shop.musicserver.cz

Na cestách s Jamesem Harriesem

Vydáno: 06.04.2007 05:00 v sekci Publicistika - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Vydání desky "Days Like These" pomalu klepe na dveře a Jamese Harriese čeká rozsáhlé turné hlavně po domovině, tedy po Británii. V Česku koncertů tolik nebude, využili jsme tedy možnosti s ním vyrazit na cesty a být "při tom" ve Vsetíně a Přerově. Během putování se však odehrálo mnoho dalšího, více čtěte na tomto místě.

James Harries, 22.3.2007, Na cestách, small a
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Zastavili jsme ve skladu, kde James Harries, anglický zpěvák usazený v Česku, vyzvednul krabici s merchandisingem. Když držel v ruce papírovou bednu, smutně prohodil: "Nechtěl jsem žádná černá trika, protože ta má skoro každý." Jenže když prý byl nedávno v Německu a někdo chtěl koupit jeho tričko, prodal akorát ta dámská. "Bílá a světle modrá chlapům nějak nevoní." Takhle nějak začala 22. března naše společná pouť na Moravu: do Brna, kde ho čekala návštěva rádia Proglas, a pak na koncerty ve Vsetíně a Přerově.

Duchovní rozvaha versus striptýz
Jen co jsme zamávali Praze, zahlédli jsme první stopy sněhu a James vtipkoval: "Tohle je první sníh, který letos vidím!" Pak přidal k lepšímu jednu vlastní vzpomínku: "Jednou jsem takhle jel z Vídně a byla kalamita, na Vsetínsku byly metr a půl závěje, do klubu vyšlapaná uzoulinká cestička a i kytaru jsem musel nést nad hlavou." Předpověď v rádiu zrovna hlásila, že ve Vsetíně je asi dvacet čísel bílého humusu... Do Brna jsme dorazili o něco dřív, než říkal náš plán, měli jsme tedy dost času najít, kde sídlí rádio Proglas. Nekonalo se ani žádné zdlouhavé bloudění, i když místní floutek, zjevně zmatený, nám říkal, že zrovna čistí auto v jiné části Brna, než kde bydlí, takže podle jeho navigace bychom do Proglasu určitě nedorazili. Stačil však jen výjezd do kopce a byli jsme tam, moderátora Milana Tesaře jsme zastihli zrovna v polovině oběda.

James Harries, 22.3.2007, Na cestách, small b
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
V prostorech rádia na nás dýchl prapodivný klid, taková duchovní rozvaha, kterou by člověk čekal právě v křesťanském rádiu. Mě však zlákalo něco jiného: sednout si k mixpultu a zavzpomínat na školní léta. Tohle všechno zabralo víc času než natáčení samotného pořadu "Jak se vám líbí", které i s výběrem hudby trvalo necelou půlhodinku (pořad se pak domíchal a byl vysílán ze záznamu). Než jsme opustili Brno, čekal nás ještě sraz s Jaromírem Kratochvílem z Indies Records; pokud vše klapne, mělo by sympatické brněnské vydavatelství mít na starosti distribuci Harriesova nového alba "Days Like These", vše je ale zatím v jednání. Když jsme se pak stavili na oběd, na přetřes přišlo i vítězství Kabátu v "Eurosongu". James debatu ukončil slovy: "Mně přišlo, že to tady všichni berou moc vážně, ale ona to má být sranda." Přihodil i krátký příběh: Bucks Fizz v roce 1981 vyhrály díky tomu, že holky předvedly něco jako striptýz.

Riskovat se občas vyplatí!
James Harries, 22.3.2007, Na cestách, small d
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
I další harmonogram se dařilo držet. Skoro přesně s úderem páté hodiny jsme vstoupili do klubu Tři opice, který je součástí vsetínského Lidového domu. Klub má sice malý sál, ale Harriesův koncert se konal přímo v hospodě na vyvýšeném prostranství. Technika se teprve montovala, když nám zdejší šéf vyzradil, že v předprodeji se udalo sedmdesát tři lístků z osmdesáti (podle počtu míst na sezení), což prý vůbec nečekal. Lidé ze Vsetína údajně raději vyrážejí za zábavou do nedalekého Valašského Meziříčí, u Tří opic mívají plno jen v pátek a v sobotu. Čtvrteční večer ale sliboval, že vše dopadne jinak. James před zvukovkou vyměnil struny na své kytaře a vyzkoušel si zahrát pár kousků. Venku se mezitím setmělo a my jsme mezičas před večerní show vyplnili ubytováním v hotelu a konzumací večeře. Ovšem najít hospodu, kde tou dobou vařili, byl kupodivu problém.

James Harries, 22.3.2007, Na cestách, small g
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
V klubu bylo plno, sešla se tam dobrá stovka lidí, což potěšilo nejenom Jamese. Ten před koncertem prozradil, že nerad vystupuje v zakouřeném prostředí, jeden známý doktor mu říkal, že při jeho hlasovém nasazení v takovém prostoru plíce dostávají zabrat a že za ten čas aktivně vykouří pětadvacet cigaret. V následujícím skoro dvouhodinovém setu se objevily převážně skladby z desky "Days Like These", přičemž celý večer byl věnován Dnu vody. Harries kořenil skladby humornými vstupy, třeba před "Ghost Town" loudil z publika vizitku, aby tento kus papíru s příměsí lamina roztrhl na dvě půle, přičemž jednu polovinu propletl do strun své kytary; tak vznikl zvláštní, rozladěný zvuk. Atmosféra a ovace v útulném klubu nabíraly na obrátkách, mezi Jamesem a publikem vzniklo pouto, díky němuž si lidé vyžádali tři várky přídavků. Poslední skladbou byla jedním fanouškem vybraná pohodička "Café del Mar" z minulé desky "The Straight Street Session".

Meruňkovice a zašlá Sokolovna
Ráno nás uvítalo sněžení s deštěm, byl to nevlídný start do nového dne. Před cestou jsme stihli letmo projít městem, protože odjezdové místo jsme měli pod nejvyšší budovou přímo ve středu, u hotelu Vsacan. Cestou jsme zastavili na krátkou návštěvu u Františka Segrada, který pro Jamese vytvořil ona reklamní trika, chvíli jsme se bavili o všeličem, popíjeli čaj, koštovali luxusní meruňkovici.

James Harries, 23.3.2007, Na cestách, small k
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Před námi už byl jen poslední bod naší cesty - přerovská restaurace Sokolovna, která má v patře něco jako klub s barem. Z celé budovy čišel dojem přeťatého života a skomírání. Později jsme se od místního zvukaře dozvěděli, že to tam má brzy skončit a sídlo převezmou vietnamští spoluobčané. Nahoře ještě odpoledne probíhaly nějaké taneční, vlastně by tam klidně mohli nacvičovat balet, jen tam chybělo to typické madlo, jak poznamenal James. Nazvučeno bylo opět rychle a na osmou už v klubu posedávalo zhruba osmdesát lidí. Nemalou část tvořili členové Klubu Dlažka, který akci pořádal, pak náhodní návštěvníci, fanoušci z Olomouce a tři skalní až z Ostravy. Koncert měl zcela jinou atmosféru než ten vsetínský, byl věnován smyšlenému Dni houslí a blížícímu se Dni učitelů. Evokoval spíše komornost a větší prostor pro poklidnější skladby a zvukový experiment, zazněl tu i cover Toma Waitse "Warm Beer, Cold Woman". Trochu srandy nikdy nezaškodí a výběr inspirovala nabídka studeného piva těsně před koncertem, "to není vůbec dobrý na hlasivky," dozvědel jsem se. Další vtípky na sebe nenechaly dlouho čekat, jako jedna z posledních skladeb večera zvučela "Oh, Lord" z "Chapter IV", kterou Harries prý pět let vůbec nehrál.

Okolo půlnoci se naše cesty rozdělily, neboť James Harries zůstal na noc v Přerově a my s fotografem jsme vyrazili na noční vlak do Prahy. "Ten zvuk se tam strašně tříštil, nejenom o ta okna, ale i o zrcadla a nezvykle jsem měl za sebou hodně místa," padlo resumé. Oba koncerty měly své kouzlo, každý ale jiné. Harries je showman i mimo pódium a jeho koncerty se mění podle publika a atmosféry, nic není strojově nachystané. Pokud budete mít možnost, určitě na něj vyražte.

James Harries, Vsetín a Přerov, 22.-23.3.2007

Fotogalerie:

James Harries, 22.3.2007, Na cestách, small c
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

James Harries, 22.3.2007, Na cestách, small e
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

James Harries, 22.3.2007, Na cestách, small f
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

James Harries, 23.3.2007, Na cestách, small i
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

James Harries, 23.3.2007, Na cestách, small j
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

James Harries, 23.3.2007, Na cestách, small l
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

James Harries, 23.3.2007, Na cestách, small h
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (15-11) (25.01.2024 21:00)
- Naživo: Finále Metronome Prague obstaraly hity M83, Tove Lo nebo White Lies (25.06.2023 18:53)
- Naživo: James Harries přinesl do Malostranské besedy domov a skromně pokřtil novou desku (14.04.2023 18:19)
- Fotogalerie: James Harries v Malostranské besedě objektivem fotoaparátu (13.04.2023 15:02)
- Rozhovory: James Harries - Nemám rád moc čudlíků, chci jenom zvuk (31.03.2023 17:40)
- Nové desky 8/2023 - od Gorillaz přes Adama Lamberta po Jamese Harriese (28.02.2023 20:15)
- Recenze: James Harries se na desce "Hiraeth" ohlíží za minulostí a teskní po domovu (27.02.2023 00:00)
- James Harries už tento pátek vydá desku "Hiraeth" (23.02.2023 16:04)
- Video: Ondřej Galuška zpívá ve sci-fi klipu "Největší zátěž", že už "nevěříme na žádný spasitele" (11.01.2023 18:49)
- Recenze: Ondřej Galuška z Eggnoise nahrál jednu z nejosobitějších desek letošního roku (15.10.2022 17:30)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 Mirai AC/DC Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu