shop.musicserver.cz

Je po bombách. Bomby se nekonají

Vydáno: 05.05.2006 17:00 v sekci Recenze - David Věžník | foto: facebook interpreta

Jak naznačil loňský singl a následné koncerty, kopřivnická kapela Nierika opouští bezbřehé vody sonických experimentů a pro své druhé album "Poison On Your Spoon" béře do rukou kytary. Čím více kytar, tím méně elektroniky a tím méně originality. Jed na téhle lžičce není smrtelný. Jednoduše je prošlý, takže nefunguje.

6/10

Nierika - Poison On Your Spoon

Celkový čas: 48:49

Skladby: Undercover, (R)Evolution, Strawberry, Naked, 1 000 000 Different Tomorrows, Satellite, Silver Sky, Crystal, Matter Of Taste, Good Bye, Stronger

Vydavatel: Piper Records

Jako by to kolega Antl řekl sakumprdum se vším všudy: "Už loňský singl "Satellite" naznačil, že kopřivnická Nierika za dva roky od vydání debutu "Hydroponicum" zřejmě lehce přehodnotila svoje hudební vyznání a na nové desce se hodlá přiklonit ke kytarovému soundu. LP "Poison On Your Spoon" tuto částečnou zvukovou proměnu potvrzuje." Je to totiž úplně přesně tak. Deska potvrzuje, co naznačil jak singl, tak koncerty - Nierika je odteď rockovou kapelou. Co se sub-škatulingu týče, tak je to víc pop a rock, míň dance. Čili víc vyhřátý bazének, než studený tobogán pro odvážné. V bazénku je ale plno.

Nelze odvrátit dobu, kdy se bude psát: "Album je výjimečně v plastové krabičce." Digipack v prudce artificiálním stylu připomíná spíš heavyundergroundovou kapelu typu Už jsme doma než skupinu, která rozněžňovala lidská srdce písní "Schwartzblack". Ale proč ne? I hudba je přece jen jinde. Ke cti všem jedenácti stopám a jednomu videoklipu budiž, že nenavozují náladu Poeových hororů jako ty kresby. Nenavozují totiž skoro žádnou náladu.

Jako by tady už všechno kdysi bylo. Možná lépe, možná hůře, možná stejně. "Silver Sky" dá vzpomenout na tragický skon pana Tečky z "Nanoalba", melodické vazbení kytar v závěrečné "Stronger" či singlu "Satellite" se objevuje snad na každé desce, kterou má pod palcem Dušan Neuwerth. Není to špatně. Není to dobře. Zvyk na zvuk. Nierika hraje a hraje, člověk se soustředí a soustředí a najednou se soustředit přestane, neb vjem z hudby je přebyt vjemem silnějším a ještě víc najednou je konec. Jak bylo naznačeno v onom reportu, "Schwarzblack 2" a "Yesternight 2" (dvě pecky to největší z prvotiny kapely) se nekonají, zato v paměti uvízne překvapivě rozverná "Crystal", filozofická "1 000 000 Different Tomorrows" či zvláštně monotónní "Good Bye". Všechny zpívá Monika Lohrerová, a tak to možná mělo zůstat na celém albu. Hlas Michala Burgeta kupříkladu dře z uší kůži s každým dalším poslechem víc.

Má-li jít deska v hodnocení pod průměr, musí na ní být něco špatně. Musí tam být něco, z čeho se dělá člověku na zvracení. Na "Poison On Your Spoon" nic takového není, na to jsou v Česku jiní Horváthové. Deska by mohla díky své překvapivé nehitovosti a kulisoidnosti zůstat na průměru. Nad ním ji ale drží (ač zaběhlý, pořád kvalitní) zvuk, přítomnost klipu (ač jeho spuštění mimo platformu Windows působí problémy) a CD Extra s albem ve formátu mp3. Jed na lžičce není smrtelný. Jednoduše mu prošla záruční lhůta, takže nefunguje. Za hranicemi by Kopřivničáci s tímhle asi neměli šanci, v Česku za ně ale pořád můžeme být rádi. I když by to nemělo stačit. Ale recenze má končit pozitivně.

P. S.: Poslední odkaz: Jak naznačil kolega šéf, jestli "Poison On Your Spoon" bude, či nebude stačit dalším deseti kolegům, bude známo v chystané makrorecenzi.

NÁZORY
  • muj nazor (retro-active, 05.05.2006 22:43) Reagovat

    mno tak s touhle recenzi nesouhlasim. Tohle album podle me zaznamenalo oproti Hydroponicu velkej pokrok a vic stylu. Pisnicky jako Satellite nebo Naked jsou uzasny na poslech, Good Bye ma naprosto uzasnej text a ten digipack obal je podle me jedno velky vytvarny dilo!

  • Mě se líbí (carrot, 06.05.2006 11:13) Reagovat

    Tak za prvý, zdravim Retro-Actiova. S tou recenzí taky nemohu souhlasit. Ne, že by to byl nějakej super extra zázrak, ale 6/10 si to fakt nezaslouží. Mě naopak ty písně přišly chytlavé a ani nemám pocit, že bych už něco tak podbného na české scéně slyšel. Prostě tohle album se mi líbí a určitě by mu slušelo tak 8/10.

  • zvláštní... (Jana S., 06.05.2006 11:23) Reagovat

    názor nikomu neupírám, ale mně naopak přišlo trošku (ale jen trošku) vyčichlé a trendyvzývající první album. A tohle se mi jeví o slušný krok dál. A JEDNOZNAČNĚ lepší než debut. Neřikám, že by nemohlo být lepší než je, ale mám pocit, že z recenze hodně vystupuje nevyřčené "ukradli mi hračku".
    a ještě něco: Už jsme doma nikdy nebyli heavy a fakt už asi patnáct let nejsou ani underground... :-)

  • ještě (Jana S., 06.05.2006 11:26) Reagovat

    jsem chtěla říct, že moje resumé je, že Musiczone tentokrát pro mě v recenzi na tuhle desku nad Musicserverem vítězí 1:0 :-)

  • pod palcem? (Jana Neuwerthova, 07.05.2006 19:05) Reagovat

    Vazeny pane Vezniku, Vas nazor Vam neupiram, jen budte priste pozornejsi pri cteni bookletu - album je "produced by Nierika" a "mixed by Dusan Neuwerth". Doufam, ze jako hudebni novinar vite, jaky je v tom rozdil.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Deep Purple - Portable Door 8/10
Video: "Portable Door" zastihuje veterány Deep Purple ve skvělé formě. Nové album "=1" vyjde v červenci Hardrockoví veteráni Deep Purple zažívají na stará kolena další zlatou éru. Jejich poslední tři studiová alba "What Now?!" (2013), "inFinite" (2017) a "Whoosh!" (2020) se vyšplhala na první místa žebříčků, plní obří haly - jak... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 13:00 v sekci Audio / Video | Video
Pohled do českých hitparád 17. týden 2024
Taylor Swift převálcovala všechny české rappery a stanula na vrcholu albového žebříčku Ani Viktor Sheen, ani Calin, dokonce ani minule vítězný Yzomandias. Českou albovou hitparádu, kterou obvykle ovládá někdo z rapujících idolů Generace Z, si tentokrát podrobila Taylor Swift se svou jedenáctou studiovkou "The Tortured... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent Ačkoli novinkám tohoto týdne vévodí hlavně Pet Shop Boys, St. Vincent, Jess Glynne či Justice, poměrně silné zastoupení nabízí i domácí scéna s oceňovanými Manon Meurt, Hlaskontrabas Oktet, Livin Free, Karlem Markytánem či... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
David Guetta feat. OneRepublic - I Don’t Wanna Wait 6/10
Video: David Guetta oprášil hit moldavských O-Zone. Do "I Don't Wanna Wait" si pozval OneRepublic Francouzský DJ a producent David Guetta si v poslední době celkem libuje v předělávání devadesátkových hitů do nového kabátu. Vcelku slušně se popral s remixem starého hitu La Bouche "Be My Lover", minulý rok všechny pobláznil... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 08:40 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Jak se Tata Bojs loučili s Divadlem Archa (10.12.2023 12:45)
- Naživo: Tata Bojs na hlučínské Štěrkovně možná naposledy zahráli kompletní "Nanoalbum" (30.07.2023 13:31)
- Tata Bojs zahrají na Štěrkovně Open Music v Hlučíně kompletní "Nanoalbum" (25.07.2023 09:43)
- Video: Tata Bojs předělali patnáct let starého "Spáče" (13.06.2023 17:13)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Rock for People doplnil českou scénu o Tata Bojs, PSH Live Band nebo Cocotte Minute, doprovodný program nabídne legendární AZ kvíz, Terapii sdílením LIVE nebo Dekkadancers (13.02.2023 13:48)
- Naživo: Tata Bojs zavzpomínali na album "Kluci kde ste?" a loučili se s klávesákem Jurou Hradilem (25.11.2022 08:22)
- Tata Bojs připomenou 15 let alba "Kluci kde ste?" vinylovou reedicí a speciálním koncertem (05.11.2022 16:23)
- Nové desky 24/2022 - od Foals přes Sigmu po Grey Daze s Chesterem Benningtonem (22.06.2022 13:10)
- Naživo: Kluci kde ste? aneb Jak Tata Bojs hráli v O2 universu (13.05.2022 11:57)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Kabát Taylor Swift Queen Adele Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Dua Lipa Lady Gaga AC/DC Liam Gallagher U2 Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu