shop.musicserver.cz

Krucipüsk - Lidi přestali vnímat svoje kořeny a identitu

Vydáno: 17.12.2004 05:00 v sekci Rozhovory - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Poctiví návštěvníci letních festivalů potvrdí, že jednou ze zaručených atrakcí bývá vystoupení Krucipüsku, svérázné formace s nepřehlédnutelným leaderem Tomášem Hajíčkem. Skupině vyšlo na jaře výborné album "Druide!", a tak jsme si nemohli dovolit neudělat s nimi rozhovor.

Krucipüsk
© www.krucipusk.cz / Adolf Zíka
Kolem skupiny Krucipüsk se vznáší zvláštní aura. Těžko říct, jestli je to dáno spíše roztodivností její muziky, anebo charismatem, které k lidem vysílá frontman Tomáš Hajíček. Ať je to, jak chce, tihle původem severočeští rockeři mají v rukávu podivuhodnou diskografii, jíž na jaře obohatili o výjimečný přírůstek, album "Druide!". Výtečná kolekce vzala posluchače na dobrodružnou cestu českou minulostí, zvykovým právem starých Keltů a šumivou atmosférou pradávných lesů. Podobně se tvářily i koncerty Krucipüsku, který objel republiku spolu s Kabátem a Dolores Clan. Rozhovor s Tomášem Hajíčkem a René Ryparem vznikal delší dobu, ale i přes zpoždění má pořád čtenářům co nabídnout.

Určitě už jste to mnohokrát vysvětlovali, já to ale nevím (a mnozí čtenáři jistě také ne), proto se musím na začátek zeptat: jak vznikl název Krucipüsk?

Tomáš: To vzniklo, když jsme se začali zaobírat otázkou, jestli je Pánbů ženská, nebo chlap, když jsou andělé bezpohlavní, a jak vznikl název Krucifix. Pak přišla naše geniální dedukce Krucipüsk. (smích)

Sledujete, jak se v průběhu let mění vaše publikum? Třeba na křtu v Akropoli převažovali mladí, kteří začátky skupiny mohli jen stěží prožívat.

Tomáš: Samozřejmě že to sledujeme a máme radost z toho, že snad ještě nesenilníme a můžem část toho, co vidíme, předat tímhle způsobem dál.

Když jste na jaře objížděli republiku s Kabátem, zauvažovali jste o tom, v čem je mezi vámi (skupinami) hlavní rozdíl?

Tomáš: Na tom není nic k uvažování. Máme radost z toho, že český kapely a vůbec rockový koncerty maj v naší malinký zemičce takovou popularitu a návštěvnost. Zkrátka, že se "pop" posunul od těch texty nic neříkajících ufounů, co od komančů ovládali pódia a média, konečně do hrubšího ranku, kde lidem není jedno, v čem dejchaj. Ale myslím, že to odpovídá i stavu celý planety, politiky a postoje nový generace ke všem intrikám a materialismu.

Dolores Clan si pochvalovali, že turné jim přineslo spoustu nových zkušeností. Co to přineslo vám, kromě případných nových fanoušků?

Tomáš: Nám v podstatě to samý, protože hrát pro dvacet tisíc lidí a ustát to, a ustát to, že nepřišli na tebe, je hustej záhul na psýchu. Krom toho jsme se potkali se spoustou skvělejch lidí z řad posluchačů a technickýho zajištění těchto mega akcí, se kterejma pracujem a stýkáme se dodnes. Mnoho z nich mohu nazvat svými přáteli, na což jsem patřičně hrdej.

Krucipüsk - Tomáš Hajíček
© www.krucipusk.cz / Maťo Mišík
V plánu je také šňůra se Škworem. Kdy ale dojde na vaše samostatné "Druide! Tour"? Anebo jste na turné pořád a nic speciálního kvůli desce podnikat nebudete?

Tomáš: Tour se Škworem je, myslím si, dobrej tah od managerů. Jednak máme podobnej okruh posluchačů, jednak by se měly jet větší haly, což nám umožní prezentovat i krásnou jevištní scénu, kterou mohli fans vidět třeba na křtu v Akropoli.

Tajemno a mystika byly už na "4", "Druide!" ovšem evokuje atmosféru středověkých hvozdů a pradávné historie. Co vás na Keltech a dávnověku tolik přitahuje?

Tomáš: Lidi v Čechách díky EU přestali tak trochu vnímat svoje kořeny a identitu. Přitom máme tak krásnou zemi, kulturu a tradice a je třeba se o to starat, ne se nechat sežrat nějakým celoevropským diktátem. To by byla škoda.

Tak mě napadá - nezvažovali jste použití některých historických nebo dokonce archaických hudebních nástrojů?

Tomáš: Krásná připomínka, uvidíme na příštím CD.

Charakter desky hodně dotváří vydařený booklet, který dělal Maťo Mišík. Byly kontury designu dopředu jasné, anebo jste dlouho museli hledat shodu mezi částí vizuální a hudební?

Tomáš: Vše se tvořilo v podstatě nezávisle na sobě. Je parádní pracovat s lidma, který věděj, co dělaj, a dokážou se na sebe napojit. Ještě jednou díky všem!!!

Skvělou parodií prvoplánovým šoumenům je "Belzebub disco". Když byste měli tuto píseň stručně okomentovat, jak by to vypadalo?

Tomáš: To nechám na vás, ať si tam každej najde to svý.

Je legračním paradoxem, že jste natočili "Belzebub disco" a později se objevili v oficiální nominaci na Českého slavíka, avšak jako Krucipysk. Urgovali jste, aby vám jméno opravili?

Tomáš: Nevím, jakým způsobem urgovat, a je mi to vlastně dost jedno. Ale samozřejmě je každý ocenění z hlediska reklamy v pořádku. To správný se člověk dozví, když vědět chce.

Krucipüsk - Tomáš Hajíček
© Ondřej Dědina / musicserver.cz
Čeho je výsledkem fakt, že zvláště čeští posluchači zbožňují prapodivné projekty jako O-Zone, Touch či Michala Davida, přitom dobrá muzika dostává většinou tzv. na frak? Je to degenerace konzumu, hloupost, pohodlnost, špatná role médií?

Tomáš: Kdo je v médiích, existuje. To je motto dnešní doby. Zaplať koště za ty, co ještě hledaj a nechtěj papat konzumní šlichtu. Doufám, že to jednou někdo nebude říkat o nás. (smích)

Občas se stane, že když člověk o nějakém filmu nebo písničce moc přemýšlí, prostě se mu znelíbí. Děláte hudbu s tím, aby u ní lidé i přemýšleli, anebo jde prvotně o to pobavit?

Tomáš: Prvotní je dostat myšlenku k lidem a my používáme tenhle druh vyjádření, protože je nám nejbližší, v týhle symbióze nám hudba a text nejlíp korespondují.

Protestovali byste, kdyby vám české úřady chtěly vrazit na obal razítko, že deska obsahuje sprostá slova a je nevhodná pro děti, jak se to děje v USA?

Tomáš: Jak to znám, zakázaný ovoce nejvíc chutná. Možná by to byla dobrá reklama.

Jak to je s klipama k "Druide!"?

Tomáš: Klip se připravuje, trochu ho brzděj finance, ale bude (možná budou).

Značnou část hudby složil René Rypar. Když by vedle sebe René postavil Krucipüsk a nově Support Lesbiens, je ve vašich postojích k oběma souborům rovnocenný vztah, anebo SL jsou přeci jen více na kšeft? Nebo naopak?

René: Neberu to jako kšeft. Obě kapely jsou pro mě srdcové záležitosti.

Krucipüsk - Druide!
© facebook interpreta
Nemůžu se nezeptat na Eleison - jak to s nimi vypadá? Už je to definitivně mrtvý projekt, či se rýsuje nějaká činnost?

René: Eleison občas oprášíme na koncertě. Jiná činnost se zatím neplánuje...

Je to rozhovor pro hudební server, takže se nelze nezeptat na váš postoj k internetu...

Tomáš: Velmi kladný. Je to další způsob, jak dostat informace velmi rychle k lidem. Na druhou stranu nevím, kam až ta rychlost může vést.

A na závěr: znáte musicserver.cz?

Tomáš: Jasně. A jsme rádi že fungujete, jen tak dál a spoustu parádní muziky. Krásnej rok 2005 přeje Krucipüsk.

Díky za rozhovor.

Autor je redaktorem iDNES.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent Ačkoli novinkám tohoto týdne vévodí hlavně Pet Shop Boys, St. Vincent, Jess Glynne či Justice, poměrně silné zastoupení nabízí i domácí scéna s oceňovanými Manon Meurt, Hlaskontrabas Oktet, Livin Free, Karlem Markytánem či... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
David Guetta feat. OneRepublic - I Don’t Wanna Wait 6/10
Video: David Guetta oprášil hit moldavských O-Zone. Do "I Don't Wanna Wait" si pozval OneRepublic Francouzský DJ a producent David Guetta si v poslední době celkem libuje v předělávání devadesátkových hitů do nového kabátu. Vcelku slušně se popral s remixem starého hitu La Bouche "Be My Lover", minulý rok všechny pobláznil... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 08:40 v sekci Audio / Video | Video
Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins
Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins Kultovní Smashing Pumpkins se na svém turné "The World Is A Vampire" zastaví také v české metropoli. Před jejich koncertem, který se uskuteční 4. července v O2 universu, si připomeňme zásadní videoklipy z počátků kariéry této... čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí
Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí S bubeníkem Jugim jsme si povídali nejen o tom, co je nového u jeho domovské kapely UDG. Pohovořil také o svých dalších aktivitách, včetně chodu bookingové agentury RedHead Music, která zastupuje významné umělce. Zamyslel se také... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 14:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Manon Meurt - Unravel 9/10
Recenze: Fascinující "Unravel" zrcadlí niterný svět Manon Meurt Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Frontman Krucipüsk Tomáš Hajíček měl nehodu, je ve vážném stavu (17.04.2024 08:53)
- Na slovenském Topfestu 2024 vystoupí Scorpions i Kabát (01.12.2023 18:18)
- Absolutní slavicí je poprvé Ewa Farna. Zvítězili také Marek Ztracený, Kabát a Calin (24.11.2023 23:45)
- Recenze: Třinácté album Krucipüsk na "HovnoZle" naštěstí nedopadlo (13.11.2023 18:00)
- Krucipüsk a Kurtizány z 25. Avenue vyrážejí na společné turné (13.10.2023 12:15)
- Hudební festival Hrady CZ zakončí svoji letošní pouť na Bezdězu s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (29.08.2023 16:22)
- Naživo: Hrady CZ na Točníku ovládli Kabát, Mirai, Kryštof a velmi teplé počasí (18.07.2023 18:27)
- Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu představí na dvou pódiích na Kunětické hoře s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (18.07.2023 14:56)
- Naživo: Mötley Crüe a Def Leppard přivezli do Letňan lesk a špínu osmdesátek (03.06.2023 13:04)
- Fotogalerie: Rocková exploze v Letňanech zachycená objektivem fotoaparátu (03.06.2023 09:33)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Dua Lipa Lady Gaga AC/DC U2 Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu