Cukrová hvězdokupa

19.07.2004 00:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Album "Zu & Co." je napěchováno hvězdnými jmény od sklepa až po střechu, neboť shrnuje dueta italského zpěváka Zucchera s mnoha jeho hudebními kolegy. A nejsou to žádná ořezávátka, která by si dovolila vyprodukovat nedejbože nějaký odpad. "Zu & Co." je výborná deska!
8/10

Zucchero - Zu & Co.

Skladby: Dune Mosse (Miles Davis), Muoio Per Te (Sting), Everybody’s Got To Learn Sometime (Vanessa Carlton and Haylie Ecker), Mama Get Real (Mousse T), Like The Sun - From Out Of Nowhere (Macy Gray & Jeff Beck), Baila Morena (Mana), I Lay Down (John Lee Hooker), Blue (Sheryl Crow), Pure Love (Dolores O'Riordan), A Wonderful World (Eric Clapton), Pippo – Nasty Guy (Tom Jones), Hey Man - Sing A Song (B.B. King), The Flight (Ronan Keating), Cosí Celeste (Cheb Mami), Diavolo In Me - A Devil In Me (Solomon Burke), Senza Una Donna - Without A Woman (Paul Young), Il Mare Impetuoso Al Tramonto (Brian May), Miserere (Luciano Pavarotti & Andrea Bocelli)
Celkový čas: 77:07
Vydavatel: Universal
Adelmo Fornaciari, italský hudebník známý ve světě pod svou přezdívkou z dětství Zucchero (Cukr), příští rok oslaví padesátku. Albem "Zu & Co." si možná s předstihem dal dárek, který mu může leckterý zpěvák závidět, neboť deska je sestavena z duet s mnoha slavnými jmény. A protože se dali dohromady výborní umělci se silným písňovým materiálem, vznikla výborná kolekce, jež není chaotickým hybridem dělaným na efekt a pro peníze. Prvotním dojmem po poslechu alba je dobrý pocit z příjemného chlapíka Zucchera, sympaťáka, jemuž na spolupráci kývli i lidé, od kterých bychom to na první pohled možná ani nečekali.

Písničky na desku vznikaly v různých obdobích a různými způsoby. Kupříkladu skladbu "Like The Sun - From Out Of Nowhere" nahráli její aktéři ve třech různých částech světa: Zucchero zpíval ve studiu v Bologni, Macy Gray v Los Angeles a bájný kytarista Jeff Beck svůj part natočil v Londýně. Najdeme zde nové, ale i posbírané starší kousky a řeč není jen o nejprofláklejší "Senza Una Donna - Without A Woman" s Paulem Youngem. Některé písně jako kdyby byly napsány přímo na tělo Zuccherově partnerovi či partnerce, kupříkladu "Pure Love" pro Dolores z Cranberries, jinde host svým neopakovatelným způsobem dodá letmý dotek, ovšem k nezaplacení (třeba John Lee Hooker v "I Lay Down" nebo Miles Davis v "Dune Mosse").

V naprosté většině je Zucchero autorem písní a tím se podstatně liší od člověka, s nímž je díky svému hlasu srovnáván, Joe Cockera. Obdivuhodné je žánrové rozpětí, jímž Zucchero disponuje, a paleta hostů různých žánrů, s nimiž spolupracuje. Ačkoliv rodem písničkář, snad i bluesman, vystřihne zde i vyloženě taneční kusy s bouráckými hlasy Toma Jonese či Solomona Burkeho, ve svém velkém hitu "Cosí Celeste" nechá zpívat Cheba Mamiho arabské ornamenty, koketuje s klasikou v "Miserere" a nebojí se odzpívat skvělý hit "The Flight" s popovou hvězdou Ronanem Keatingem. A všechno to funguje, není to samoúčelná exhibice!

Desky s podobným konceptem ve mne obvykle vzbuzují nedůvěru, ale "Zu & Co." je z úplně jiného soudku. Předvádí svého hlavního protagonistu, jež svou kolekci představuje i na koncertním turné, jako umělce mnoha talentů a také mnoha známých. Asi to opravdu bude sympatický chlap s kouzlem osobnosti, když se mu podaří dát na jednu desku tolik hvězd. Navíc se album nerozplizlo a s přehledem potěší široké vrstvy posluchačů. Bravo, Cukříku!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY