Soulová princeznička podruhé

28.09.2004 05:00 - Vojta Kostelecký | foto: facebook interpreta

Joss Stone se v loňském roce, mimochodem to jí bylo teprve šestnáct let, vyšvihla mezi popovou smetánku svým debutem plným polozapomenutých soulových hitů. Na úspěch alba "The Soul Sessions" se nyní bude snažit navázat se svojí částečně autorskou deskou "Mind, Body & Soul".
7/10

Joss Stone - Mind, Body & Soul

Skladby: Right To Be Wrong, Jet Lag, You Had Me, Spoiled, Don't Cha Wanna Ride, Less Is More, Security, Young At Heart, Snakes And Ladders, Understand, Don't Know How, Tom & Tattered, Killing Time, Sleep Like A Child
Celkový čas: 59:10
Vydavatel: EMI
Poté, co tahle mladičká kráska ohromila svět svým debutem "The Soul Sessions", začal ji nekonečným srovnáváním posedlý tisk označovat třeba jako Britney se sametově "černým" hlasem, Christinu s hudebním vkusem nebo jako soulovou Norah. Jiní ji pasovali rovnou do pozice nové Arethy Franklin. A aby toho náhodou nebylo málo, rozhodla se firma stylizovat Joss Stone na promo fotkách do role mladičké Janis Joplin. Kdo se v tom pak má vyznat. Jedno je však nad slunce jasné, zpívat Joss umí jako málokdo, a ačkoliv ještě občas zbytečně exhibuje nebo kopíruje slavnější kolegyně, je výrazově až neuvěřitelně vyzrálá, má krásnou, "sexy" barvu hlasu, kterou by jen málokdo přisuzoval drobné blondýnce, cit a krásnou tvářičku navrch, což je vpravdě smrtelná kombinace. Není se čemu divit, že do ní EMI vkládají takové naděje.

Joss slibovala oproti debutu sestaveného z oprášených soulových hitů let sedmdesátých výrazně současnější sound. "Ale proč vlastně měnit jednou osvědčený recept, zvlášť když je dnes mezi často zaměnitelnými r'n'b dračicemi taková tlačenice," řekli si jistě osvědčení producenti Betty Wright a Mike Mangini. Nová deska proto opět hraje příjemnými, měkce pastelovými barvami starých syntezátorů a tlumených funky kytar. Zásadní změnou je však původní repertoár. Na drtivé většině nových skladem se navíc zpěvačka, budeme-li věřit oficiálním zdrojům, sama výrazně podílela. A pro sichr přizvala ještě několik stars včetně Beth Gibbons, skladatele Lamonta Doziera, Angie Stone, nebo chlapíků z The Roots.

Výsledkem je příjemná, zlehka plynoucí, ale možná až moc učesaná nahrávka, na které převažují "klasické" pop-soulové balady. Dostane se však i na svižnější funky, reggae, jemné náznaky hip-hopu, moderního r'n'b, jazzu a místy dokonce i americké country. Všechno sedí, všechno krásně ladí, včetně zamilovaných textíků, ve kterých je Joss střídavě sebevědomou, emancipovanou ženou, která dokáže vzít osud do svých rukou, a bezhlavě zaláskovanou, nevinou ovečkou, ale chybí tu více skladatelské invence. Postrádám tu dvě tři výrazné skladby, opravdové hity. Možná byla očekávání vybuzená mediální horečkou příliš velká, ale pravdou je, že ani příjemný singl "You Had Me", ač se snaží sebevíc, vás nedostane tak jako hit "Super Duper Love" z debutu.

Bez opravdu silných melodií není "Mind, Body & Soul" víc, než "jen" dobrou deskou, která skvěle funguje třeba jako kulisa pro nedělní lenošení nebo noční brouzdání internetem. Avšak mluvíme tady o "kulise", kterou si dopřává Elton John, Lenny Kravitz i Mick Jagger, který s Joss Stone dokonce natočil duet. Takže na té holce asi něco bude, že?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY