Punk je, když...

13.10.2003 05:00 - Jan Binder | foto: facebook interpreta

V době, kdy otěže spřežení jménem punk přebírají mladé punk-popové kapely jako Jaksi Taksi, je stále těžší najít punk ze staré školy. Jednou takovou skupinou je i teplická legenda Šanov 1. Po trochu experimentální desce "Acid Mouse" se vrací s klasickou punkovkou "Stejný krysy jako kdysi".
7/10

Šanov 1 - Stejný krysy jako kdysi

Skladby: Je mi to jedno, Stejný krysi jako kdysi, Pro lepší pocit, Sex po telefonu, Naser si, Světa lék, Nová Amerika, Ukolébavka pro maličkou, Otčenáš, Taniny, Zlatý cihly, Robertkova zpověď
Celkový čas: 40:38
Vydavatel: Black Point
V době, kdy otěže spřežení jménem punk přebírají mladé punk-popové kapely jako Jaksi Taksi, je stále těžší najít punk ze staré školy, skupinu, která vznikla podobně jako její slavnější kolegové v Anglii - z revolty proti režimu a uhlazené společnosti, či z chuti nakopat falešným idolům společnosti zadek. Jednou z takových je i teplická punková trojka Šanov 1. Tato kapela je tu s námi od roku 1987. Přestože z původní sestavy zůstal jen zpívající baskytarista Radovan Šantrůček, hudba se za tu dobu moc nezměnila. Ostrý akordový punk, syrový zvuk a věčně naštvaná slova jsou stále hlavní devizou skupiny. Před pádem totality se Šanov nebál kritizovat režim a ani teď by nebyl názor kapely, v jejíž projevu nemůžeme hledat žádný nadhled, jen čistý vztek a vzdor, polistopadovým vládám po chuti.

Jak jsem napsal výše, hudba Šanovu je o syrovosti, několika málo akordech, ale rozhodně nepůsobí monotónně. K rozmanitosti (v rámci punku samozřejmě) napomáhají i nahlédnutí do jiných stylů, v písničce "Sex po telefonu" se v některých partech vydáme směr Rage Against The Machine, v jiných písničkách se třeba kapela dostává na pomezí punku, hardcore punku a noise rocku (příkladem buď "Světa lék" nebo "Nová Amerika"). Kytarových sól se na albu nedočkáme, ale komu to vadí? Punk je přeci o myšlence a nápadu, místo technických fines sólového kytaristy.

O vokálním projevu se moc jako o melodickém, či dokonce zpěvu mluvit nedá. Je to spíš mluvené nebo volané slovo, ale uřvané jako hardcore to taky není... je to prostě punk. Texty jsou přirozeně vulgární, pro příklad budu citovat z refrénu písničky "Naser si": "Nás nikdo nenasere, nasere sám. My serem na ty kecy!" Ač se to možná nezdá, tento text nemá daleko od filozofické úvahy. Kolik lidí se do punkáčů naváží a čí nervy to nakonec odnesou? Zbytek textů jsou různé revolty proti společnosti, jak už rázu politického, tak i civilního - ponejvíce se z civilního života rozebírá sex.

Punkových kapel, které přežily z osmdesátých let až do teď a vesměs si udržely svoji agresivitu a ubránily se vlivům pop-punku, je nyní opravdu málo. Tahleta výdrž Šanov 1 se ocenit rozhodně musí. Zvláště, když dokáží nahrát album, jež neztratí energii a atmosféru živého vystoupení.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY