Marná hudby snaha

02.04.2004 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Will Young je v podstatě první zpěvák, který kdy vyhrál soutěž typu Pop Idol, jež u nás nyní běží pod názvem Česko hledá SuperStar. V těchto dnech tento idol ženských srdcí vydává své druhé album "Friday's Child", o kterém se říká, že na něm vyzrál. Je to ovšem ve skutečnosti pravda?
4/10

Will Young - Friday's Child

Skladby: Love The One You're With, Your Game, Stronger, Leave Right Now, Love Is A Matter Of Distance, Dance The Night Away, Very Kind, Free, Going My Way, Out Of My Mind, Friday's Child
Celkový čas: 48:51
Vydavatel: BMG
Ano, Will Young je opravdu první hvězdou, která vzešla ze soutěže pěveckých talentů typu Pop Idol. Ta u nás v současnosti běží pod názvem Česko hledá SuperStar. Young v Británii před více než rokem porazil ve finále Garetha Gatese, kterému se ale navzdory tomu, že skončil "až" na druhém místě, taky na poli pop music velice dobře daří. Osobně mám trošku pochyby o pořadí, ale vzhledem k tomu, že jsem neměl možnost anglickou soutěž sledovat, nemohu to objektivně hodnotit. Nicméně, když se před několika měsíci konalo celosvětové finále s názvem World Idol, kde se setkali všichni vítězové prvních ročníků z různých zemí, Will Young na něm nijak zvlášť nezabodoval. Že ho porazí Američanka Kelly Clarkson, se dalo celkem předpokládat, ale v konečném účtování ho porazili ještě tři další zpěváci, což se dá označit za propadák.

První desku "From Now On" jsem bohužel neslyšel, tudíž s ní novinku "Friday's Child" nemohu srovnávat. Měl jsem ale možnost poslouchat poslední desku, tedy taky druhou v pořadí, Garetha Gatese "Go Your Own Way" a musím konstatovat, že ta je daleko lepší než nová deska Willa Younga. I když na druhou stranu musím napsat, že ani jeden z nich si nedovede vytvořit alespoň trošku originální zvuk a styl. Oba staví na stylu Michaela Jacksona a George Michaela. Každý si ale vybírá něco jiného. Gates spíše taneční motivy, Young spíše ty baladické a pomalé prvky. Ovšem nejvíc se na "Friday's Child" přiblížil Micku Hucknallovi ze Simply Red. V některých částech mi to přijde jako čistá a trošku sprostá kopie.

Nechci tvrdit, že vše je úplně špatně, například první velice optimistická "Love The One You're With" vůbec nezní zle. Ta jediná se dá označit za originální. Ke zbytku písniček už se dá přiřadit minimálně jeden z výše zmíněných velikánů a v některých případech i víc. V "Your Game" je to Michael Jackson. Třetí v pořadí "Stronger" je nádherným příkladem, jak se dá vykrást jedno z nejlepších alb George Michaela - "Older", ze kterého na celém albu uslyšíte motivů a aranží více než dost. "Out Of My Mind" zase jakoby vypadla z některé desky Simply Red. Takto bych mohl pokračovat až do konce. Co písnička, to jeden z této trojice. Jedním z mála plusů je to, že se na většině písniček podílel Young i autorsky. Celé album se nese spíše na pomalejší vlně, což ještě nemusí být na škodu. Ovšem u tohoto alba se posluchač po chvilce začne lehce nudit, a to už tak v pořádku není. Když někdo vyhraje Pop Idol, měl by umět velice dobře zpívat. Osobně se nemohu zbavit dojmu, že právě toto Will Young zcela nesplňuje. Spíše bych ho zařadil někam do průměru, což ostatně potvrdily i výsledky World Idol.

Jestliže se ozývaly hlasy, že na novém albu "Friday's Child" Will Young dospěl, bylo to nejspíš myšleno tak, že se pouze přeorientoval na styl starších kolegů. Pokud bychom na nové desce ovšem chtěli hledat alespoň špetku originality, pak je to hledání oné pověstné jehly v kupce sena. To už radši všem doporučím poslech některého z alb George Michaela nebo Simply Red. Proč poslouchat kopii, když je k dispozici originál. Nepochybuji o tom, že v Británii bude mít toto album opět úspěch, nicméně si myslím, že hvězda Willa Younga bude pomalu vyhasínat. Tedy pokud se v nejbližší době nevydá svojí vlastní cestou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY