Letní kapela vyjde na podzim. Druhé album projektu Jaromíra Švejdíka zamíří do světa 15. listopadu

07.10.2024 08:19 - Jiří V. Matýsek | foto: Václav Jirásek

Aktuální hudební projekt Jaromíra Švejdíka (mj. Priessnitz či Kafka Band) Letní kapela má ve svém názvu sice nejteplejší roční období, nástupce bezejmenného debutu vydaného na jaře nazvaný "Jako pes" vyjde pro změnu na podzim. Muzikanti, kteří z velké části pocházejí z povodněmi těžce zasaženého Jesenicka a trápí je nyní poněkud jiné starosti, směřují vydání k datu 15. listopadu. Nahrávka bude k dispozici digitálně, na CD a LP, a to včetně signované limitované edice.

"Obecně je album zas o kousek dál než předešlé, a přitom ve studiu vznikalo docela lehce, což bude tím, že kapela je daleko víc sehraná a že nás baví společně tvořit, experimentovat a vlastně všechno to kolem. Pocitově je víc otevřené a rozkročené než debut, který byl ze své covidové podstaty intimní," popisuje novinku Jaromír Švejdík.

Z druhé studiovky prozatím vyšly dva singly - "Problém" a "Venkov" -, tedy pětina desky. Titulní skladbu si muzikanti zatím šetří. "’Jako pes’ sice odkazuje k názvu první písně alba, ale spíš je to pocta všem pejskům, co nás provází životem. Většina písní, co jsem za posledních patnáct let napsal, vznikla v přítomnosti psa Lumíra. Ať už mě doprovázel na dlouhých procházkách, kde jsem promýšlel texty, nebo byl se mnou v samotách, když jsem lovil melodie. Vlastně by měl dostávat půlku tantiém...," komentuje s úsměvem název albové novinky a jejího otvíráku hlavní aktér.

Letní kapela desku představí také naživo. "Naštěstí nás živé hraní baví, a to hodně. Souvislé turné je příležitost, aby se kapela sehrála, jak to jen jde, a taky se ukážou charaktery. Může to být peklo, může to být ráj," dodává k nadcházející koncertní šňůře Švejdík.

První koncert je naplánovaný na 5. prosince ve frýdecko-místeckém klubu Stoun, odkud se pak formace vydá do Havířova (6. 12.) a Krnova (7. 12.). Následovat budou koncerty v Ústí nad Labem (10.12.), Praze (11.12.), Olomouci (12.12.), Brně (13.12.) a Hranicích (14. 12.).



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY