Maria Magdalena funguje i po letech!

25.12.2009 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Sandra má na svém kontě hned několik kompilačních alb, to nejnovější - "The Platinum Collection" - její kariéru mapuje nejpodrobněji. I když nepřináší žádný nově vzniklý materiál, nabízí na CD dříve nevydané rarity, které zaujmou a podtrhnou Sandřin význam na evropské popové scéně nejenom osmdesátých let.
7/10

Sandra - The Platinum Collection

Skladby: CD1 (1985-1992): Maria Magdalena (Single Version), In The Heat Of The Night (Single Version), Little Girl, Sisters And Brothers, Innocent Love (Single Version), Hi! Hi! Hi! (Single Version), Loreen, Midnight Man (Single Version), Everlasting Love, Stop For A Minute (Single Version), Heaven Can Wait (Single Version), Secret Land (Single Version), Celebrate Your Life, We'll Be Together (Single Remix). Around My Heart (Single Version), Hiroshima (Single Version), (Life May Be) A Big Insanity, One More Night (Single Version), Lovelight In Your Eyes, Johnny Wanna Live (Single Remix)
CD2 (1992-2009): Don't Be Aggressive (Radio Edit), I Need Love (Radio Edit), Steady Me, Mirrored In Your Eyes, Maria Magdalena '93, Nights In White Satin (Radio Edit), Won't Run Away, Secret Land '99 (Ultra Violet Radio Edit), Forever, Such A Shame, Forgive Me (Radio Edit), I Close My Eyes, Secrets Of Love (with DJ Bobo), The Way I Am, What Is It About Me (Radio Edit), All You Zombies, In A Heartbeat, The Night Is Still Young (with Thomas Anders), What If, Tête à Tête
Vydáno: 16.11.2009
Celkový čas: 76:47 + 75:12
Vydavatel: Parlophone
Série "The Platinum Collection" se v závěru roku rozrostla o dvě položky kdysi manželské dvojice. Svůj výběr s tímto titulem vydala Sandra i projekt Enigma Michaela Cretu, který stál po boku její sólové kariéry od prvopočátků (pouto se zpřetrhalo zhruba před dvěma roky s deskou "The Art Of Love"). Pokud doma máte kompilaci "18 Greatest Hits", rovnou ji vyhoďte - má špatný zvuk (celkově se nepovedla ani její reedice pod jménem "The Essential") a mapuje jen část dráhy hvězdy, která třeba po boku Kim Wilde zazářila, a pak postupně ustupovala do ústraní.

Návrat s albem "The Wheel Of Time" se Sandře celkem povedl, ale následné směrování s novým týmem už tak vydařené nebylo (důkazem je i závěrečná část tohoto kompilátu). I když "The Platinum Collection" začíná až u megahitu "(I'll Never Be) Maria Magdalena" (jak zní celý titul) a zcela vynechává pohled do éry dívčího tria Arabesque nebo první spolupráci s Michaelem "Japan Ist Weit" (cover "Big In Japan" Alphaville), jedná se o ucelený výběr. Díky němu možná zpětně zjistíte, že tato dáma, jejíž úspěch momochodem sahá až do zemí jako Izrael, Japonsko nebo JAR, není žádným one-hit wonderem.

Dvojitá porce hitů je řazena chronologicky a došlo i na písničky, které byly jen na řadovkách. V komentáři se dozvíte mnoho zajímavého, třeba to, že "Sisters And Brothers" byla věnována Sandřině nemocnému bratrovi Gastonovi, který zemřel v roce 1995. V remasterované kvalitě jsou prvně k mání zkrácené singlové verze několika hitů - "In The Heat Of The Night", "Hi! Hi! Hi!", "Stop For A Minute" nebo "Forgive Me", ta v této upravené podobě dokonce vyšla jen na promo nosiči.

Co nabízí trojdisková verze?

Ještě o jeden bodík navíc by si možná zasloužila edice obohacená o disk s původními prodlouženými (extended) verzemi, které v osmdesátých letech vycházely na vinylových (12-inch) singlech. Většině skladeb se tak dostalo nových instrumentálních pasáží, v nichž se Michael Cretu velmi rád rochnil a již tehdy ukazoval, že má čuch na nové technologie a zvuky. Chronologie je zachována i tentokrát, ale jelikož CD není nafukovací, je poslední položkou "Secret Land" a další remixy je možné stáhnout po registraci (návod naleznete v informacemi nabitém bookletu). Bonusem je pak druhá verze "Everlasting Love" s podtitulem "PWL 12" Remix", která vznikla drobet později a měla Sandře pomoci dobýt angloamerický trh. Verzi má na svědomí tým v blízkém okruhu tria Stock-Aitken-Waterman, ale sám Cretu se k ní nikdy příliš lichotivě nevyjadřoval.

Platinová kolekce Sandry s odstupem času dokazuje, že její hity ještě nestihly úplně zapadnout do propadliště dějin. Sama zpěvačka je stále a ráda hraje na koncertech, a to i přes to, že na posledních deskách je znát posun mimo čistě popové vody.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY