Poezie s klavírem v příšeří

14.09.2004 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Americká zpěvačka, klavíristka a skladatelka Tori Amos není na musicserveru žádným nováčkem, ale s jejím DVD se zde setkáváme poprvé. "Welcome To Sunny Florida" je název pro záznam jejího koncertu ze září 2003 na Floridě, tentokrát smáčené deštěm.
7/10

Tori Amos - Welcome To Sunny Florida

Skladby: a sorta fairytale, Sugar, Crucify, Cornflake Girl, Bells For Her, Concertina, Take To The Sky, Leather, Cloud On My Tongue, Cooling, your cloud, Father Lucifer, Professional Widow, I Can't See New York, Precious Things, Tombigbee, Amber Waves, Hey Jupiter; CD (Scarlet's Hidden Treasures): Ruby Through The Looking-Glass, Seaside, Bug a Martini, Apollo's Frock, Tombigbee, Indian Summer
Celkový čas: cca 179 min.
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Koncertní DVD "Welcome To Sunny Florida" rusovlasé zpěvačky a klavíristky Tori Amos začíná rozhovory s fanoušky, kteří se na ono večerní vystoupení chystají. Jsou oddaní a mluví o neskutečných počtech koncertů své oblíbenkyně, jež absolvovali. No řekněte, byl někdo z vás třeba ne pětkrát, ale třeba stokrát na něčím koncertě? Následné sledování DVD ukazuje, proč ti lidé na Tori pořád chodí. Absolvovat její koncert není zrovna odpočinková záležitost, kde by člověk vypnul mozek, ale pokud se nechá posluchač Tori uhranout, je to hluboko a napořád.

Název disku je vtipný vzhledem k silnému lijáku, který v ten den, 4. září 2003, stihl West Palm Beach (promítlo se to i do úvodního menu disku). V místním amfiteátru se konala poslední zastávka turné po albu "Scarlet's Walk", ale je jasné, že setlist večera se netočil jen kolem této desky. Abychom na to nezapomněli, k DVD je též přidáno audio CD obsahující šest skladeb, jež se na zmíněnou poslední řadovku, už tak se stopáží přes sedmdesát minut, nedostaly. Přitom ty písně nejsou o nic horší, "Tombigbee" dokonce zazněla v přídavku koncertu.

Pódiová prezentace není vzhledem k charakteru koncertu nijak bombastická. Tori jednak celý večer sedí bokem k publiku, před sebou a za zády má své klávesové nástroje a doprovázejí ji jen bubeník a perkusista Matt Chamberlain a na basu Jon Evans, oba výborní a přesto převážně schovaní v přítmí. Žádné velké světelné efekty a projekce, jen soustředěný výkon plný emocí a sdělení. Písně jsou nataženy do mnohaminutových délek a sem tam obohaceny o improvizaci či intro, viz například swingový úvod ke "Cornflake Girl". Tori není při svém výkonu nějak exaltovaná, spíše tajemně démonická, ale její jistý zpěv je hodně podmanivý. Dovolí si i efektní hru "obouruč" čelem k masám a každou rukou na jiném nástroji po stranách, křídle a pianinu ("Concertina").

Obrovským kladem DVD hodným zdůraznění je výborný mix zpěvaččina hlasu v Dolby Digital 5.1. Zadní kanály skvěle reprodukují echa a dlouhé zpívané tóny krásně doznívají v prostoru, třeba ve "Father Lucifer". U tohoto DVD je ovšem zvlášť škoda, že není opatřeno titulky - hodily by se u bonusových rozhovorů s Tori a její matkou (!), ale i u samotných písní. Tady jsou texty značně důležitou součástí sdělení Tori Amos a pro posluchače méně zdatné v pochycení zpívané angličtiny by titulky byly velmi přínosné.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY