shop.musicserver.cz

Z fyziky víme, že duha má osmnáct barev...

Vydáno: 26.10.2005 15:00 v sekci Recenze - Ondřej Ševela | foto: facebook interpreta

Slovenský zpěvák s trvalým pobytem v Česku, který patří již dlouhou dobu k legendám slovenské i naší hudební scény, vydal po čtyřech letech další řadovou desku. Miro Žbirka na svém albu pracoval velmi dlouho a rozhodně ostudu neudělal. Problém ale je, že svou deskou ani nijak mimořádně nezaujal...

7/10

Miro Žbirka - Dúhy

Celkový čas: 61:55

Skladby: Niečo vymyslím, Kráľovná rannej krásy, Někdy stačí dát jen dech, Smútok, Už viem, Láskoliek, Mne sa páči, Domino, Čaj o piatej, Dúhy, Watch You Sleep, Stále idem za tebou, Dievča mojich snov, Popolavá, Tajnosľubná, You're Not Aroud, Někdy stačí dát jen dech (TV version), Kráľovná rannej krásy (radio edit)

Vydavatel: Universal

Existuje několik interpretů, kteří mají natolik osobitou barvu hlasu, že si je po prvním poslechu člověk zapamatuje navždy. Zjednodušeně: Vezměte jakoukoli desku bývalého zpěváka kapely Modus - Miro Žbirky - a přehrajte ji prvnímu člověku, kterého potkáte. Každý pozná, že právě zpívá Meky. Dne 10. října 2005 vyšlo tomuto slovenskému zpěvákovi nové řadové album "Dúhy". Žbirka se obklopil velkým množstvím profesionálních muzikantů - na desce spolupracovali například Tomáš Vartecký, David Koller, Honza Horáček, Jiří Janouch, Jan P. Muchow, Aleš Zankl a další. Výsledná podoba alba tak vznikala za pomoci širokého spektra nápadů. K aranžmá tak není co dodat, všechno je velmi vyvážené. Po tomto potřebném úvodu bych ale rád uvedl jednu důležitou věc: Nová deska příliš zajímavá není.

Jistě, zvuk zůstal takový, na jaký jsme u Mekyho zvyklí. Ani hlasové fondy žádnou degradací neprošly. V čem je tedy problém? Je to prosté: Album hraje od začátku do konce songy, které se od sebe moc neliší. Akustická kytara je sice nezbytným nástrojem pro populární hudbu tohoto typu, ale zní až zbytečně stále stejně. Tempo jednotlivých skladeb se od sebe různí v řádu maximálně jednotek. Na něco originálního člověk čeká celou dobu - a já jsem se nedočkal. Miro Žbirka zkrátka nic nového nevymyslel. Po poslední řadovce "Modrý album", ze které srší hudební nápady, přichází návrat k písničkářskému drillu, který je založen na chytlavosti textů a melodií. Textům se nedá vytknout zhola nic. Kromě několika vlastních najdete na albu Miroslava Žbirky i básnické počiny K. Peteraje, J. Štrassera nebo dnes již zesnulého J. Urbana. Texty jsou nejen zajímavé, ale i frázováním pasují ke zpívané melodii. Je za nimi zkrátka talent a kus práce.

Samotné melodie ale patří k průměru. Na desce žádnou chytlavou nejspíš nenajdete, ačkoliv bych chtěl na tomto místě vyzdvihnout píseň "Domino", která jako jedna z mála z mírného stereotypu svou nápaditostí vyčnívá. "Čo bolo dobré bude stále / len my sme teraz o inom / a čo malo byť dokonalé / rúca sa ako domino." Zajímavá melodie, rychlejší tempo a promyšlený dvojhlas - a pěkná skladba je na světě. Jen nevím, proč jich není více. Přitom by možná stačilo vzít výborné nápady trošku z různých stran a vytvořit tak rozmanitější věci. "Kráľovná rannej krásy" je výborně otextovaná, ale poměrně jednoduše zahraná píseň. Na desce také najdete dva duety - "Někdy stačí dát jen dech" s Ivou Frühlingovou a píseň "Tajnosľubná" s Marikou Gombitovou. Oba znějí velmi hezky, ale marně přemýšlím, čím by zaujaly...

Deska "Dúhy" je kvalitním řadovým albem Mekyho Žbirky. Každého fanouška potěší hned osmnácti skladbami, zcela novými písničkářskými počiny, včetně jednoho TV a jednoho radio remixu. Každému, kdo rád jemnou hudbu, která doprovází pěkný zpěv, udělá radost. Žádnou slávu ale čekat není třeba. Deska je příliš jednolitá a mírně postrádá hudební experiment. Ani z ní moc netryská nadšení a energie. Jako asi každý znám i já některé Mekyho hudební produkty. Ty se člověku často zaryly pod kůži svou chytlavostí, dravostí nebo zpěváckou vášní. Meky dokázal svými experimenty zaujmout vždycky. Ale teď se možná příliš našel. Zakořenil na jednom stylu hudby, na podobném způsobu aranžmá. Není to jistě chybou, pro příznivce tohoto stylu to bude zpráva dobrá. Za ostatní si ale přeji, aby další deskou, pokud někdy vznikne, Miro Žbirka zase dokázal, že je nadprůměrný hudebník. Deskou "Dúhy" se mu to příliš nepovedlo.

NÁZORY
  • super Duha (dada, 26.10.2005 19:27) Reagovat

    na rozdíl od recenzenta si myslím,že experiment za každou cenu není nutný.cd jsem si včera koupila a
    našla jsem tam hned tři skvělé skladby:duet s Marikou Gombitovou,s Ivou Frulingovou a nádherný Láskoliek.nevím jak pan redaktor poslouchal,ale na desce je naopak pomícháno více stylů a stejně nezní skoro nic...

  • We love Duhy (ray, 26.10.2005 19:49) Reagovat

    I like the album.
    ray

  • album je velmi fajn-doporučujem (Peterko, 27.10.2005 19:08) Reagovat

    Ja si myslím,že nové CD Mekyho je vyvážené a mám pocit,že to je jeho životný album!

  • Rozdielne recenzie (Janina, 27.10.2005 20:07) Reagovat

    pozrite si ako sa recenzie na jeden album mozu lisit...
    Miro Žbirka – Dúhy
    dnes - Recenzie / Albumy - 1 príspevok - čítalo 112 ľudí
    Legenda slovenskej populárnej hudby je späť. Od vydania jeho prelomového Modrého albumu prešli neuveriteľné štyri roky. To však neznamená, že o Žbirkovi za ten čas nebolo počuť. Vydal výber najväčších hitov, album so záznamom koncertu (i vo forme DVD), absolvoval dve obrovské koncertné šnúry. A zakaždým dokázal, že je legenda a má stále miesto na hudobnej scéne. Ikona, bez ktorej si už šoubiznis ani nevieme predstaviť.

    Na jedenásty radový album tohto speváka sme však museli čakať štyri dlhé roky. Ak by niekto túžil po troche štatistiky, tak treba uviesť, že Dúhy sú jedenástym radovým albumom Mekyho Žbirku, inak je to však už jeho osemnásty sólový album (výberové albumy, albumy pre deti, živá nahrávka). A to som do toho súčtu nezarátal CD s hudbou z muzikálu Neberte nám princeznú, album skupiny Modus, na ktorom sa podieľal pred začiatkom sólovej kariéry a tiež dva anglicky naspievané albumy, určené na export (a darilo sa mu skutočne aj vonku, najmä v Nemecku). Slušné.
    Dôležitá je však súčasnosť a v týchto dňoch prichádza Meky na trh s albumom Dúhy. Jeho kvality sú nesporné. A to mnohí tvrdili, že Modrým albumom dosiahol svoj novodobí vrchol, ktorý len ťažko obháji a už vôbec neprekročí. Prekročil!

    Púť tohto albumu sa začala hneď dvoma singlami. Seriálovou Někdy stačí dát jen dech, v ktorej Mekymu vypomohla speváčka Iva. Nasledoval regulárny singel Niečo vymyslím. Príjemná rádiová skladba, ktorá sa bez problémov vryje do uší a ostane tam pomerne dlho. Nasledoval veľký mediálny boom. Žbirka prehovoril k spolupráci Mariku Gombitovú a vznikol tak ďalší úžasný hit a singel zároveň, Tajnosľubná. Od tejto pesničky si sľubovali veľa tak priaznivci Mekyho ako i Mariky. A nepochybujem o tom, že ostali milo prekvapení, ba priam až nadšení. Obaja sa v nej totiž predstavili v tej najlepšej forme. Príjemná pomalá skladba (inak to však v prípade tejto legendárnej dvojice ani nemôže byť) s excelentným textom Kamila Peteraja. Natoľko vydarená skladba, že po nej „chňapla“ i televízia Markíza a nasadila ju ako titulnú skladbu svojho seriálu. Uznávam, že lepšieho proma sa táto pesnička ani nemohla dočkať.
    Meky je už verejnosti známy tým, že na svoje albumy zaradí vždy nejaký duet. Tento raz sa poriadne rozšupol a má ich tam hneď tri. Okrem Ivy a Mariky si struhol skladbu i s Davidom Kollerom, ktorý je zároveň jedným z troch producentov albumu. Rôznorodosť troch pánov je pritom na albume dosť citeľná a ich práca spôsobila to, že album nie je ladený do jednej hudobnej roviny, ale cítiť z neho istú hudobnú rozmanitosť. Meky sa obklopil ľuďmi s ktorými spolupracoval už na predošlom radovom albume a vôbec neurobil zle. Česká hudobná omladina Honza Horáček a Aleš Zenkl ešte viac hudobne dozreli a spolu so Žbirkom pripravili excelentný album domácej hudobnej scény.

    Po speváckej strane je to typický Žbirka. Absolútne v pohode, pripravený zaútočiť hlasovo v momentoch, keď to od neho naozaj každý očakáva. To znamená, že sklamať určite nemôže. Album, ktorý vznikal tri roky a skutočne tvrdo sa na ňom makalo pol roka je veľmi dobrou vizitkou tohto speváka. Ďalším jasným hitom z neho je pesnička Domino, v ktorej meky zhudobnil jeden zo „šuflíkových“ textov Joža Urbana (toho chlapa je fakt škoda). Nebude to však určite posledný hit. Dúhy totiž majú obrovský hitový potenciál.
    Textovo sa na albume okrem samotného Žbirku podieľali už spomínaní Urban a Peteraj, ale tiež Janko Štrasser, či excelentný Milan Lasica. Potencionálnych záujemcov nemusí vôbec desiť titulná strana bookletu. Sklíčko Mekyho okuliarov je síce výborný nápad, no v konečnom dôsledku pôsobí dosť nezrozumiteľne a bohužiaľ trochu odstrašujúco. Vo vnútri je však more aktuálnych fotografií, všetky texty a tiež poďakovania. Dôležitý je ale obsah a ten je vskutku vydarený.
    Na novinky Mekyho Žbirku bolo treba čakať tri dlhé roky. Dnes je už jasné, že sa to čakanie naozaj oplatilo.


  • Nepsat uz recenze (Petr Ruzicka, 27.10.2005 23:00) Reagovat

    Neuveritelny!!!! Snad jsem se jeste nikdy nevyjadroval na netu, ale tato recenze me vazne vyprovokovala. Sednout a poslechnout znova! Ze tam neni prekvapujici moment? Ze je porad stejna? Vzdyt Horacek, Zenkl a Koller jsou uplne z jinyho testa a kazda pisnicka je uplne jinak udelana. Kdyby pan recenzent aspon napsal, ze mezi nima hleda pojitko, ze je kazda pisnicka odjinut, chapal bych to. Mimochodem pojitko je prave Meky. A Kralovna rannej krasy neni obycejne zahrana ani nahodou. Proaranzovana je jak blazen. Uz prosim nepiste zadny recenze, vubec vam to nejde. Byt takhle mimo je fakt umeni. Mimochodem nejsem zadnej Mekyho mega fanousek.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 18/2024 - od Sii přes Duu Lipu po Willow
Nové desky 18/2024 - od Sii přes Duu Lipu po Willow Hudebním novinkám tohoto týdne kralují ženy v čele se Siou, Duou Lipou a Willow Smith. Tuto trojici navíc doplňují ještě Kacy Hill či Tenille Arts. Dámskou úderku vyvažují jazzman Kamasi Washington, indierockoví Better Than Ezra,... čtěte zde
Vydáno: 08.05.2024 13:00 v sekci Novinky | Nové desky
Iron & Wine - Light Verse 9/10
Recenze: Iron & Wine na "Light Verse" odlehčuje působivé příběhy humorem Dosud poslední řadové album "Beast Epic" vydal Iron & Wine před sedmi lety, dokonce ho později živě představil českému publiku. Poté následovaly společná deska "Years to Burn" s indie partičkou Calexico a EP "Weed Garden". Nyní... čtěte zde
Vydáno: 08.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Malina Brothers - Když někdo vidí banjo, je to automaticky bluegrass
Rozhovory: Malina Brothers - Když někdo vidí banjo, je to automaticky bluegrass Sourozenci Luboš, Pavel a Josef Malinovi a k nim Pavel Peroutka. Tato sestava tvoří bluegrassovou formaci Malina Brothers, která nedávno vydala album "V peřejích". V její diskografii jde o první nahrávku, která stojí na autorském... čtěte zde
Vydáno: 07.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- Hudba Mira Žbirky zazní v prosinci na Symphonic Night v O2 universu a už nyní na vinylech s alby z let 1992–2022 (20.03.2024 08:01)
- David Koller má před sebou poslední část turné k albu "LP XXIII", které má dvě nominace na Anděla. Láká na něj novým živým videem (17.03.2024 08:17)
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Vychází luxusní publikace o kariéře a životě Mira Žbirky "Memory Book - Roky a dni" (23.11.2023 15:56)
- Hudba v tisku: V knize "Katherine" popisuje Katka Žbirková život s milým hudebním bláznem (11.11.2023 09:00)
- Video: David Koller je "Za hranou"... a ve vlaku (08.10.2023 09:30)
- Naživo: Nohavica uchvátil Benátskou! v dešti, Střihavka se "Zemí vzdálenou" zklamal (31.07.2023 16:33)
- Video: David Koller v akčním klipu "My jsme se chtěli" ukazuje, kdo je u něj doma kapitán (02.07.2023 14:19)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Vladimír Mišík Justin Bieber Prince Kabát Queen Adele Taylor Swift Sia Rush Bono Beyoncé Dua Lipa Mirai Liam Gallagher Lady Gaga AC/DC Linkin Park 2H+ Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu