"A Fragile Thing" The Cure zní o trochu méně depresivně

11.10.2024 09:00 - Jiří V. Matýsek | foto: Vojtěch Kubec / musicserver.cz

Dlouholeté čekání skončilo. S temnou skladbou "Alone" ohlásili The Cure napjatě vyhlíženou studiovku "Songs of a Lost World" a nyní mohou až do plánovaného vydání - už 1. listopadu - jen nenápadně přisypávat další informační střípky. Po zhruba dvou týdnech se tak formace kolem stále patřičně rozčepýřeného Roberta Smitha podělila o druhou skladbu a k tomu přidala i kompletní tracklist alba.

Nová píseň nazvaná "The Fragile Thing" nepředstavuje tak intenzívně depresivní nálož jako první zveřejněný song. Oproti jeho hutné zvukové dece působí novinka se svým nosným klavírem až rádiově přístupně. Nad depresí tu spíše převažuje typicky cureovská melancholie, která přišla po ztrátě milované osoby. Zpěvák svou výpověď staví z citací slov, které mu dotyčná osoba, patrně při jejich posledním rozhovoru, řekla. "Nezbývá nic jiného, než zpívat," připomíná si smutně.

Zvukově začíná čtrnácté studiové album britské kapely mířit přibližně do vod "Disintegration" - i tady muzikanti pracují se středními tempy, kytary se rozpíjejí do zamlžených ploch a podporují celkovou bolavou snivost.

"Songs of the Lost World" vyjdou digitálně i ve všech možných fyzických formátech. Na výběr bude limitovaná kazeta, standardní a deluxe verze CD (bonusový Blu-ray disk nabídne mix kolekce ve vysokém rozlišení a hudbu v Dolby Atmos, navíc i cédéčko s instrumentálními verzemi skladeb) a tři varianty vinylů. Milovníci desek budou moci sáhnout po dvojLP edici zpracované technologií half-speed masteringu nebo bílém vinylu - tyto dvě varianty budou vylisovány na speciálním bio materiálu. Poslední možností je šedá verze s mramorováním.

Očekávané album nabídne devět skladeb, konkrétně se jedná o tyto: Alone, And Nothing Is Forever, A Fragile Thing, Warsong, Drone:Nodrone, I Can Never Say Goodbye, All I Ever Am, Endsong.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY