Dvojitá lekce ze zbytečnosti

23.01.2004 04:59 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Každý rok před Vánoci vycházejí různé kompilace. Donedávna se to týkalo pouze desek, s rozvojem DVD se tatáž vydavatelská mánie přesunula i na pole "filmové". Jak uboze a zbytečně to může dopadnout, o tom svědčí "CZ Rock History vol. 1 a 2". Tedy disky s takřka čtyřmi desítkami klipů, které ovšem nesnesou pro absenci jakéhokoli dalšího materiálu přísnější hodnocení.
2/10

Různí - CZ Rock History vol. 1 a 2

Skladby: DVD 1 - Pražský výběr - Pražákům, těm je tu hej, Lucie - Vona říká jó, Kabát - Pohoda, Žlutý pes - Tráva, Wanastowi Vjecy - Kouzlo, Ivan Král - Mám tvůj stín, Vladimír Mišík - Byl jsem dobrej, Alkehol - Hlupák váhá, Brutus - Opijem se, Ready Kirken - Zejtra mám, Argema - Tohle je ráj, České srdce - I Still Haven't Found What I'm Looking For, Pavol Habera - Týždeň má sto dní, No Guitars! - Kovboj z Teplic, Tři sestry - Pijánovka, Divokej Bill - Plakala, Vitacit - Noci jsou zlý, Törr - Morituri Te Salutant / DVD 2 - Sexy Dancers - Slim Jim, Support Lesbiens - Tune Da Radio, Kryštof - Cosmoshop, Chinaski - Dlouhej kouř, No Name - Žily, Mig 21 - Snadné je žít, Monkey Business - Piece Of My Life, Ecstasy Of St. Theresa - Neon, Naševa - Tvůj úsměv, Vltava - Kapitán pejsek, Colorfactory - Gaugain, Mňága a Žďorp - Hodinový hotel, Lenka Dusilová - Pro tebe, Wohnout - Banány, Tichá dohoda - Tulák po hvězdách, Horkýže slíže - Vlak, J.A.R. - Maksimig, Jarek Nohavica - Starý muž
Celkový čas: DVD 1 cca 65 minut / DVD 2 cca 63 minut
Vydavatel: EMI
Je to každý rok, ani letošek není výjimkou. Vydavatelství se snaží, seč jim síly stačí, vymámit z rodičů a jejich dětiček penízky všemi možnými způsoby. Jedním z neosvědčenějších je zaplavování trhu rozličnými výběry a kompilacemi. Problém nastane, když takovouto desku nebo DVD připravíte za dva dny, neděláte si starosti s její úrovní a chcete nalákat pouze na zvučná jména. Pak vám vznikne opovrženíhodná, tak odpudivě komerční věc, že rozumný člověk se disku raději vyhne. Něco takového se povedlo společnosti EMI s předvánočními dévédéčky "CZ Rock History vol. 1 a 2".

Seznam klipů, které oba disky nesou, je zajímavý a sám o sobě by mohl nalákat. Počítejte se mnou: Chinaski, Lucie, Kabát, Kryštof, Pražský výběr, Wohnout, Divokej Bill, Tichá dohoda, J.A.R., Sexy Dancers nebo Support Lesbiens jsou všichni zárukou kvalitní zábavy. Jenže! DVD budí nedůvěru už svým krajně obyčejným a levným designem, asi nepřekvapí, že uvnitř krabičky nenajdete žádný booklet ani "leták". Dobrá, řeknete si, půjdeme dál, nebudeme se rozčilovat maličkostmi. Vložíte kotouček do přehrávače, stisknete play a uzříte menu. Ha, to je dvoupoložkové: "Přehrát" a "Výběr kapitol". Toť vše, ani o chlup víc. Když navíc spustíte zvolený klip, nemůžete už klasicky přeskočit na další stopu, ale musíte se vrátit do menu a mechanicky vybrat další snímek.

Různí - CZ Rock History vol. 1
© facebook interpreta
O čem si rovnou můžete nechat zdát, jsou nějaké kredity, bonusy nebo přidaný materiál. Ani se nedovíte, kdo je režisérem toho kterého klipu, z jaké desky písnička pochází, prostě nic. Navíc řazení stop není chronologické ani tématické ani žánrové. Čirou utopií je jakákoli jiná technická vymoženost než stereofonní zvuk, takže pokud máte doma DVD sestavu, tzv. "domácí kino", můžete si ho v tomto případě strčit za klobouk. O skutečný hudební prožitek totiž producentům těchto DVD v žádném případě nejde. Svědčí o tom i sestavení disků. Proč je na DVD "CZ Rock History" Ecstasy Of St. Theresa nebo Jarek Nohavica? A proč na DVD "CZ Pop History", které vychází současně, Daniel Landa nebo Lou Fanánek Hagen?

Asi největší peckou, která má něco společného s DVD "CZ Rock History vol. 1 a 2", je jejich cena. Neprodávají se dohromady, ale pochopitelně každé zvlášt, a to - věru - za necelým 500 korun! Pokud vezmeme v potaz, že každé z nich má jen málo přes šedesát minut, je to zatraceně drahé. Dokonce zatraceně předražené. Jinými slovy - tahle dévédéčka neměla vůbec vzniknout a vůbec se neměla dostat do distribuce. Je to ostuda. Pokud už je nechali na EMI vylisovat, měli je nechat buď jako ceny do soutěží, anebo jako přílohu nějakého časopisu. Ale prodávat za pětistovku? To snad jen ve snu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY