Taneční lekce Marušky s motýlky

04.12.2003 21:47 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Mariah Carey kdysi megastar, teď marně snažící se o nové dobytí vrcholu a navrácení se již na dávněji vydobyté pozice, letos zažila úspěch se společným singlem s Busta Rhymesem "I Know What You Want". Nová deska zatím není, ale aspoň se můžete radovat z kolekce remixů a jiných sběrných surovin ze singlů pod titulem "The Remixes".
5/10

Mariah Carey - The Remixes

Skladby: CD1 - My All (Morales "My" Club Mix), Heartbreaker/If You Should Ever Be Lonely (Junior's Heartbreaker Club Mix), Fly Away/Butterfly Reprise (Fly Away Club Mix), Anytime You Need A Friend (C&C Club Version), Fantasy (Def Club Mix), Honey (Classic Mix), Dreamlover (Def Club Mix), Emotions (12" Club Mix), Through The Rain (HQ2 Radio Edit) / CD2 - Fantasy (feat. O.D.B.), Always Be My Baby (Mr. Dupri Mix feat. Da Brat & Xscape), My All/Stay Awhile (So So Def Remix feat. Lord Tariq & Peter Gunz), Thank God I Found You (Make It Last Remix feat. Joe & Nas), Breakdown (feat. Krayzie Bone & Wish Bone), Honey (So So Def Remix feat. Da Brat & JD), Loverboy (Remix feat. Da Brat, Ludacris, Twenty II & Shawnna), Heartbreaker (Remix feat. Da Brat & Missy Elliott), Sweetheart, Crybaby (feat. Snoop Dogg), Miss You (feat. Jadakiss), The One (So So Def Remix feat. Bone Crusher), I Know What You Want (Busta Rhymes & Mariah Carey feat. Flipmode Squad)
Celkový čas: 78:18 + 62:12
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Mariah Carey je křehká kráska, která svým hlasovým rozsahem a talentem na počátku devadesátých let sbírala jeden vavřín za druhým. Kdo by si nevybavil hity "Vision Of Love", "Love Takes Time", "Someday", "Emotions", "Fantasy" nebo "My All", ale její touha zahrát si ve filmu a doprovodný soundtrack k filmu "Glitter" kompletně pohřbil naděje udržet se na špici výsluní hvězd. Následný vyhazov od firmy, ač velmi dobře zaplacený, a posléze vyšlé studiové album "Charmbracelet" zatím nic nezachránilo. Kdysi skvostné popové slaďáky postupně nahradilo zahrabání se do součastného pojetí R&B a harašení s rapem s hvězdami spíše z vod hip hopu. Mariah Carey se tak ocitla na velmi tenkém ledu balancujíc s otázkou, kam vlastně jít dál. Než však dostaneme možnost okusit nějakou novinku, bývalá vydavatelská firma přispěchala s kolekcí remixů a drahocenných sběrných surovin ze singlů této divy pod názvem "The Remixes". Impulsem byl úspěch duetu "I Know What You Want", který Mariah natočila s Busta Rhymes. Kolekce čítající dvaadvacet položek je rozdělena na dva disky, jeden vydařeně tanečně šlape a ten druhý se spíše utápí v R&B a rapu.

První stříbrný kotouč je převážně dílem Davida Moralese, prvotřídního remixerského esa, který si ze své značky Def Mix Productions sem tam přizve na pomoc svého kolegáčka Satoshi Tomiie. Jeho remixy jsou zárukou jasné taneční trefy, má svůj styl, kterým ho jasně rozpoznáte a nikdy nemáte problém hupsnout do rytmu a prostě si užívat. A i když některé verze nejdou pod deset minut, nejedná se o žádnou nudu. Remixy "My All", "Fly Away / Butterfly Reprise" nebo "Dreamlover" patří k tomu nejlepšímu, co kompilace "The Remixes" nabízí. Nemalým kouskem přispěli dnes již nefungující dvojka Clivilles & Cole, které budete spíše znát pod značkou C&C Music Factory, kdo by si nepamatoval megahit "Gonna Make You Sweat". Jejich um můžete ocenit u vydařené verze "Anytime You Need A Friend" nebo do klasického dance rytmu přepracované hitovky "Emotions". Junior Vasquez odvedl docela slušnou práci ve svém oboru a k obrazu svému přetvořil "Heartbreaker / If You Should Ever Be Lonely". Závěr disku patří Hex Hectorovi a jeho remixu "Through The Rain", který do dešťových kapek vmíchal povedený dupák, klavírní linku a náznak tranceových zvuků.

Oproti tomu disk dva, který čítá mnohem více položek, ale je kratší, je k tomu prvnímu dosti chudým bratříčkem, houpajíc se na stejné tónině a ani přehršel hostů velkého formátu to nezachraňuje. Jasným lákadlem na zakoupení "The Remixes" je prvně dostupná verze písně "The One" s hostujícím Bonem Crushem a již zmíněné dueto "I Know What You Want", které však již vyšlo na desce Busta Rhymes "It Ain't Safe No More". Za zmínku dále stojí remix "Heartbreaker", na kterém se podílela Missy Elliott, verze hitu "Honey", kde si zarapovali Da Brat a JD nebo píseň "Sweetheart".

"The Remixes" je sbírka materiálu ze singlů Mariah Carey, tedy nemusíte je shánět a docela levně doplnit, dá se říci, to nej z těchto nosičů. Chvilkami se jedná o sběr těch nejdražších kovů a povedených kousků, které vás potěší, ale na druhou stranu jsou zde i ty nejlevnější sběrné suroviny, za které byste ve sběrném středisku nedostali skoro nic. Mariah Carey s tímto počinem bude mít pramálo společného, záleží jestli máte Marušku a její roztančené motýlky natolik rádi, že si tento dvojdisk koupíte, protože je to opět věc, která se podařila tak z poloviny.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY