No Name zvážněli. Album "V pôvodnom znení" se hodí spíš k pozornému poslechu než k tanci

14.11.2023 16:00 - Milan Menčík | foto: NN Music

Slovenská stálice No Name koncertuje doma i u nás velmi poctivě, studiovou prací však už šetří. Proto je nová nahrávka "V pôvodnom znení" velmi příjemným předvánočním překvapením pro fanoušky této košické kapely. Přináší i odpověď na to, proč je volba skupiny Nocadeň pro společné turné určitě správným rozhodnutím.
7/10

No Name - V pôvodnom znení

Skladby: Šumava, Elity, V pôvodnom znení (feat. Rasťo Kopina), Studený štart, Ak nejde o všetko, Radosť a smútok, Stand up comedy, Múza (feat. Alena Ďuránová), Deti, 4 bratia, Vianoce s Božidarou (feat. Božidara Tursunovová)
Vydáno: 10.11.2023
Celkový čas: 35:30
Vydavatel: NN Music s.r.o.
S deskou "V pôvodnom znení" se pánové opravdu neponáhľali - zatím poslední řadovka "S láskou" vyšla v roce 2015 a od té doby No Name vydali několik koncertních záznamů, singl s Karlem Gottem a krabici se všemi svými doposud vydanými alby. Hitů však pánové mají v zásobě dost, takže s novým materiálem nemuseli spěchat a mohli si tak pohlídat, aby výsledek byl dostatečně kvalitní a hoden jejich formátu.

Zapomeňte na nějaké rozjuchané pecky na první dobrou typu "Prvá", "Lekná" či "Ty a Tvoja sestra". Všechny ostatně vznikly před dvaceti lety - muzikanti procházejí vývojem, sbírají zkušenosti, erudici a také zrají. Nové skladby jsou daleko víc zadumané, přemýšlivé, reflektují vážná témata, kterých se kolem nás za poslední dobu vyskytla spousta. A třeba "Elity" či "Studený štart" jsou navzdory titulku i díky skvělé base Pavola Jakaba taneční až běda. Jen je opravdu potřeba pozorně poslouchat texty. Nejsou žádnými plytkými říkankami, ale naopak je na nich slyšet, že o nich autor Igor Timko hodně přemýšlel, než je nahrál.

Ani "Stand Up Comedy" není tak veselá, jak by se z jejího názvu a dětského sborového zpěvu, který obstaraly ratolesti členů skupiny, mohlo zdát. Text totiž naráží na lidi, kteří mají tendenci neustále předpovídat budoucnost, na novinové články, které neustále straší, co přijde.

Album zároveň nepřináší žádné rychlokvaškové záležitosti. Kvality singlů "Elity" či titulní "V pôvodnom znení", kde je slyšet edgeovská kytara a hlavně hlas Rasťa Kopiny z formace Nocadeň, vyjdou najevo až postupem času a věřte, že tam jsou. Ostatně Kopinova přítomnost předznamenává i společné turné obou kapel, které je v plánu v roce 2024 a s čerstvými songy si obě skupiny budou nakonec blíž, než by se na první pohled mohlo zdát.

Celé album otevírá nádherná klavírní instrumentálka Zoliho Sallaie "Šumava", která dává vzpomenout na dávnou věc "Homo instrumentalis". Skvělé kytarové sólo Romana Timka v písni "Radosť a smútok" září podobně jako v dávném hitu kapely "Duša a ja". Mile potěší i přítomnost na Slovensku známé herečky Aleny Ďuránové v "Múze". Zpívá krásně a v eroticky dusném kusu má hlas posazený přesně tak hluboko, jak to tato skladba vyžaduje.

Celé dílo je dostatečně pestré. Dvě roztomilé hříčky ze života "Deti" a "4 bratia" ho hezky rozsvítí a zařídí pocit spokojenosti z poslechu celku. Z letošní kolekce byla kromě skladeb "Elity", "V pôvodnom znení" a "Ak nejde o všetko" dopředu známá ještě svátečně laděná "Vianoce s Božidarou". Ta vyšla i na 2LP výběrovce "Best of 25 let" a i přes mnoho pokusů je tohle asi jediná píseň z desky, která si cestu do recenzentových uší prostě neproklestila. Ale jak Igor Timko zpívá v jednom z nových songů: "Ak nejde o všetko, tak nejde o nič…" Tohle album totiž svou klidnou sílu jednoznačně má.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY