shop.musicserver.cz
Tata Bojs / Nanoalbum live, Štěrkovna Open Music, Hlučín, 27.7.2023

Tata Bojs na hlučínské Štěrkovně možná naposledy zahráli kompletní "Nanoalbum"

Vydáno: 30.07.2023 13:31 v sekci Naživo - Honza Balušek | foto: Štěrkovna Open Music

Hlučínská Štěrkovna Open Music má ve svém podtitulu označení festival mimořádných projektů. Letos se mezi ně zařadilo i jednorázové provedení téměř dvacet let staré koncepční desky "Nanoalbum" Tata Bojs. A jednalo se o koncert mimořádně skvělý, či naprosto nudný, podle toho, jakého posluchače byste se zeptali.

Live: Tata Bojs / Nanoalbum live

místo: Štěrkovna Open Music, Hlučín
datum: 27. července 2023
setlist: Elišce, Tomášovi, C.V.A.N., Léčitel, Hal se zatoulal, Virtuální duet, Nemocná, Pan Tečka, Nový nanopilot, Zmenšený, Boj, Probuzení, Šťastnější, 220 Travoltů, Holka z plakátu, Zvony, Pěšáci, Růžová armáda

Tata Bojs, Štěrkovna Open Music, Hlučín, 27.7.2023
© Pavol Parikrupa / musicserver.cz
Letos devatenáct let staré "Nanoalbum" má v srdcích mnoha lidí, včetně spousty redaktorů musicserveru, své nezastupitelné místo. Tata Bojs za desku získali čtyři Anděly, a jakkoli si jejich tvorba udržuje stabilně vysokou kvalitu, tahle nahrávka i díky koncepčnímu příběhu z jejich diskografie vyčnívá. Kromě turné v době vydání ji kapela celou živě zahrála už jen jednou - před několika lety v Centru současného umění DOX v rámci výstavy ke třiceti letům na scéně.

Pořadatelé hlučínské přehlídky Štěrkovna Open Air si však chtěli splnit sen vidět "Nanoalbum" opět naživo a skupina jim ráda vyhověla. Jak ale muzikanti ve čtvrtek v noci zjistili, i když řadu fanoušků provedením tohoto legendárního díla na břehu hlučínské Štěrkovny potěšili a sen jim opravdu splnili, naprostá většina příchozích vůbec netušila, která bije. A to se odrazilo na jejich reakcích a následně i na kapele na pódiu.

Tata Bojs, Štěrkovna Open Music, Hlučín, 27.7.2023
© Štěrkovna Open Music
Štěrkovna je totiž sice poměrně velký festival s opravdu krásným a vychytaným areálem, ale jeho návštěvníci se z naprosté většiny skládají z lidí, kteří si jdou zazpívat refrény s Mirai či jakékoli jiné hitovky z rádia. Bohužel ale naprosto netuší, jak si užít koncerty hudby, kterou neznají.

Je naprosto legitimní, že u podobných akcí s pouze česko-slovenskými interprety jde v prvé řadě spíše o společenskou událost a zábavu než o muziku, ale Tata Bojs tak s písničkami z "Nanoalba" narazili na téměř neprostupnou zeď mlčících a stojících lidí, kteří vystoupení pozvolna opouštěli, čehož si hlavně Milan Cais všímal a náladu mu to rozhodně nezvedalo.

Přesně naopak. Místy se proto snažil doplňovat Halova vodítka a měl tendence vysvětlovat příběh, téměř u konce pak prohlásil, že to je určitě naposledy, co hrají celou desku naživo, protože "that's enough".

Tata Bojs, Štěrkovna Open Music, Hlučín, 27.7.2023
© Štěrkovna Open Music
Ty, kdo mají "Nanoalbum" naposlouchané tam i zpátky, čekal ale životní zážitek, u něhož ani nedoufali, že se ho ještě někdy dočkají. Koncert sice provázely i další menší problémy - tablet, na němž měl Cais při Halových vodítkách kreslit, nefungoval, a samotným, Mardošou odříkaným vodítkům nešlo téměř rozumět -, skupina však nahrávku jinak předvedla téměř dokonale a s naprosto skvostným zvukem.

Ten byl ostatně velkým kladem všech setů na Štěrkovně, což na menších open-airech nebývá úplně zvykem. Dušan Neuwerth umí vykouzlit nádherný sound snad téměř všude, tady měl ovšem práci asi poměrně usnadněnou.

"Nanoalbum" si možná prožilo svou živou derniéru, na druhou stranu se jednalo také o premiéru na festivalu a vůbec první provedení s Matějem Belkem. Jakkoli byl Jiří Hradil jako součást kapely skvělý, Matějovou výhodou je jeho umění hrát na spousty nástrojů, takže kromě kláves mu často na krku visela kytara. Zběsilé pecky "Boj" a "Nemocná" tak díky kytarovému dvojzápřahu získaly ještě větší náboj a na pódiu se během nich rozpoutalo naprosté peklo. Pod ním však bohužel ne.

Tata Bojs, Štěrkovna Open Music, Hlučín, 27.7.2023
© Pavol Parikrupa / musicserver.cz
Obě ženské role, tedy Elišku a 90-60-90, opět zastala Klára Nemravová, na níž byla při úvodní písničce "Elišce" patrná tréma a nervozita, postupně ale získala sebejistotu a zbylé songy, v nichž účinkovala, pojala bravurně. V "Léčiteli" nahradil Jiřího Schmitzera sám Cais, který sice místy sklouzl téměř až na hranu parodie, ale naštěstí jen během pár okamžiků, jinak podal výkon na hranici svých hereckých možností. Husí kůže se každopádně dostavila.

Skupina živé provedení příběhu ukončila až po půlnoci a zahrála ještě několik písní do tance. A protože na místě zbyli hlavně skalní příznivci a Tatáči sázeli jen skvělé a zábavné hitovky, podařilo se lidi nejen trochu roztancovat, ale u "Pěšáků" samozřejmě i rozezpívat. U "Zvonů" se na pódium snesla velká disco koule, kterou Cais rozhoupával tak mocně, až se ostatní hudebníci na pódiu občas báli, že je sejme. I sám bubeník a zpěvák se nakonec tak rozohnil, že vytrhl mikrofon z prodlužovačky a kus skladby odzpíval na aparát, jenž původně sloužil Halovi.

Tata Bojs, Štěrkovna Open Music, Hlučín, 27.7.2023
© Pavol Parikrupa / musicserver.cz
Konec dobrý, všechno dobré. Jen osobní dovětek - už nikdy, nikdy bych nechtěl, aby kapela své koncerty uzavírala "Růžovou armádou". Za ty roky už jí mám plné zuby. Sice nakonec samozřejmě skáču, tančím a zpívám, ale... prosím, už ne. Růžovky už prostě bylo dost.

Zažil jsem mnoho vystoupení Tata Bojs a neváhám je označit za nejlepší českou živou kapelu. Jen za posledních osm měsíců jsem je viděl čtyřikrát (s Janáčkovou filharmonií v ostravském Gongu, na Rock for People a opavském Slunovratu), večer na Štěrkovně si ale budu pamatovat určitě nejvíce. Byl to výborný nápad, za který můžeme odvážným pořadatelům opravdu zatleskat, ale ve výsledku šlo o špatné místo, špatný čas a hlavně pro špatné publikum, které v naprosté většině ani netušilo, jakému mimořádnému zážitku je přítomno.

Nešlo si nepředstavit, jaká by při stejném koncertě vládla atmosféra třeba na sotva patnáct kilometrů vzdálených Colours of Ostrava. To se tak občas stane, že se dění na pódiu nepropojí s lidmi, kteří stojí pod ním. Zážitek to ale i přes všechna negativa byl mimořádný. Díky za něj.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Štěrkovna Open Music oslaví dvacáté narozeniny unikátním projektem Symphonic Dance Music. Přijede i Michal Pavlíček či J.A.R. (19.12.2023 07:06)
- Naživo: Jak se Tata Bojs loučili s Divadlem Archa (10.12.2023 12:45)
- Štěrkovna Open Music oslaví 20. narozeniny i s Ewou Farnou a kapelou Tři sestry (02.11.2023 11:31)
- Vyprodaná Štěrkovna Open Music zažila nejlepší ročník, za rok přijede například Divokej Bill či Rybičky 48 (31.07.2023 14:48)
- Tata Bojs zahrají na Štěrkovně Open Music v Hlučíně kompletní "Nanoalbum" (25.07.2023 09:43)
- Komunitní zóna Štěrkovny open Music nabídne cirkusové dovednosti, koncert Bombarďáka i zábavu pro děti (02.07.2023 10:36)
- Video: Tata Bojs předělali patnáct let starého "Spáče" (13.06.2023 17:13)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Štěrkovna Open Music nabídne společně s VŠB-TUO trvale udržitelnou zábavu (31.05.2023 10:05)
- Další hvězdy Štěrkovny Open Music: Dorazí kapela Mirai i Cirk La Putyka (15.05.2023 13:41)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu