Šťastný Jim a jeho delfíní ochránci

01.04.2006 12:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Velké koncerty se stěhují z Prahy do Bratislavy? Možná, další hvězdou, která tam vystoupila, byla kapela Simple Minds. Ti přijeli plni sil a předvedli hodně dobrou show, kterou potěšili hlavně milovníky jejich starých dobrých songů. Ale nebyla to jen spanilá plejáda hitů, více již v našem dnešním reportu.
Simple Minds, PKO, Bratislava, 30.3.2003 small a
© Jaromír Koc / musicserver.cz
PKO (Park kultúry a oddychu) je malým velkým strašidelným místem na břehu Dunaje. Bratislava má mnohem lepší místa pro koncertování, ale bohužel Simple Minds byli umístěni sem. PKO je klasická stará budova z dob komunismu, která chátrá a od zvýšené hladiny Dunaje ji čtvrtečního večera dělila zhruba necelý metr a půl. Prý se plánuje, že se zbourá a postaví se místo ní moderní zábavní centrum, což by určitě nebylo na škodu. V Estrádním sále, kde se vše odehrálo, bylo umístěno pódium obdařené nikterak velkým světelným parkem, zvukař byl zhruba v polovině prostoru a ze stropu výstražně signalizovali pád jakési ozdobné stropní desky, mezi nimiž byly nasety protipožární hlásiče a světla. Dost to připomínalo podobnou zříceninu z Prahy - Sky Club Brumlovka. Simple Minds neměli předkapelu a začali hrát necelých pět minut po osmé (což byl oficiální začátek akce), možná i díky tomu, že se nevědělo, co bude s Dunajem a nikdo si nechtěl vzít na paškál nějaký průšvih.

Simple Minds, PKO, Bratislava, 30.3.2003 small c
© Jaromír Koc / musicserver.cz
Jim Kerr a Charlie Burchill jako jediní zakládající členové skupiny vyrazili na turné s velmi podařenou deskou "Black & White 050505", ta dala samotnému turné i název. Do Bratislavy si dovezli tříčlenný doprovod, v němž byl výrazně vidět basák Eddy Duffy. Během zhruba sto pět minut trvajícího koncertu krom skladeb z ní sázeli i lety prověřené hity, z nichž většina sklidila zasloužené ovace publika. Zprvu to vypadalo, že to bude, co se týče návštěvy, velký propadák, ale pak se přeci jen první část haly výrazně zahustila, i když v druhé už to bylo spíše poloprázdné. Bylo by zajímavé sledovat, kolik lidí by se na ně přišlo podívat v Praze. Simple Minds už nejsou tolik v kurzu jako v době své největší slávy, ale zrovna "Black & White 050505" je vrací tam, kam rozhodně patří - do stabilní pozice stálic, kteří hudbu dělají pro svou velkou radost, ta byla i z koncertu samotného hodně cítit. Hlavně Jim Kerr neztratil nic ze svého umu kontaktu s publikem, pohybu po scéně a hlasově vše zvládal téměř na výbornou. Několik málo kixů lze s čistým svědomím prominout, už to přece jen není mladík.

Simple Minds, PKO, Bratislava, 30.3.2003 small d
© Jaromír Koc / musicserver.cz
Začátek vystoupení patřil nové desce a třeba singl "Home" živě fungoval ještě lépe, výrazný rockový drive mu slušel a první řady se hned chytly. Prověření historie zahájil "Love Song", při nádherné "See The Lights" zprvu nešel Jimovi mikrofon, ale to bylo záhy odstraněno. Největší aplaus sklidily "Waterfront" nebo "All The Things She Said". Návratem k "Black & White 050505" byla dvojice "The Jeweller Part 2" a vydařená "Underneath The Ice". Pak už se vrcholilo s hlavním blokem - "Someone Somewhere (In Summertime)" byla jen spanilým začátkem, který završila megapecka "Don't You (Forget About Me)", ve které výrazně zapělo i natěšené publikum. Závěr však zaslouženě patřil hymnické krásce "Dolphins" z novinky. Přídavky byly shodně rozfázovány na dvě várky o třech písních, které vždy otevřely songy z aktuální placky, "Different World (Taormina.Me)" a "Stranger" - obě zabodovaly. Větší pamlsky však byly staré dobré pecky "New Gold Dream", "Glittering Prize" a hlavně "Alive And Kicking", kterou by jim nikdo neodpustil, kdyby ji nezahráli. Její místo bylo až na úplném konci a všichni si ji nadmíru užívali a pěli společně s Jimem. Posléze proběhla jen velká děkovačka a loučení, Jim a jeho parta mohli odcházet s pocitem velmi dobře odvedené práce.

Simple Minds, PKO, Bratislava, 30.3.2003 small f
© Jaromír Koc / musicserver.cz
Zvukař se nejdříve hledal, ale pak už byl zvuk s přibývajícím časem velmi dobrý - na poměry, které PKO umožňuje. Na všechny hity téhle skupiny dojít prostě nemohlo, ale třeba "Up On The Catwalk", "Belfast Child", "Let There Be Love" nebo "She's A River" přeci jen chyběly. Jim Kerr v úboru, který s oblibou třeba nosil i Peter Nagy (jak trefně poznamenal můj kolega Koc), válel a sršel elánem, což po všech jeho životních peripetiích bylo odpískáno a oslaveno návratem v lesku ovací. Mohl se usmívat i Charlie Burchill, jehož kytarová hra plně přelétávala od letných akordů k dravým rifům a neztratila nic ze své krásy. Zbytek kapely se nikterak neztratil, je to nový celek, který vyšlapuje s radostí na cestě dál. Škoda jen, že účast publika nebyla až tak bombastická, ale kdo přišel, byl spokojen a pomohl vytvořit velmi příjemnou atmosféru.

Setlist: Stay Visible, Home, Love Song, Book Of Brilliant Things, See The Lights, Big Sleep, All The Things She Said, Waterfront, Hypnotised, The Jeweller Part 2, Underneath The Ice, Someone Somewhere (In Summertime), Speed Your Love To Me, Don't You (Forget About Me), Dolphins; přídavky (1): Different World (Taormina.Me), Seeing Out The Angel, New Gold Dream; přídavky (2): Stranger, Glittering Prize, Alive And Kicking

Simple Minds, PKO, Bratislava, Slovensko, 30.3.2006

Fotogalerie:

Simple Minds, PKO, Bratislava, 30.3.2003 small b
© Jaromír Koc / musicserver.cz
Simple Minds, PKO, Bratislava, 30.3.2003 small e
© Jaromír Koc / musicserver.cz
Simple Minds, PKO, Bratislava, 30.3.2003 small i
© Jaromír Koc / musicserver.cz
Simple Minds, PKO, Bratislava, 30.3.2003 small g
© Jaromír Koc / musicserver.cz
Simple Minds, PKO, Bratislava, 30.3.2003 small h
© Jaromír Koc / musicserver.cz


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY