Opět mísa plná šlágrů

04.02.2004 05:00 - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Král mezi česko-slovenskými kompilacemi nespal ani koncem minulého roku a výběr "top20.cz", který si po zásluze již dávno vysloužil pozici nejlepší hitové kompilace u nás, přišel s dalším dílem "2003/2". Podařilo se udržet vysokou laťku i tentokrát?
7/10

Různí - top20.cz 2003/2

Skladby: Lucie Bílá - eSeMeS, Chinaski a Zuzana Norisová - Dobrák od kosti, Helena Vondráčková - Hádej, Daniel Landa - Tajemství, Miro Žbirka - Mám rád, Divokej Bill - Znamení, Alice Springs - Vrať se mi zpátky, No Name - Prvá, Petr Hapka - Motiv panny, Kryštof - poHádkách, Monkey Business - Intercooler, Black Milk - Sedmkrát, Kabát - Stará Lou, Petr Muk- Závoj mlhy, Iveta Bartošová - September Lady, Holki - Padám výš, Martin Maxa - Slunce a voda, Lenka Filipová - Tisíc způsobů jak zabít lásku, Support Lesbiens - Sweet Little Something, Lenka Dusilová - Poslední
Celkový čas: 71:08
Vydavatel: Universal
"top20.cz" je výběr, který si drží nezvykle vysoký standard. Čím to je, se můžeme jen dohadovat, nicméně za sebe nabízím dvě řešení - jednak se na kompilaci objevují interpreti bez ohledu na domovskou vydavatelskou firmu, a jednak (byť netuším do jaké míry) mohou obsah výběru ovlivnit sami posluchači na internetových stránkách top20.cz. Druhý díl z loňského roku opět ctí fakt, že na hitovém výběru by měly být především hity.

Lucii Bílé, tesající na hrob "eSeMeS", nebylo svého času možno uniknout jinak, než naordinováním si zvukově odizolované karantény. Osobně mi sice tento lehce hysterický citový výlev (textařky nebo zpěvačky, na tom nesejde) s radami typu "...chcípni, když už mě nemáš rád!", byť napasovaný na vynikající hudbu, způsobuje nepříjemné chvění v oblasti žaludku, ale hit to je nade vší pochybnost obrovský. Totéž platí o daleko nápaditěji uchopeném podobném tématu (byť ve finále vlastně morbidnějším a negativnějším, nicméně podaným s nadhledem a vtipem) v "Dobráku od kosti" od Chinaski, zamyšlené "Prvé" slovenských No Name či typicky kabátovské "Staré Lou". Že je na hlavu postavené obecné přesvědčení o tom, že česká kapela musí pro domácí úspěch zpívat česky, ukazuje taktéž velký hit "Sweet Little Something"; příjemně překvapuje poměrně masivní rozhlasový úspěch Divokýho Billa a jeho "Znamení"; že přece jen z času na čas umí šlágr vyplodit, dokazuje Alice Springs; někdo (třeba já) nemůže vystát, jiný ale nadšeně aplauduje dalšímu z hlavy nevyhnatelnému hitu "poHádkách" Kryštofa.

Další jména jsou sice osvědčená, nicméně ve srovnání s výše uvedenými se o tak výrazné zápisy do českého éteru nejednalo. Ale firmy přece nemohou vynechat Martina Maxu, Helenu Vondráčkovou, Holki či Petra Muka. Ovšem o hitovosti "Motivu panny" z alba s filmovou hudbou Petra Hapky by se dalo s úspěchem pochybovat (což nic nevypovídá o kvalitě skladby). A Iveta Bartošová? Promiňte, ale to opravdu nemohu komentovat, neb jest mojí zásadou psáti slušně.

Úhrnem tedy máme opět co do činění s výběrem, který z dvaceti písní obsahuje nejméně polovinu skutečných a jednoznačných hitů. Někdo by řekl o pět víc, někdo o dva, ale méně asi nikdo. A to je to, co i tentokrát drží "top20.cz" v extralize mezi kompilacemi, navíc bych se nebál tvrdit, že na prvním místě s náskokem alespoň deseti bodů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY