shop.musicserver.cz

Průvodce novým albem New Order 'Waiting For The Sirens' Call'

Vydáno: 15.03.2005 05:00 v sekci Publicistika - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

New Order se nadechli s deskou "Get Ready" do druhého života a tuto velkou hudební radost potvrdí svou osmou studiovou nahrávkou, která dostala nezvykle dlouhý název "Waiting For The Sirens' Call" a vyjde v úterý 29. března, tedy hned po Velikonocích. Následující článek je vyhrazen průvodci po všech jedenácti kompozicích, které album obsahuje.

New Order -  Waiting For The Sirens' Call
© facebook interpreta
New Order je kapela, která ovlivnila několik generací hudebníků. Počátky se tradují ke skupině Joy Division a nebýt tragické smrti Iana Curtise, je otázkou, co by dnes Bernard Sumner, Peter Hook a Stephen Morris dělali. Poslední do kvarteta je Gilliam Gilbert, ta se však pro nahrávání nové desky "Waiting For The Sirens' Call" stala spíše externím členem a zůstala doma věnujíc se rodinným povinnostem. Nahradil ji kytarista Phil Cunningham, který již s New Order jel turné k výtečné desce "Get Ready" (2001). Po dlouhé pouze od alba "Republic" (1993) o sobě nedali moc vědět, stojaté vody rozhýřila až skladba "Brutal" původně napsaná na zakázku k filmu "Pláž". Comeback v podobě "Get Ready" se vydařil na výbornou a po už kratší pauze než minule se New Order vrací deskou "Waiting For The Sirens' Call". Nahrávku předznamenal singl "Krafty", jenž je venku od pondělka 7. března. Novinka obsahuje jedenáct skladeb, které kombinují kytarový sound ala "Get Ready" se zvukovým laborováním typickým pro New Order. Očekávaná deska již pomalu a jistě klepe na dveře (oficiální datum vydání je úterý 29. března - den po Velikonočním pondělí) a my vám díky laskavosti české pobočky Warner Music lehce v předstihu nabízíme průvodce touto nahrávkou.

1. Who's Joe? (5:38)

Po mohutné synteticky a smyčcově bohaté předehře se rozjede našlápnuté tempo obdařené kytarami a v refrénu se přidá typická basová linka. Tak trochu tento song s příběhem osamoceného člověka připomíná skladbu "Dream Attack" z desky "Technique" (1989).

2. Hey Now What You Doing (5:13)

Po lehkém kytarovém předvoji v této skladbě kytary více přibrousí. Phil Cunningham se s New Order dal dohromady díky minulé desce "Get Ready", na "Waiting For The Sirens' Call" se však poprvé spolupodílel i na vzniku materiálu a riffy v této skladbě jsou z jeho dílny. "Hey Now What You Doing" je svěží kytarová odpichovka, která by se dobře vyjímala i na již zmíněném "Get Ready".

3. Waiting For The Sirens' Call (5:40)

Titulní záležitost nového alba. Kytary poprvé lehce ustupují do pozadí a na pořadí dne přicházejí klávesy a elektronická alchymie. Takto zní typická melodičnost z pera New Order, v textu se objevují paralely o cestování a podle basáka Petera Hooka je zde zakořeněna Bernardova obliba jachtingu.

4. Krafty (4:32)

Pilotní singl a možná i služebně nejstarší věc na desce. Peter Hook si před dávnější dobou vyzkoušel práci s projektem Hybrid (deska "Morning Sci-fi" / 2003) a spolupodílel se s ním na tanečně laděném albu. Z tehdejšího jamování bylo pro tuto skladbu použito několik fragmentů, které s tempem určenému k tanci přímo srší hitovým nábojem a jasným refrénem, po pár taktech si prostě budete s úsměvem podupávat.

5. I Told You So (5:58)

Jeden z vrcholů desky, kterému dominuje skvělý rytmus. Po úvodním zvukovém pelmelu se naplno rozjede reggae smyčka, která ve spojení s Hookyho basou působní naprosto neodolatelně. Bernard se při vzniku tohoto kusu nechal ovlivnit hudbou, kterou slyšel z rádia na své dovolené v Karibiku. Místy se míchá odvar z dancehallu s prvky typickými pro The Velvet Underground. "I Told You So" je možná zvukově přeplácaná, až příliš komplikovaná, ale s každým dalším poslechem si ji prostě víc a víc zamilujete.

6. Morning Night And Day (5:09)

Začátek skladby vás na chvilku odvede kamsi bokem - příliš se podobá tvorbě Pet Shop Boys - o vzájemném propojení mezi těmito skupina je mnoho věcí známo, nejedná se jen o projekt Electronic a třeba singl "Disapointed" (1992). Po této předehře však zpátky zavítají výrazné kytarové motivy a Bernard v jednom rozhovoru k nové desce přiznává: "Je to hodně autobiografické a o mém životě," k tomu dodává, že je to z životní periody, v níž je právě teď jejich kytarista Phil.

7. Dracula's Castle (5:37)

Řekl bych, že tato věc je bohužel slabší částí této desky. Pohodová kytarovka, kterých od New Order ještě uslyšíme asi nespočet. V prostřední části ale příjemně překvapí pár elektronických zvuků a klavírní linka, kterou je možné samostatně slyšet v úplném začátku a na konci tohoto tracku.

8. Jetsream (5:20)

Jasný roztančený popový hit v duchu tvorby téhle party, v němž hostuje zpěvačka Ana Matronic ze skupiny Scissor Sisters. Bernard si tuto spolupráci hodně pochvaloval a ani se mu nedivím. Refrén si rychle zapamatujete, rytmus je tak akorát a melodické nápady se vzájemně neruší - je to můj osobní kandidát na singl.

9. Guilt Is A Useless Emotion (5:37)

Na "Get Ready" nebyl žádný čistě dance track. "Guilt Is A Useless Emotion" je našlápnutou peckou s výrazným dupákem, elektronickými prvky a basou. Musí se uznat, že ani za ta léta v tomto oboru nejsou New Order úplně mimo a titul nejprodávanějšího dvanáctipalce všech dob ("Blue Monday") jim prostě nikdo jen tak nevyfoukne.

10. Turn (4:32)

Po čistě elektronicky orientované výtečnosti je "Turn" návratem ke kytarám, ty vybrnkávají fešnou melodii a kdesi v zákulisí dozvukují klávesy. Není to vyložená prostá juchačka, ale pohoda, která k New Order taky pasuje.

11. Working Overtime (3:27)

Máte rádi Iggyho Popa a jeho neotřelý kytarový rámus? Na závěr desky Bernard a spol nachystali jízdu plnou kytar jasně předurčenou na nějakou rozjetou párty. Právě Bernard ji již někde hrál ve svém DJském setu a užíval si, jak při ní lidé skvěle šíleli a pařili, tajně si přeje, aby to byl singl. Na stránkách obchodu amazon.co.uk jsem však již našel opačný názor, že to je prý nejhorší song, který kdy New Order napsali, ale nevěřte tomu, je prostě jen moc kytarový.

Závěrem už jen zbývá připomenout, že osmá studiová deska New Order "Waiting For The Sirens' Call" vychází v úterý 29. března a v den vydání na musicserveru naleznete i recenzi. Jelikož New Order a jejich novinka je očekávána s velkým napětím, je přímo předurčena k naší další hromadné recenzi.

NÁZORY
  • vysledky CIHC (franta, 15.03.2005 17:54) Reagovat

    14.3.2005 pryc a vysledky CHJC nikde ... zase anketa na hovno ...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: "Dancing Star" Pet Shop Boys je poctou všem talentovaným a odvážným (07.04.2024 15:15)
- Pet Shop Boys se v novém singlu vrhnou do víru tance (22.03.2024 12:41)
- Video: Pet Shop Boys se v klipu "Loneliness" ohlížejí za mladistvou nerozvážností (01.02.2024 15:30)
- Pet Shop Boys se vracejí s novým albem "Nonetheless" (31.01.2024 11:04)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Audio: Iggy Pop a Cat Power ve "Working Class Hero" kombinují prvky původní písně a "With Or Without You" od U2 (14.12.2023 14:14)
- Pet Shop Boys se v červenci vrátí do Prahy se svými největšími hity (05.12.2023 10:02)
- Sleaford Mods nahráli pro charitu coververzi hitu Pet Shop Boys (29.11.2023 16:46)
- Naživo: Peter Hook & The Light přivezli do Roxy esenci New Order a Joy Division (22.11.2023 08:21)
- Audio: Iggy Pop a Trevor Horn oblékli "Personal Jesus" od Depeche Mode do kabátu jižanského rocku (08.11.2023 12:58)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 Mirai AC/DC Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu