shop.musicserver.cz

Co musí posluchač skousnout

Vydáno: 07.05.2005 12:00 v sekci Recenze - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Norská skupina Jaga amputovala ze svého názvu část Jazzist a souběžně s tím se zbavila většiny svých jazzových kořenů. Na nové desce "What We Must" se pouští do art rockových experimentů, což má prý věrněji odrážet zájem posluchačů.

6/10

Jaga - What We Must

Celkový čas: 46:05

Skladby: All I Know Is Tonight, Stardust Hotel, For All You Happy People, Oslo Skyline, Swedenborgske Rom, Mikado, I Have A Ghost, Now What?

Recenzentův chlebíček je někdy zatraceně těžký. Nebo spíš tvrdý a tuhý. Deskou "What We Must" norské skupiny Jaga se jeden recenzent (podepsaný pod tímto článkem) takovým chlebíčkem málem udusil. Pokud opravdu existuje něco jako recenzentská past, já jsem se do ní právě chytil. Dobře mi tak, vlastně si za to můžu sám. Sedím tady nad prázdným poznámkovým blokem a marně přemýšlím, jak začít. Dobrá, vezmu to od začátku. Jaga Jazzist jsem měl moc rád. Jejich alba "Livingroom Hush" a "The Stix" pro mě představují jeden z vrcholů současného broken beatu a nu-jazzu. Navíc jsou z Norska, takže do tohoto žánru přivedli trochu typicky severských melancholických nálad, a proto zněli jinak než třeba Britové nebo Němci, dělající to samé. Tolik příběh Jaga Jazzist. Jak to bylo dál?

"Elektronika už v Norsku všechny nudí, nastal čas návratu ke kytarám," ohlašuje hlava kapely Martin Horntveth v rozhovorech (například v Zion Magu) a tím budiž řečeno vše podstatné o jejich novince "What We Must". Jaga Jazzist vyměnili svoji precizní práci s jazzovými fragmenty a elektronickými beaty za čistokrevný art rock. Částečně čerpají z fusion, spojení jazzu a rocku v 70. letech (Mahavishnu Orchestra s našim nejslavnějším jazzmanem Janem Hammerem nebo Weather Report pro změnu s jiným slavným jazzmanem z Československa - Miroslavem Vitoušem), důležitou roli na nové desce ale také hraje inspirace post-rockovými experimenty z konce 90. let kapel jako Tortoise nebo Godspead You Black Emperor! Co to v praxi znamená? Instrumentálky s dlouhou stopáží, rozmáchlé kytarové plochy, hodně archaických kláves, čas od času dechy. Občas se objeví zajímavá melodie, jako v případě dechy tažené úvodní "All I Know Is Tonight", ale na můj vkus s ní kapela zachází značně neinvenčně. Zatímco GSYBE! nebo Mogwai dlouho vršili hluky a hlavní melodie se z nich vyloupla jako pointa skladby, u Jaga se hlavní motiv opakuje od začátku do konce do omrzení. (Výjimkou je snad jen složitěji strukturovaná "Swedenborgske Rom".) Tohle už je spíše nějaký easy listening lounge post-rock do výtahů velkých obchodních středisek. Že mi chybí spontaneita a energie "Stix", snad ani nemusím dodávat.

Teď přichází zmíněná past: Zatímco staří Jaga Jazzist mě bavili přímo neuvěřitelně, při poslechu "What We Must" jsem buď často mačkal skip, nebo jsem na desku rovnou úplně zapomněl a s údivem po půl hodině zjistil, že skončila. Pište mi v komentářích klidně, že jsem ignorant, ale tahle podoba norských post-jazzmanů mi nic neříká. A co teď s recenzí? Mám napsat, že deska je slabá, protože se mi nelíbí? Třeba je to také tím, že podobné hudby jsem se dost naposlouchal za časů zmíněných Tortoise nebo Mogwai a Jaga k už řečenému nic nedodávají. Nebo mám na druhé straně obdivovat, že se úspěšná kapela rozhodla obrátit o 180 stupňů a natočit úplně nečekané album? Abych to úplně neodflákl, pustil jsem si staré desky JJ včetně EPček a s odstupem času musím uznat, že post-rockové prvky dominující na "What We Must" se v nanodávkách objevovaly už dříve. Zaškatulkovat si JJ jako nu-jazz tedy nebylo úplně spravedlivé, ostatně Horntvethovo loňské sólové album "Pooka" stojí někde mezi starými a novými Jaga.

Tak vám nevím, někdy je setsakamentsky těžké desku oznámkovat. Pustil jsem si poslední album Mogwai, abych měl srovnání, a z nostalgie i Sigur Rós a musím říct, že jsem se bavil podstatně lépe. Ale zase mě napadlo, že kategorie "bavit" by se možná na post-rock aplikovat neměla, a byl jsem zase úplně na začátku. Ale naštěstí jsem už pár řádků popsal a recenzi z toho nějak udělám.

PS: A nebyl celý můj vnitřní boj vlatně úplně zbytečný? "What We Must" totiž nenese jméno Jaga Jazzist, ale jen Jaga, tudíž jde vlastně o úplně jinou skupinu než ta, která vydala mé oblíbené nu-jazzové desky.

CD k recenzi poskytla distribuce Panther.

Album: Jaga - What We Must
Hodnocení: 6/10
Celkový čas: 46:05
Skladby: All I Know Is Tonight, Stardust Hotel, For All You Happy People, Oslo Skyline, Swedenborgske Rom, Mikado, I Have A Ghost, Now What?

NÁZORY
  • Mno ja to vidim jinak (Madpiper, 07.05.2005 15:53) Reagovat

    To PS mi neprijde moc vtipny. Nechapu, proc clanek nenese oznacei Jaga Jazzist. Ze je na prebalu jen napis Jaga? He? Vsichni dobre vi, ze to jsou Jaga Jazzist, hlasi se k tomu i na svych strankach. Je to skoda, ze album dostalo tak malo bodu, na druhou stranu - pokud si vezmu koncert Jaga Jazzist, tak v Akropoli bylo lidi jako nikdy predtim a z atmosefry byli ocividne uneseni i sami Jaga Jazzist. Podle me pan autor nedokeze prenest pres srdce, ze se Jazzisti pripojili k soucasnemu trednu - tj. navrat od elektroniky k nastrojum.
    A.. a... a vubec, proste What We Must je super album! ;)

  • Taky mě to ne a ne bavit (marmelad, 10.05.2005 19:42) Reagovat

    Jsem na tom stejně, první dvě alba jsou moje oblíbená, vrstvy, barvy, nálady, tohle jsem nikdy nevydržel poslouchat vcelku. Zklamání.

  • Vyborne album (Jajajaja, 31.08.2005 23:25) Reagovat

    Toto album doporucuju, je hodne dobry. V Akropoli jsem nahodou byl take a byl to opravdu jeden z nejlepsich hudebnich zazitku!

  • Líbí. A (Morena, 28.11.2008 01:01) Reagovat

    All I Know Is Tonight je úžasná.

  • rozhovor s Jaga Jazzist (meshCuba, 26.03.2011 21:58) Reagovat

    a 45 minute interview from Prague has just been uploaded! http://ava.chernobyl.eu/blog/interview-with-jaga-jazzists-lars-horntveth/

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Deep Purple - Portable Door 8/10
Video: "Portable Door" zastihuje veterány Deep Purple ve skvělé formě. Nové album "=1" vyjde v červenci Hardrockoví veteráni Deep Purple zažívají na stará kolena další zlatou éru. Jejich poslední tři studiová alba "What Now?!" (2013), "inFinite" (2017) a "Whoosh!" (2020) se vyšplhala na první místa žebříčků, plní obří haly - jak... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 13:00 v sekci Audio / Video | Video
Pohled do českých hitparád 17. týden 2024
Taylor Swift převálcovala všechny české rappery a stanula na vrcholu albového žebříčku Ani Viktor Sheen, ani Calin, dokonce ani minule vítězný Yzomandias. Českou albovou hitparádu, kterou obvykle ovládá někdo z rapujících idolů Generace Z, si tentokrát podrobila Taylor Swift se svou jedenáctou studiovkou "The Tortured... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent Ačkoli novinkám tohoto týdne vévodí hlavně Pet Shop Boys, St. Vincent, Jess Glynne či Justice, poměrně silné zastoupení nabízí i domácí scéna s oceňovanými Manon Meurt, Hlaskontrabas Oktet, Livin Free, Karlem Markytánem či... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
David Guetta feat. OneRepublic - I Don’t Wanna Wait 6/10
Video: David Guetta oprášil hit moldavských O-Zone. Do "I Don't Wanna Wait" si pozval OneRepublic Francouzský DJ a producent David Guetta si v poslední době celkem libuje v předělávání devadesátkových hitů do nového kabátu. Vcelku slušně se popral s remixem starého hitu La Bouche "Be My Lover", minulý rok všechny pobláznil... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 08:40 v sekci Audio / Video | Video
Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins
Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins Kultovní Smashing Pumpkins se na svém turné "The World Is A Vampire" zastaví také v české metropoli. Před jejich koncertem, který se uskuteční 4. července v O2 universu, si připomeňme zásadní videoklipy z počátků kariéry této... čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 31/2020 - od Deep Purple přes Glass Animals po Cassadee Pope (12.08.2020 07:00)
- Recenze: Nergal a jeho stateční natočili hvězdně obsazené pokračování westernu pod hlavičkou Me And That Man (30.03.2020 00:00)
- Jaga Jazzist představí Praze novou desku (27.02.2020 07:52)
- Fotogalerie: Jaga Jazzist v obrazech (17.04.2018 09:34)
- Jaga Jazzist se po dvou a půl letech vrací do Prahy (02.04.2018 12:10)
- Naživo: Hvězdný oheň Jaga Jazzist rozpálil pražskou Lucernu (16.11.2015 20:57)
- Jaga Jazzist se zastaví v rámci evropského turné také v Praze (03.11.2015 19:48)
- Naživo: Jaga Jazzist kontra Pražská filharmonie přivezli nejlepší jazzový koncert roku (05.10.2013 09:31)
- Fotogalerie: Jaga Jazzist v obrazech (04.10.2013 23:46)
- Jaga Jazzist čeká ve čtvrtek největší výzva v Česku (02.10.2013 19:53)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Kabát Taylor Swift Queen Adele Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Dua Lipa AC/DC U2 Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu