shop.musicserver.cz

Rocker v plné síle

Vydáno: 30.06.2004 21:06 v sekci Naživo - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

V pražském T-Mobile parku se po debutu sira Paula konal další velký koncert. Do Prahy poprvé zavítal americký rocker Lenny Kravitz v rámci turné k aktuální desce "Baptism". Její recenzi od kolegy jste si už mohli přečíst, nyní můžete zkonfrontovat váš zážitek z koncertu se zážitkem našeho redaktora, případně se alespoň virtuálně na koncert "podívat".

Lenny Kravitz
© Rolling Stone / James Crump
Lennyho Kravitze není třeba představovat, nechat si ujít první koncert u nás by musicserver.cz nemohl. A navíc, když měl tak slušné předkapely - Black Rebel Motorcycle Club a Stereophonics. Produkci Black Rebel Motorcycle Club jsem bohužel stihl pouze ve třech skladbách, zácpa na dálnici Brno-Praha úřadovala. Ale příliš toho nelituji. Na deskách mě jejich retrorock moc nechytil a naživo to bylo ještě horší. Moc za to asi nemohli, hlavním viníkem byl zvuk. Už dlouho jsem neslyšel takovou hlukovou "kouli", ze které se díky lehkým poryvům větru nebo hrátkám zvukaře vyloupl tu a tam nástroj. Role první předkapely je nevděčná, takže si budu myslet, že na samostatném koncertě to musí být lepší. BRMC začali určitě dřív než v inzerovaných sedm, skončili totiž už čtvrthodiny poté. Byl čas dvacet minut se sžít s areálem, který při koncertu sira Paula trpěl mnoha organizačními nedostatky. I když nemohu porovnat přímo, v tisku zmiňované problémy byly, myslím, vyřešeny. Záchodů, občerstvení dost, vchod i pódium taky v pohodě. I plocha nebyla tak hrozná, zbytky cihel a kamení měly výhodu, že je šlo navršit a udělat tak malý stupínek pro menší divačky, aby aspoň něco viděly. Jen používání těch žetonů místo peněz jsem nepochopil, festivaly je zavrhly, proč se objevily tady?

Druhá předkapela, velští Stereophonics mě mile překvapili, zvuk byl lepší, skladby také, nabudilo mě to sehnat si jejich desky. Melodické, občas skoro až líně se pohupující, nicméně pořád dost kytarové skladby byly dobrou přípravou na hlavní hvězdu večera. Třičtvrtěhodinka s nimi uplynula příjemně, aspoň si je teď už nebudu plést se Supergrass.

Ale v devět začalo to hlavní - instrumentální úvod, obrovské plátno zakrývající scénu spadlo a na scénu ve středu s velkými iniciály protagonisty nenastoupil redakční kolega, jak mě jako fór napadlo, ale konečně Lenny Kravitz a jeho doprovodní muzikanti. Lenny s hučkou na hlavě a oblečku á la 60.léta, odkud čerpá i hudebně. Scéna samotná byla střídmá, oproti předkapelám nepřibylo nic, pouze světla s přibývající tmou získávala svůj význam. Ale stačilo to, o kvalitě se rozhodovalo na pódiu. Lenny logicky chtěl publikum zahřát, takže zahájil dvěma "běžeckými" skladbami - na úvod z aktuální desky singlem "Where Are We Runnin'?" a následovala "Always On The Run" z druhé desky "Mama Said". Po nich měl nejdelší proslov na koncertě, kde se nelichotivě vyjádřil o politicích a podělil se o svůj názor, že skuečnou, duchovní, sílu má každý z nás. A ta je důležitá. A taky láska, samozřejmě, to zopakoval i následně. Pokračoval dalším hitem z druhé desky ("It Ain't Over 'Til It's Over"), zařadil i další dva nebo tři kusy z novinky včetně funkové "Sistamamalover", také "Dig In" z šesté řadovky. Před desátou hodinu sáhnul na debut ve "Fear", na konci usedl za bicí a spolu s kapelou si minimálně 10 minut zajamoval.

Tím publikum docela zchladil, ačkoliv bylo evidentní, že on sám si užívá. Přece jen většina byla zvědavá na hity, a celkově silnější příklon k funku se mohl zamlouvat hlavně Matěji Ruppertovi z Monkey Business, který se dal mezi posluchači zahlédnout. Ale stejně jakýkoliv Lennyho kontakt s publikem, a že se snažil o aspoň krátké povzbuzení, měl za následek nadšené reakce.

Lenny Kravitz
© Rolling Stone / James Crump
Po jamu dostal lidi do varu "smrtelnou" kombinací "American Woman", "Fly Away" a geniální "Are You Gonna Go My Way". Nejen v nich bylo vidět, jak moc je srostlý s kytarou, během koncertu je střídal jako své přítelkyně, proti deskám logicky zvukově přiostřil. Ačkoliv pro něj není problém si nahrát celé album sám, na pódiu se vůbec nenudili kytarista Craig Ross, kterého Lenny dvakrát představil, baskytara byla také značně slyšet. Riffy zjemňovala dechová sekce (dvě trubky a saxofon), ne moc slyšitelné klávesy a doprovodné vokály.

Tím však ve čtvrt na jedenáct skončil základní koncert. Po krátké pauze přidal pouze "I Belong To You" a nakonec debutovou "Let Love Rule". Ta však vystačila na 25 minut!, opět se víc než hodně jamovalo, Lenny dav postupně rozezpíval v refrénu, zdálo se, že se mu opravdu nechce skončit.

Není divu, koncert měl výbornou atmosféru, kterou ani předlouhé jamy nezadusily. Posluchačky rádií byly možná překvapené, jak ten jejich idol hraje tvrději než znají, nicméně Lennymu nikdo nesebere, že složil pěknou řádku hitů. Lenny ukázal, že má nyní blíž k Princovi nebo Jamesu Brownovi (který mezi jinými vyplňoval pauzu před koncertem) než k tolik předhazovanému Jimi Hendrixovi. I když i on by si ostré riffy Lennyho a parťáka Craiga určitě užíval bez ohledu na míru kopírování. Lenny byl do muziky ponořen, což se na početné publikum (odhaduji to až k patnácti tisícům!) přenášelo. Škarohlíd ve mně si nemůže odpustit komentář ohledně playlistu, místo dlouhého jamování bych uvítal více skladeb (nebo delší koncert), album "Circus" není tak špatné, aby z něj nezahrál ani skladbu. Ale po skončení koncertu se nedá říct nic jiného, než: Bravo Lenny! Reparát nové scény v hlavním městě proběhl podle mně dobře.

Lenny Kravitz, Stereophonics, Black Rebel Motorcycle Club, T-Mobile Park Kolbenova, Praha, 29.6.2004

  • Žádný poprvý...... (Miyake, 30.06.2004 22:00) Reagovat

    Panu redaktorovi asi uniklo,že Lenny l Kravitz tu byl už jednou a to před 8 lety!!!!

  • zacpa a vubec (julezz, 30.06.2004 23:29) Reagovat

    Taky mam dojem ze uz tu jednou hral/snad pred 7,8lety...
    Ale co se tyce zacpy tak souhlas. D1 sux! :(

  • Let love rule (julezz, 30.06.2004 23:33) Reagovat

    a malem bych zapomela napsat jaxme vsichni/malem doslova/ padli na zadek z toho co ta uzasna zenska predvedla behem Let love rule... jaxe jmenuje?

  • Kra(le)vitz podruhé (David, 01.07.2004 09:59) Reagovat

    Ano, Lenny byl v Praze podruhé, poprvé v roce 95 v sotva zaplněné sportovní hale (dnes T Mobile arena). Byl jsem tam.

  • Super Lenny (Miroslav Provazník, 01.07.2004 10:29) Reagovat

    Lenny byl super, tohle byl nejlepší koncert, na kterým jsem byl. Líbila se mi Let love rule a dlouhé jamování. Ukázal, že umí perfektně hrát na kytaru a bubny. Je to prostě Lenny.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Začíná týden zázraků. Linkin Park i Oasis se (asi) vracejí na scénu. Zahrají i v Česku?
Na okraj: Začíná týden zázraků. Linkin Park i Oasis se (asi) vracejí na scénu. Zahrají i v Česku? Modlitby fanoušků byly vyslyšeny a po dlouhých letech spekulací se pravděpodobně už tento týden dozvíme, jak bude vypadat budoucnost legendárních kapel Linkin Park a Oasis. Obě skupiny totiž o uplynulém víkendu daly najevo, že se... čtěte zde
Vydáno: 26.08.2024 09:13 v sekci Publicistika | Na okraj
Poetický debut "Horses" zůstává i po téměř půlstoletí mistrovským dílem Patti Smith
Zaprášenosti: Poetický debut "Horses" zůstává i po téměř půlstoletí mistrovským dílem Patti Smith Patti Smith je nejen excelentní básnířka a hudebnice, ale také výtvarnice. Ačkoliv se občas můžete setkat s názory, že jde o přeceňovanou umělkyni, její tvorba úspěšně odolává zubu času, o čemž svědčí také zpěvaččiny... čtěte zde
Vydáno: 25.08.2024 08:00 v sekci Recenze | Zaprášenosti
Sabrina Carpenter - Taste 8/10
Video: Sabrina Carpenter a Jenna Ortega se v klipu "Taste" snaží vzájemně zabít Sabrina Carpenter ovládla léto písněmi "Espresso" a "Please Please Please". A nyní - do třetice všeho dobrého - představuje třetí singl "Taste". Všechny jmenované songy pocházejí ze zpěvaččina šestého alba "Short n' Sweet", které... čtěte zde
Vydáno: 24.08.2024 15:00 v sekci Audio / Video | Video
Post Malone - F-1 Trillion 7/10
Recenze: Post Malone si na countryové album "F-1 Trillion" přizval i ty největší ikony tohoto žánru Je to sotva rok, co Post Malone fanouškům představil desku "Austin". Nyní přichází se svou šestou řadovkou, na které se uchýlil ke country. S tímto nápadem si rapper pohrával už nějakou dobu, ovšem před zveřejněním prvních... čtěte zde
Vydáno: 24.08.2024 08:00 v sekci Recenze
Markéta Irglová & Marcell - Není to lehké 9/10
Video: Markéta Irglová a Marcell v novince experimentují. "Není to lehké", ale daří se jim to náramně Odvaha. Čistota. Křehkost. To jsou slova, která společné dílo Markéty Irglové a Marcella vystihují nejvíce. Rodačka z Valašského Meziříčí ke svému novému počinu dodává: "Tato píseň byla napsána pro český film 'Útěk' ve... čtěte zde
Vydáno: 23.08.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Třetí den Colours Of Ostrava nabídl program od Lenny až k Lennymu (20.07.2024 14:57)
- Naživo: Lenny Kravitz na Colours Of Ostrava? Fajn, ale žádný triumf (20.07.2024 13:58)
- Recenze: Lenny Kravitz je na albu "Blue Electric Light" stále zamilovaný a předvídatelný (01.06.2024 08:00)
- Nové desky 21/2024 - od Bring Me The Horizon přes Lennyho Kravitze po Twenty One Pilots (29.05.2024 12:00)
- Lenny Kravitz přichází s novou deskou "Blue Electric Light", v červenci vystoupí na Colours Of Ostrava (24.05.2024 13:31)
- Audio: Lenny Kravitz drží v singlu "Paralyzed" kytaru zase pevně v rukou (22.05.2024 13:48)
- Video: Lenny Kravitz v klipu k "Human" zbavuje lidi mobilů obřím hudebním magnetem (09.04.2024 11:53)
- Lenny Kravitz získal svou hvězdu na Chodníku slávy v Hollywoodu a vydává nový singl (26.03.2024 13:48)
- Colours 2024 nabízí pestrý program z celého světa včetně rockové legendy Lennyho Kravitze. Od února vstupenky zdražují (26.01.2024 10:42)
- Lenny Kravitz zahraje na Colours of Ostrava (01.12.2023 11:01)

ALBUM TÝDNE 35/2024

Astrid S
Joyride

Letošní prázdniny se nám svými novými deskami rozhodly zpříjemnit hned dvě norské popové zpěvačky, které svými pozitivními písněmi odolávají severské melancholii - Dagny a Astrid S. Druhá jmenovaná vyrazila na mírně vzpomínkovou cestu s albem nazvaným "Joyride".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Madonna Kabát Mirai Coldplay Liam Gallagher Lucie Vondráčková Adele Marcell Eminem Viktor Sheen Ed Sheeran Billie Eilish Dua Lipa Kylie Minogue
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe