Sandra navždy v obrazu

06.11.2003 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Sandra byla v osmdesátých letech popovou hvězdou, která si přízeň fanoušků získala hitem "(I'll Never Be) Maria Magdalena", to se psal rok 1985. Loňský rok přinesl zatím poslední studiovou novinku "The Wheel Of Time", nyní přišla na řadu obrazová rekapitulace "The Complete History", více o tomto vydařeném nosiči píšeme v dnešní recenzi.
7/10

Sandra - The Complete History

Skladby: (I'll Never Be) Maria Magdalena, In The Heat Of The Night, Little Girl, Innocent Love, Hi! Hi! Hi!, Loreen, Midnight Man, Everlasting Love, Stop For A Minute, Heaven Can´t Wait, Secret Land, We'll Be Together, Around My Heart, Hiroshima, (Life May Be) A Big Insanity, One More Night, Don't Be Aggressive, I Need Love, Johnny Wanna Live, Maria Magdalena ('93 Remix), Nights In White Satin, Secret Land ('99 Remix), Forever, Andy Mein Freund, Japan Ist Weit, Take Me, Don't Break Me (Arabesque), Marigot Bay (Arabesque)
Celkový čas: cca. 137 minut
Vydavatel: EMI
Sandra Ann Lauer svou hudební dráhu započala velmi brzy, už v roce 1976 vyšel singl "Andy Mein Freund", který se těšil docela velké oblibě. Byl to jen odrazový můstek, aby Sandra vstoupila do dámského klubu skupiny Arabesque, který slavil velké úspěchy hlavně v Japonsku. Na počátku let osmdesátých let se v mnichovských nahrávacích studiích Sandra potkala se svým pozdějším manželem a dvorním producentem Michaelem Cretu. Jejich první spolupráce přišla v roce 1984, kdy vyšla německy zpívaná úprava hitu Alphaville "Big In Japan" pod názvem "Japan Ist Weit", který opět paradoxně slavil velké úspěchy v Japonsku. Následný rok přinesl debut "(I'll Never Be) Maria Magdalena" a byl z toho rázem No.1 hit v několika evropských hitparádách. Deska "Long Play" se velmi dobře prodávala. Začal přicházet jeden hit za druhým, ať už to byl megahit "In The Heat Of The Night", rozjuchávačka "Hi! Hi! Hi!" nebo jasné hitové zásahy "Everlasting Love", "Heaven Can Wait", "Secret Land" a celá řada dalších. V devadesátých letech už tak velké hity nepřicházely, ale Sandru bylo stále vidět a slyšet díky vydařeným kouskům, jakými bezesporu byly "Hiroshima", "Don't Be Aggressive" nebo "Johnny Wanna Live", který v novém remixu vyšel na rekapitulačním albu "18 Greatest Hits" (1992). Následné desky "Fading Shades" (1995), "My Favourites" (1999) a "The Wheel Of Time" (2002) představily Sandru ve velmi dobrém světle, i když singly se nedostaly v německé hitparádě ani do první čtyřicítky. Nejlépe na tom byl singl "Forever", který se vyšplhal k pozici čtyřicet sedm. Mezi studiovými alby "Fading Shades" a "The Whell Of Time" byla pauza sedm let, tudíž bylo příjemné překvapení, když tohle album debutovalo na osmé příčce. Myslím, že přišel ten pravý čas, podívat se na kompletní sbírku videoklipů Sandry pod jménem "The Complete History".

Toto DVD obsahuje všech dvacet tři oficiálně vydaných videoklipů. Dříve řada klipů vyšla na videokazetách "Ten On One" (1987) nebo "18 Greatest Hits" (1992). V devadesátých letech však ke všem singlům nebyly natočeny videoklipy, jmenovitě pro "Won't Run Away" ("Fading Shades") a k poslední desce chybějí klipy k songům "Such A Shame" a "I Close My Eyes". Každé video je uvedeno krátkým komentářem, Sandra mluví německy, ale nebojte se, jsou zde anglické a francouzské titulky. Většina klipů se natáčela v rodném Německu, první část DVD se nese v klasickém duchu klipů osmdesátých let, jsou jednoduché a hlavní prim zde má Sandra. První vybočením je klip "Everlasting Love", který se natáčel nadvakrát kvůli špatnému filmovému pásu ve Vídni, režírovala ho Doro, ano ta heavy metalová zpěvačka. Příjemné jsou klipy k desce "Into A Secret Land" (1988), které se natáčely převážně na Ibize, ale třeba i v Norsku. Obrazově nejzajímavější videa pocházejí z minulé dekády, rozhodně jim vévodí videoklip "Nights In White Satin" ("Fading Shades"), který se natáčel v době, kdy Sandra byla již v sedmém měsíci těhotenství, ale když se podíváte na samotné malebné video, neřekli byste to, prostě technika umí zázraky. Zatím poslední video vzniklo v roce 2001 k singlu "Forever", to se natáčelo z části i v ateliérech zde v Praze a vlastně celou přehlídku uzavírá.

Bonusy jsou rozděleny na tomto jinak obrazově velmi hezky udělaném DVD, myslím tím samotné menu, do několika kapitol. Je tu docela obsáhlá fotogalerie, DVD-ROM s diskografií a texty všech písní. Hlavními tahouny jsou však audio provedení skladeb "Andy Mein Freund" a "Japan Ist Weit", která jsou doplněna dalšími fotkami, které nenajdete ve fotogalerii, ke kterým vám bude hrát asi největší hit "(I'll Never Be) Maria Magdalena". Dalším bonusem jsou videozáznamy z pořadu "Musikladen" (obdoba anglického "Top Of The Pops" v té době), kde Arabesque ze své hitové tvorby předvedly písně "Take Me, Don't Break Me" a "Marigot Bay". Úplně posledním bonusem je kvíz, který má dvacet otázek, a když odpovíte na všechny otázky správně, čeká na vás skrytý bonus o tom, jak se natáčelo video "Forever".

Jako nevýhodu tohoto jinak velmi dobře sestaveného DVD vidím v tom, že vše je pouze ve stereu, a pokud někdo tvrdí, že toto je kolekce všeho, co kdy Sandra nechala ve videoformátu natočit, tak se mýlí. Chybí zde jedna věc, díky níž se videokazeta "Ten On One" stane ještě více raritní, protože je zde prodloužené video k "Everlasting Love", které má přes sedm minut.

Sandra tímto dévédéčkem udělá radost mnoha fanouškům, prodejní zájem o tento počin to jen potvrzuje. Máte tak na tomto nosiči vše podstatné, co kdy mělo společný spojovatel, jméno zpěvačky Sandry. Můžete se tak kouknout na jednoduchá videa nebo se třeba nechat zlákat lehce eroticky vypadajícím klipem "One More Night" natočeným na Malorce a Ibize. Je to hezká připomínka toho, že Sandra měla velké hity, které se vám neohrají a že Michael Cretu přeci jen měl čuch na chytlavé melodie.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY