A už je tu zase

03.02.2005 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Za posledního půl roku je DVD "Harem World Tour: Live From Las Vegas", tedy stejně nazvané jako živé album, které nedávno vyšlo, již třetím počinem Sarah Brightman za velice krátkou dobu. Obrazový záznam koncertu je ale asi to nejlepší, co nám tato muzikálová diva může nabídnout.
7/10

Sarah Brightman - Harem World Tour: Live From Las Vegas

Celkový čas: cca 110 min. + cca 100 min.
Vydavatel: EMI
Už je opravdu trochu nudné vymýšlet neustále nové uvedení počinů Sarah Brightman, které mají souvislost s jejím "Harem World Tour". V podstatě to znamená, že tu samou akci popisuji již potřetí. Poprvé to bylo u příležitosti jejího koncertu v Praze, podruhé v recenzi k živé desce nazvané stejně jako toto DVD - "Harem World Tour: Live From Las Vegas", a abych se přiznal, už mi opravdu dochází invence. Zaměřím se tedy rovnou spíše na to, čím se toto DVD liší od předešlého CD.

Samozřejmě hlavní rozdíl je v tom, že u DVD je i obraz, to ale asi nikoho nepřekvapí... Nicméně na to, jak je toto DVD vybaveno (dokonce se vše nevlezlo na jeden kotouček a bonusová část je na druhém disku), je obraz koncertu velice mizerný. Když to srovnám s jinými záznamy koncertů (Phil Collins, Sarah McLachlan, Dixie Chicks aj.), pak se koncert z Las Vegas jeví jako chudý příbuzný a tento fakt měl hodně velký vliv na mé závěrečné hodnocení. Oproti CD je na DVDčku pochopitelně koncert celý a ne jen část. Setlist koncertu je téměř identický s jejím pražským vystoupením, koncert ve městě kasin byl bohatší jen o "Wishing You Were Somehow Here Again". Jinak jsou od sebe ale tyto dvě vystoupení téměř k nerozeznání. Divák si tak může vychutnat například výborný kousek "Dust In The Wind", který do její hudební produkce vůbec nezapadá. A na druhou stranu zjistí to, co na dálku normálně nevidí. Sarah Brightman už opravdu není nejmladší a měla by si to uvědomit. Její sexy zjev se při detailních záběrech hádá s jejím přeci jen už postarším obličejem.

Co se týče zvukové výbavy, je na tom tento titul velmi dobře. Koncert můžete slyšet jak v Dolby 5.1, tak i v DTS 5.1, což je u její hudby velmi žádoucí a téměř nutností. Tím se dostáváme k bonusům. Těch je na druhém disku poměrně dost. Můžete si prohlédnout několik dokumentů o vzniku DVD, samozřejmě nemohou chybět dokumenty o turné a rozhovory s celým ansáblem, včetně rozsáhlého rozhovoru s hlavní aktérkou. Překvapivým bonbónkem jsou tři písničky ("Anytime, Anywhere", "What A Wonderful World", "A Question Of Honour"), které můžete shlédnout z pohledu pěti kamer, přičemž všech pět záběrů je vidět v malých okénkách pod obrazem. Tím ovšem bonusy zcela nekončí. Ne příliš povedená je "bitva perkusí" a na nervy vám zabrnká, v dobrém slova smyslu, "Harem Quiz", kde když se spletete, musíte začít od začátku. Odměnou vám bude po každém správném zodpovězení deseti otázek například vlastnoručně točené video Sarah Brightman či přístup na její stránky. Menším mínusem, který musím zmínit, jsou titulky. Jsou zde v několika jazycích, ale jakmile si přepnete na anglické, máte smůlu, nic se nezobrazí. Německé, francouzské či dokonce katalánské běží v pořádku, ale anglické ne.

U Sarah Brightman velice záleží na tom, jestli její hudbu akceptujete, či nikoliv. Jestliže ji máte rádi, pak se vám DVD "Harem World Tour: Live From Las Vegas" bude zcela jistě líbit. Až na relativně mizerný obraz je výborně vybaveno po všech stránkách a fanoušci Sarah Brightman mohou skákat radostí. Pokud ale považujete její hudbu za kýč, pak by mohlo být toto DVD sebenadupanější a výsledek bude pro vás stále stejný.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY