, budu konkrétní. Nebyla jsem na No Name v Praze, ale v Olomouci a Brně a co vím, pražské vystoupení (krom účasti Ewy Farné) bylo naprosto stejné - včetně stále stejných rádoby spontánních replik Igora Timka do publika. Petr Bende je podle mě kvalitní zpěvák, muzikant i šoumen a to byste jako člověk, který se - předpokládám - hudební kritikou žíví, měl poznat. I když máte právo na subjektivní pocity a dojmy, objektivita by měla být vaší prioritou. Jeho show byla sice podstatně kratší, ale o to intenzívnější, než na jeho vlastních koncertech a ani chvíli jsem se při ní nenudila. Bílé plátno za ním nebyl jeho výmysl, ale opona, kterou oddělovali No Name svoji stage a vytýkat mu právě toto je jako byste Ewě Farné kritizoval, že měla pod sebou nevkusný koberec.. Stejně tak, proč zmiňujete poloprázdné ochozy právě u Petra Bende, když přece lidé měli přijít hlavně na No Name? A bubenické sólo Petra Bende mi vyrazilo dech a bylo rozhodně přesvědčivější než krátké a nicneříkající sólo bubeníka No Name. A rozhodně nevěřím vašemu sdělení, že diváci zůstali němí. Při obou koncertech, které jsem viděla, jsem zažila bouřlivé ovace a publikum NN přijalo Petra Bende i potleskem se zdviženýma rukama. Pokud nejsou občané Prahy jiný živočišný druh, pak je tu pouze druhá možnost - že vy lžete. Objektivně vzato - Petr Bende i No Name předvedli nadprůměrně kvalitní vystoupení, i když se musím přidat k další pisatelce, která I.T. jako chlapa nemusí, ale to je pouze můj subjektivní názor a neprezentuji ho jako všeobecnou pravdu. :-)

        Hezký víkend přeji!

        • Re: Solidní článek (Lukáš Benda (autor článku), 30.11.2008 13:34) Reagovat

          Vaše výtky bez výhrad přijímám, kromě jediné, publikum Petra Bendeho rozhodně vřele nepřijalo a vystoupení PBB bylo nejslabším článkem celého večera. Jeho bubenické sólo, jak je v recenzi zmíněno, diváky zaujalo, ale byl to jediný okamžik, kdy se fanoušci jakkoliv projevili. Pražské koncerty (kterékoliv kapely), jsou a limine odlišné, od vystoupení v Brně, Olomouci či Ově. Na Moravě je publikum všeobecně mnohem vřelejší a atmosféra tak příjemnější, a to jak pro návštěvníky, tak i pro interprety samotné, rozhodně se tedy bráním nařčení ze lži. Za zbylé názory a podnětnou reakci děkuji. Příjemný zbytek víkendu přeji.

          • Re: Solidní článek (anajma, 30.11.2008 14:03) Reagovat

            No jo, kdyz ono se hold lepe reaguje na neco, co hraji v radich od rana do vecera jako kolovratek stale dokola :(((((.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Ewa Farna si podmanila O2 arenu i napodruhé (23.03.2024 08:48)
- Video: Abstraktním klipem "Studený štart" lákají No Name na brzy startující turné (21.03.2024 14:26)
- Video: No Name zvou klipem "Ak nejde o všetko" na jarní turné (08.03.2024 08:14)
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Nové desky 49/2023 - od Nicki Minaj přes Tate McRae po No Name (13.12.2023 16:00)
- Český slavík odtajnil součty hlasů. Ewu Farnou a Lucii Bílou dělily jen stovky bodů (28.11.2023 19:00)
- Absolutní slavicí je poprvé Ewa Farna. Zvítězili také Marek Ztracený, Kabát a Calin (24.11.2023 23:45)
- Recenze: No Name zvážněli. Album "V pôvodnom znení" se hodí spíš k pozornému poslechu než k tanci (14.11.2023 16:00)
- No Name vydávají "V pôvodnom znení" a ohlašují turné s Nocadeň (13.11.2023 11:23)
- Štěrkovna Open Music oslaví 20. narozeniny i s Ewou Farnou a kapelou Tři sestry (02.11.2023 11:31)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono AC/DC U2 Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu