shop.musicserver.cz
Co poslouchá musicserver (27.)

Co poslouchá musicserver (27.)

Vydáno: 10.11.2007 05:00 v sekci Publicistika - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Sedmadvacátý díl přinese plodného autora Bena Foldse, řeckou megahvězdu Peggy Zinu, retro pohodové Chungking, výběr "Freddy Vs. Jason", na němž zní například Ill Niňo, In Flames, The Blank Theory, Chimaira nebo Spineshank, a o českou tečku se postarají Krucipüsk.

Co poslouchá musicserver
© facebook interpreta
Seriál "Co poslouchá musicserver" je tu od toho, aby se s vámi naši redaktoři a fotografové podělili o dojmy z alb, která je buď v poslední době zaujala, anebo neodmyslitelně patří do jejich playlistů. Připomeneme si jak desky dávno vydané, jimž se v médiích mnoho prostoru nedostává, tak alba nová, o nichž by ale jinak na musicserveru třeba ani nepadla zmínka. Že mnohdy půjde o velmi pestrou kolekci, je nasnadě. Tentokrát v ní nebudou chybět Ben Folds, Peggy Zina, Chungking, výběr "Freddy Vs. Jason" a Krucipüsk.

Dan Hájek: Ben Folds - Supersunnyspeedgraphic, the lp (2006)

Ben Folds - Supersunnyspeedgraphic, the lp
Tomuto chlapíkovi jsem na kloub přišel díky geniální desce "Songs For Silverman". Ben Folds je velmi plodný autor a mezi tímto počinem a první sólo deskou "Rockin' The Suburbs" stihl vydat tři épéčka; ta šla koupit jen skrze jeho stránky. "Super D", "Sunny 16" a "Speed Graphic" se pak loni staly základem pro kompilaci "Supersunnyspeedgraphic, the lp", ale to by nebyl on, aby vše nebylo jinak. Většina skladeb tu má upravenou podobu a přidal se i nějaký bonus. Tím nejmarkatnějším je "Still" (můžete jej znát ze soundtracku k filmu "Za plotem"), tady je však alternativní verze s přidanou smyčcovou sekcí. Písničky na disku srší jeho typickou energií, klavírními orgiemi a nezaměnitelným vokálem. Od strhující předělávky cureovské klasiky "In Between Days", přes podmanivou "Adelaide" jste unášení vstříc hymnické "Bruised". Jeho texty obsahují vulgarismy, takže rozhodně nepouštět dětem a dospělákům přeji hodně zábavy - Ben Folds to umí rozjet stejně jako pohladit.
Nejlepší skladby: "In Between Days", "There's Always Someone Cooler Than You", "Still"

Pavel Novák: Peggy Zina - Ena (2006)

Peggy Zina - Ena
Má neutuchající vášeň pro řeckou populární hudbu, má na svědomí objev další hvězdy. Stejně jako předcházející interpreti, o kterých jsem tady psal, patří i Peggy Zina mezi absolutní špičku tamní scény. Její osmá řadová a zatím poslední deska "Ena" vyšla přesně před rokem a oproti produkci jejích kolegyň, pohybujících se na nejvyšších příčkách hranosti a prodejnosti, nabízí určitou alternativu. Ačkoliv je jím silně inspirovaná, nedá se mluvit o tradičním žánru laika, ale téměř výhradní užití živých nástrojů z ní nedělá ani desku ryze popovou. Zkráceně by se dalo říct, že "Ena" je jakousi unplugged směsí výše zmíněných stylů. Ostatně částečný obrázek si můžete udělat ze singlů "Ena", "Ego Ta Spao" a "Ime Edo", který je sice od zbytku desky nejvíc odlišný, ale u mě patří mezi letos nejposlouchanější skladby vůbec.
Nejlepší skladba: "Ime Edo"

David Věžník: Chungking - The Hungry Years (2004)

Chungking - The Hungry Years
To tehdá ještě vycházel Ultramix. V jednom čísle byl přiložen sampler Tummy Touch Records. Samá pohodová muzika. A nejpohodovější byli Chungking. Retro. Možná už sedmdesátky, možná ještě šedesátky. Žádný puntíky a rozpustilost The Pipettes, ale luxus, šarm, nablýskaná auta, kavárny, kávovary, jejichž design je zase v kurzu. A laptopová elektronika a éterický vokál do toho. Nevím, proč si při poslechu "The Hungry Years" vždycky vzpomenu na ABBU, možná za to můžou ty sbory, jinak moc spojnic není - jiní vzpomínají třeba na Goldfrapp. Doporučuju si tuhle loungeovou pohodu dávat několikrát do roka. Mimochodem, v létě duu Chungking vyšla dvojka "Stay Up Forever", ale - jak se dalo čekat - už to není ono.
Nejlepší skladba: "Making Music"

Luboš Kreč: Různí - Freddy Vs. Jason (2003)

Různí - Freddy Vs. Jason
Ill Niňo, In Flames, The Blank Theory, Chimaira, Spineshank. Jen namátkou několik jmen, které jsem poznal a posléze si oblíbil skrze soundtrack k hororu. Ke strašnému bijáku, na nějž je lépe se nekoukat. Nebo se koukat, ale mít v sobě pár piv a říkat, že to celé je parodie hodná živých mrtvých Petera Jacksona. Řeč je o "Freddy Vs. Jason", ukrutné slátanině, v níž se onožený oblud mydlí s obludem utopencem. Avšak soundtrack, který k tomu vyšel, je parádní. Vesměs raritní a dříve nevydané skladby od špiček HC, crossoveru a všelijakých metalů. Krom výše zmíněných ještě třeba Powerman 5000, Hatebreed, Sevendust, Lamb Of God, Killswitch Engage, Slipknot. Dvacet písniček a všechny velmi dobré, dokonce i od kapel, které jinak zrovna převratnou muziku nedělají - viz Seether. Pro konzumaci tedy jednoduchá rada: nejprve si naposlouchejte hudbu, až časem si půjčete DVD a spolu s ním si kupte něco k pití. Nebo pozvěte kámoše a strašně se bavte hollywoodskou debilitou. A pak si zase pusťte soundtrack. Dokola a dokola.
Nejlepší skladby: The Blank Theory - "Middle Of Nowhere", Spineshank - "Beginning Of The End"

Milan Slezák a Jan Šída: Krucipüsk - Ratata (1993)

Krucipüsk - Ratata
Protentokrát jsme podnikli výlet proti proudu času českou scénou. Albová prvotina liberecké kapely Krucipüsk sice neoplývala ani na svou dobu nijak úžasnou zvukovou kvalitou, ale na domácí scénu neobvyklý obsah to posluchači bohatě vynahradil. Ta deska má v sobě něco přitažlivého i dnes. Textový a hudební nadhled, specifický humor a hlavně je to svérázně podmanivý nářez umocněný vokálem Tomáše Hajíčka. Když jsme kapelu tehdy poprvé viděli ve strahovském klubu 007, bylo jasné, že CD musíme mít. Zaznamenáníhodných momentů je na něm dost. Ať už je to třeba hororově plíživá, lehce nekrofilní "Hey! stará votevři", titulní "Ratata" nebo takřka pochodová "Máma - pila". Jako připomenutí toho, s čím před lety Krucipüsk vtrhnul na pódia, je to ideální. Parta muzikantů kolem charismatického Hajíčka se sice za tu dobu už několikrát obměnila, ale kapela (i když s občasnými výkyvy) šlape tak, že ji rozhodně nepřeslechnete.
Nejlepší skladby: "Krucipüsk", "Brácho vem mě ven", "Shit"

NÁZORY
  • X.Gothic Party Brno (Gothic Party Brno, 14.11.2007 15:22) Reagovat

    24.11.2007, X.Gothic Party Brno, Music circus Faval, http://GothicPartyBrno.com

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent Ačkoli novinkám tohoto týdne vévodí hlavně Pet Shop Boys, St. Vincent, Jess Glynne či Justice, poměrně silné zastoupení nabízí i domácí scéna s oceňovanými Manon Meurt, Hlaskontrabas Oktet, Livin Free, Karlem Markytánem či... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
David Guetta feat. OneRepublic - I Don’t Wanna Wait 6/10
Video: David Guetta oprášil hit moldavských O-Zone. Do "I Don't Wanna Wait" si pozval OneRepublic Francouzský DJ a producent David Guetta si v poslední době celkem libuje v předělávání devadesátkových hitů do nového kabátu. Vcelku slušně se popral s remixem starého hitu La Bouche "Be My Lover", minulý rok všechny pobláznil... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 08:40 v sekci Audio / Video | Video
Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins
Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins Kultovní Smashing Pumpkins se na svém turné "The World Is A Vampire" zastaví také v české metropoli. Před jejich koncertem, který se uskuteční 4. července v O2 universu, si připomeňme zásadní videoklipy z počátků kariéry této... čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí
Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí S bubeníkem Jugim jsme si povídali nejen o tom, co je nového u jeho domovské kapely UDG. Pohovořil také o svých dalších aktivitách, včetně chodu bookingové agentury RedHead Music, která zastupuje významné umělce. Zamyslel se také... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 14:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Manon Meurt - Unravel 9/10
Recenze: Fascinující "Unravel" zrcadlí niterný svět Manon Meurt Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Frontman Krucipüsk Tomáš Hajíček měl nehodu, je ve vážném stavu (17.04.2024 08:53)
- Recenze: Třinácté album Krucipüsk na "HovnoZle" naštěstí nedopadlo (13.11.2023 18:00)
- Krucipüsk a Kurtizány z 25. Avenue vyrážejí na společné turné (13.10.2023 12:15)
- Nové desky 22/2023 - od Foo Fighters přes Noel Gallagher’s High Flying Birds po Sophii Ellis-Bextor (07.06.2023 08:00)
- Video: Tomáš Hajíček (Krucipüsk) ON AIR: Devadesátky byly období největší svobody (06.04.2022 11:51)
- Naživo: Krucipüsk oslavili ve Foru Karlín třicátiny a dali zapomenout na dva roky v pekle (02.04.2022 16:37)
- Fotogalerie: "30 + 2 roky v pekle" s Krucipüsk ve Foru Karlín stály za to (02.04.2022 12:32)
- Krucipüsk zve na výroční koncert do pražského Fora Karlín (21.03.2022 14:51)
- Fotogalerie: Krucipüsk rozpálil Ledárny (10.09.2021 10:49)
- Recenze: Krucipüsk zvou do "Country Hell" (25.11.2019 00:00)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Dua Lipa Lady Gaga AC/DC U2 Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu