Beoyncé pro začátečníky

07.06.2004 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Beyoncé nedá svým fanouškům spát. Chrlí singly, hraje ve filmech a teď jako šlehačku na úspěšnou sezónu servíruje i svoje vůbec první DVD. Jde o záznam koncertu v londýnském fotbalovém i hudebním svatostánku Wembley. A že si svých fanoušků váží, přidává ještě další hodinu bonusů.
8/10

Beyonce Knowles - Live At Wembley

Celkový čas: cca 150 minut
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Od chvíle, kdy se Beyonce Knowles rozhodla na čas opustit Destiny's Child, bylo jasné, že směřuje k velkolepé kariéře. Její otec, který vždy držel pevně skupinu pod svojí kontrolou, stojí i za jejím úspěchem a rozhodně nenechává nic náhodě. DVD "Beyoncé Live In London" přichází do trochu hluchého období po třetím singlu z multimilionového "Dangerously In Love" a zároveň už má navnadit fanoušky na letní návrat Destiny's Child. DVD přináší záznam druhého koncertu v Londýně ve slavné aréně Wembley, navíc přidává kupu dokumentů a také bonusové CD se třemi novými skladbami a stejným počtem remixů. No jak říkám, u Knowlesů si prostě fanouška váží.

I když ty bonusy jsou trochu z nouze ctnost. Stopáž koncertu je poměrně nízká (hodina a čtvrt), protože Beyoncé vydala zatím jen jediné album a ne příliš nabitý materiál tak vynahrazuje bombastickou show. Bombastickou? Velkolepou, neuvěřitelnou... (doplňte si další superlativa). Při každé písni se změní scéna, Beyoncé se převleče a každá píseň má vždy malou předehru. Je to skoro malá opera o čtrnácti dějstvích. Přiznám se, že jsem nebyl na koncertě, ani nevlastním DVD nějaké popové hvězdy (Madonna, Kylie), ale počítám, že takhle se to prostě dělá. Divák se musí bavit od začátku do konce. Jen mám tak trochu pocit, že je to někdy jen barevný nátěr na ne úplně lesklý povrch. Zopakuju to, co jsem napsal v recenzi desky: ""Dangerously In Love" je kromě pár hitů velká kupa vaty a na koncertě vetchost některých skladeb přímo bije do očí. Skoro polovina skladeb (nejvíce snad "Gift From Virgo" a "Be with You") přímo volají na tlačítko skip."

Ale no tak! Pěkně po pořádku! Plné Wembley se pomalu rozsvěcuje a Beyoncé se v bílých šatech snáší na pohovku na pódiu. Začnou znít tabla rytmy "Baby Boy" a Beyoncé zdraví Londýn. Je logické, že na pódiu se neobjeví ani Sean Paul, ani její snoubenec Jay Z, Big Boi z OutKast, ani Missy Elliot, tedy hosté z těch lepších písní z "Dangerously In Love". Spokojit se musíme jen s jejich hlasem z playbacku, případně obrázkem na plátně (Jay Z se k ní připojil předchozí večer, škoda že si k natáčení vybrala ten druhý). Zní to trochu zvláštně, doprovází ji vlastně jen DJ, který stojí na levé straně scény, a občas také bubeník. No dobře, o hudbě to není, je to o pódiové show. Nuže - moc se mi líbil úvod ke coververzi "Fever", kdy za prosvětleným plátnem křepčí stíny B. a jejích tanečníků. Velmi bondovské a velmi působivé. Možná je to její vzkaz producentům příštího filmu s agentem 007. Sedne i swingová (!) verze "Work It Out", kde B. v kratičkých šatečkách frenetickým tancem připomene Tinu Turner. Vynikající je i "DC Medley" pojatá jako quiz show pro diváky "Co víte o Destiny's Child?". To, že B. vytáhne ukázky z provařených pecek těsně po unylé baladě "Speechless", je tedy odvaha. A nebo nutnost, aby jí diváci v sále neusnuli. "Summertime" ze soundtracku k filmu "Fighting Temptations" má prý být letní hit, ale to by museli zemi napadnout Mmarťani, kteří by tu zavedli diktaturu totálního nevkusu. "Dangerously In Love" si Beyoncé vypůjčila z repretoáru své skupiny a ten kontrast s jejími současnými baladami přímo bije do očí. B. nejlepší píseň ze "Survivor" ještě úchvatně dozpívává accapella a při detailních záběrech je vidět, jak z ní teče pot. Však se jí taky ne nadarmo říká nejpracovitější žena v šoubyznysu, něco jako James Brown v sukních! Pot se jí přímo řine po tváři, ale to neznamená, že to v přídavku "Crazy In Love" pořádně nerozpálí.

Chválil jsem si počet bonusů, takže co vlastně dostaneme? Hned pět dokumentů o přípravě koncertu, záznam ze zpěvaččina vystoupení na letošních Brit Awards, nebo dokonce reklamu na jistý parfém (samozřejmě s B. v hlavní roli) a jinou reklamu, tentokrát na návrat Destiny's Child. Stačí, když napíšu, že bonusy jsou delší než koncert. No a málem bych zapomněl. V krabičce také najdete bonusové CD s šesti dosud nevydanými skladbami. "Wishing On The Star" (coververze slavného hitu Rose Royce) Beyoncé neskutečně přezpívává, zbytečně přehání některé pasáže a jako Mariah Carey nepropásne jedinou šanci, jak všem dát ochutnat svůj skvělý hlas bez ohledu na to, jestli se to do písně hodí nebo ne. Madonna se mi v ní líbila mnohem více. Dvě další nové skladby "What's It Gonna Be" a "My First Time" jsou zapomenutelné jako jarní deštík. A ty tři remixy? Maurice Nu Soul už se vybarvil v remixech Destiny's Child a i funky pecka "Crazy In Love" se v jeho remixu mění v tupý 4/4 buchar. Tak dobrá píseň a tak zprasená. To stejné ale platí i o "Baby Boy Junior's World Mixshow" a "Naughty Girl Remix". Fuj! Děsí mě, co v Americe považují za klubovou hudbu.

Z Beyoncé se velmi rychle stala americká popová diva číslo jedna. DVD ukazuje proč. Do detailů propracovaná show (režije jistá Julia Knowles, patrně někdo další z její rodiny), která vás nechce ani na chvíli nechat na pochybách, kdo je tady nejlepší. Až bude mít Beyoncé také odpovídající repertoár, teprve potom to bude opravdu bomba. Konec dobrý ("Crazy In Love") totiž ne vždy dělá celou show vynikající, tedy alespoň po hudební stránce.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY