Má duše se vznáší...

06.10.2004 13:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Americký písničkář Ben Harper se spojil s vokálními velmistry Blind Boys Of Alabama a natočil přenádhernou desku plnou písní o věcech především duchovních. Album "There Will Be A Light" je plné citů a naděje. A vůbec nemusíte chodit do kostela, aby vás tahle hudba povznesla.
9/10

Ben Harper With The Blind Boys Of Alabama - There Will Be A Light

Skladby: Take My Hand, Wicked Man, Where Could I Go, Church House Steps, 11th Commandment, Well, Well, Well, Picture Of Jesus, Satisfied Mind, Mother Pray, There Will Be A Light, Church On Time
Celkový čas: 38:57
Vydavatel: EMI
Američan Ben Harper, zpěvák, kytarista a skladatel původem z kalifornské Pomony (tam se narodil i Tom Waits), není u nás příliš známou personou (i když šťastní obeznámení vědí své). V branži není nováčkem, pohybuje se v ní už celou dekádu a na kontě má sedm desek (z toho dva živáky). Pro svůj nový počin se spojil s vokálním ansáblem, který jsme mohli zaznamenat například při spolupráci s Peterem Gabrielem. Spojení Bena Harpera a Blind Boys Of Alabama (letos byli na společném evropském turné) vyústilo do alba "There Will Be A Light", které je nenápadné a nádherné. Jakoby ani nepatřilo do téhle doby. I když... Možná právě teď, v chaosu dnešního světa, je jeho pravá chvíle.

"There Will Be A Light" je albem především duchovní hudby a nemusí to být nutně jen ve striktně náboženském pojetí. Jsou to písně o naději, povznášející a plné emocí. Harper speciálně pro tuhle desku napsal skladby spojující gospel a blues, velmi vhodně přidal dvě coververze a jeden tradicionál. Naprosto bezchybnou se ukázala spolupráce s Nevidomými alabamskými bratry - pokud bychom použili studený, neosobní ekonomický termín, vznikl zde dokonalý synergický efekt mezi nimi a Harperovou skupinou The Innocent Criminals. To není pouhý doprovod, oni dodávají novou dimenzi a jsou rovnocenným spoluhráčem sólového zpěvu a instrumentů.

Harperův hlas je velmi procítěný v pomalých písních (zpěv v takové "Where Could I Go" prostě musí vzít za srdce) a v těch rychlejších se hbitě ohýbá jako ryba ve vlnách - není těžké uhádnout, kdo Harperovi ty báječné vlny vytváří. Rozechvěná instrumentálka "11th Commandment", jemné kytarové preludium, je úvodem do dřevní "Well, Well, Well", snad vlajkové lodi celé desky, protože v ní je nejlépe zkoncentrováno to nejpodstatnější a nejlepší z celého díla. A slyšet živě a capella zpívanou "Mother Pray", asi by mi už navždy zůstala vzadu na krku husí kůže.

Těžko říci, kolik se tohoto alba u nás může prodat kusů, ale majitele lze bez nadsázky označit za šťastlivce. Pokud jimi nejsou pořád, jsou jimi přinejmenším při poslechu hudby na desce "There Will Be A Light". Pokud je štěstí mozaikou složenou z malou radostí, pak Harper a Blind Boys stvořili alespoň jeden svítící střípek z krásného skleněného obrazu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY